Radio detektorowe.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Radio detektorowe.

Post autor: AZ12 »

Witam

Obecnie nadajnik w Solcu nadaje ze średnią mocą 800-1000kW. Na więcej mocy nie pozwala koncesja, gdyż na zbliżonych częstotliwościach nadają inne kraje. W czasach istnienia najwyższego masztu na świecie natężenie pola było większe więc taki odbiornik mógłby bez problemu odbierać.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: ludowicz »

OK, Panowie, pytanie co można zrobić aby odbiór był lepszy.
Zakładam, że uziom jest OK, antena lepsza nie będzie bo nie mam gdzie jej rozwiesić. Na tej antenie reakcyjny VE301 odbiera bardzo głośno (jak rozkręcę sprzęg to w radio słychać w całym domu)

Oba Detefony odbierają podobnie ale sprawdzałem je na tej samej fizycznie diodzie DOG4.
Czy kombinować z innymi modelami diód germanowych czy może różnice będą przy nawet zmianie egzemplarzy tego samego typu diody?

Można jeszcze pogadać o słuchawce, ma ona 2000 omy i jest nowa (NOS) - podłączyłem ją wpierw do wyjścia głośnikowego innego radia i wyregulowałem odległość membrany tak aby grała najgłośniej.

Pozdrawiam
SL
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Dioda do detektora powinna charakteryzować się niskim napięciem przewodzenia. Możesz na próbę sprawdzić różne elementy.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

To wiem, ale german to german, 200mV katalogowo. Były jakieś inne diody o mniejszym napięciu przewodzenia ?
Bardziej chodzi mi nie o wiedzę książkową tylko o doświadczenie kolegów.
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Fajne szybkie diody SMD o napięciu przewodzenia 0,1V można wydłubać z telefonów komórkowych.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

A wiesz może jakie one maja oznaczenie albo do czego w tych telefonach są (jaki blok obsługuję)
SL
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Blok ładowania i zasilania ale nie tylko. Miernik na pomiarze diod pokazuje 0,1 do 0,15V w kierunku przewodzenia.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

To pewnie zwykłe diody Schottkiego. Napięcie przewodzenia mają małe, ale mogą mieć sporą pojemność.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Temat odbioru "detektorowego" nie dawał i mi spokoju, więc w tamtym roku rozwiesiłem w końcu zakupioną kiedyś na allegro antenę (linka 41m, poziomo, na wysokości ok 2.5m). Jako uziomu używam przewodu ochronnego instalacji elektrycznej.

Co do głośności w słuchawkach Detefonu:
- kryształek - przy 'trafieniu' w dobre miejsce daje sygnał wystarczający do odsłuchu w cichym pomieszczeniu
- lepszy efekt daje zastosowanie diody z zestawu ZIP radiostacji (może ktoś zna jej symbol...).
Jest na tyle głośno, że zupełnie nie trzeba się "wsłuchiwać" a w pomieszczeniu może być delikatny 'szum'.

Moje słuchawki mają rezystancję 4kom.

Ta dioda daje dobry odbiór chociaż miernik wskazuje nap. przewodzenia 0.39V....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Około 1959 roku w okolicach Iłży miałem okazję słuchać "detektorka". Antena to około 30m linki rozwieszonej od dachu domku ( jeden z nielicznych bez strzechy) do wysokiej tyczki przytwierdzonej do stodoły. Dioda to prawdziwy kryształ galeny który mocowało się w specjalnym uchwycie i sprężysta igła w "manipulatorku" podobnym do żurawia studziennego. Po przeniesieniu odbiorniczka w inne miejsce przeważnie trzeba było od nowa szukać na kryształku punktu "prostującego". Sygnał na słuchawkach był tak silny, że po odpowiednim położeniu słuchawek na głębokim talerzu trzy osoby siedzące obok spokojnie słuchały Matysiaków. Potem spotkałem jeszcze "kryształki" wykonane jako sprasowane pastylki. Wstawiało się je w taką samą obudowę i też trzeba było szukać czułego punktu ( nie mylić z G). Wszystko to oczywiście produkcja powojenna dla terenów jeszcze nie zelektryfikowanych i dla początkujących radioamatorów. No i tych których nie było stać na bateryjniaka lub nie dostali odpowiednich talonów za odpowiedni skup. Stroiło się to kondensatorem obrotowym z dielektrykiem bakelitowym.
Pozdrawiam
Woitek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Locutus pisze:- lepszy efekt daje zastosowanie diody z zestawu ZIP radiostacji (może ktoś zna jej symbol...).
Diody w takich obudowach miały typ wytłoczony na jednym z płaskich doprowadzeń, np. Д2Ж tak wyglądała.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Znalazłem z zasobach takie diody z nieobciętymi wyprowadzeniami.
Jej symbol to D2E.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, na moich jest napisane D2B tak że chyba będzie trudno odgadnąć typ diody, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

kraz pisze:Witam, na moich jest napisane D2B tak że chyba będzie trudno odgadnąć typ diody, pozdrawiam Hieronim.
Nie ma co zgadywać, trzeba odczytać z nogi i sprawdzić sobie parametry.
http://elektrouzel.ru/reference/diodes/ ... h-d2i.html

Najbardziej podoba mi się precyzja tych danych. Na przykład maksymalne napięcie wsteczne w impulsie diody Д2Ж - równo 112 V przy dokładnie 69,85°C :D
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Kiedyś wkleiłem gdzieś na forum linki do stron amerykańskich pasjonatów detektorów i do pomiarów parametrów diod. Można poszukać na forum a w google generalnie ciekawe wyniki powinny dać słowa kluczowe "crystal receiver" i "DX".
Z tego co pamiętam teraz to mamy niemiecką stronę Gollums Welt der Detektor-Empfänger i na niej np. takie zestawienie:

http://www.welt-der-alten-radios.de/det ... e-198.html

A dosłownie parę dni temu obejrzałem ten filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=U1uzY5g8NgY

Nie ma tu może aż tak wielkiej wartości naukowej ("112 V przy dokładnie 69,85°C") ale ja w ogóle lubię ten kanał za jego nostalgiczny charakter. :)
O diodach zaczyna być mowa od 11:20.
_