PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa

Post autor: Piotr »

Krzysztof_M pisze:
Piotr pisze:
Bazyl007 pisze:czy przedwzmacniacz załóżmy na ECC82 bez rezystancji obciążenia może ulec uszkodzeniu ?
Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.
A dokładniej wzmacniaczy SE z obciążeniem transformatorowym w obwodzie anody :-)
No niekoniecznie. Przeciwsobny wzmacniacz też da się załatwić przez odpięcie głośnika.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Piotr pisze:
Krzysztof_M pisze:
Piotr pisze:Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.
A dokładniej wzmacniaczy SE z obciążeniem transformatorowym w obwodzie anody :-)
No niekoniecznie. Przeciwsobny wzmacniacz też da się załatwić przez odpięcie głośnika.
Próbowałem - nie udało się :) Według mnie się nie da.
Chyba, że zakładamy bardzo dużą asymetrię uzwojeń pierwotnych w transformatorze wyjściowym.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

A widziałeś przebity cokół EL34? Zazwyczaj to skutek odpięcia głośnika podczas wysterowania we wzmacniaczu o dużym Ua, rzędu 600V.
Jeżeli następuje nagła zmiana obciążenia, a więc i prądu, to symetria nie ma znaczenia.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:A widziałeś przebity cokół EL34? Zazwyczaj to skutek odpięcia głośnika podczas wysterowania we wzmacniaczu o dużym Ua, rzędu 600V.
Jeżeli następuje nagła zmiana obciążenia, a więc i prądu, to symetria nie ma znaczenia.
Szczerze przyznam, że nie widziałem. Wierzę na słowo, że przyczynę zbadałeś i uznałeś, że to właśnie brak obciążenia spowodował :-) Ale mechanizmu tej usterki nie mogę sobie wyobrazić.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Krzysztof_M pisze:Ale mechanizmu tej usterki nie mogę sobie wyobrazić.
Wyobraź sobie zatem sytuację, kiedy wzmacniacz jest wysterowany i przez obciążenie płynie prąd. Załóżmy, że nieszczęśliwie udaje nam się odpiąć obciążenie nie w momencie przejścia przez zero, ale akurat na górce. Prąd w tym momencie gwałtownie spada. Pytanie brzmi: Jakie napięcie pojawi się na uzwojeniach transformatora jako odpowiedź na tę zmianę? Dla przypomnienia u=L(di/dt)...

Poniżej zdjęcie przebitego cokołu EL34.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach. Dlatego ten typ konstrukcji nie pozwoli na pojawienie się nawet dwukrotności nap. zasilania na anodzie lamp mocy, ponieważ te nap. wzajemnie się znoszą. W układzie SE się nie zniosą i dlatego tam może być wielki problem jeśli sygnał sterujący ma wysoką amplitudę.
W starym Radioelektroniku jest na ten temat cały artykuł, niestety nie pomnę numeru i rocznika :-(

Cokół wygląda faktycznie na przebity, ale nie znam okoliczności zdarzenia, topologii układu ani tego czy to nie był przypadkiem wzmacniacz gitarowy ze specjalnie nawiniętym trafem wyjściowym dla wygenerowania dodatkowych "atrakcji" w sygnale.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Krzysztof_M pisze:W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach.
Na wyjściu jest jedno napięcie. Po odpięciu obciążenia napięcie to chwilowo silnie wzrośnie. Podobnie wzrosną napięcia na każdym z uzwojeń pierwotnych. Czy widzisz gdzieś błąd w tym rozumowaniu?
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:
Krzysztof_M pisze:W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach.
Na wyjściu jest jedno napięcie. Po odpięciu obciążenia napięcie to chwilowo silnie wzrośnie. Podobnie wzrosną napięcia na każdym z uzwojeń pierwotnych. Czy widzisz gdzieś błąd w tym rozumowaniu?
Uzwojenia pierwotne w trafie są nawinięte przeciwsobnie. Prąd stały w nich płynie w przeciwnych kierunkach - dlatego rdzeń się nie magnesuje.
Zaindukowane tam napięcia są przeciwne i się zniosą wzajemnie, oczywiście uwzględniając asymetrię uzwojeń. Dlatego dopytuję się o to jaki to wzmacniacz badałeś?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Krzysztof_M pisze:Uzwojenia pierwotne w trafie są nawinięte przeciwsobnie.
Są to po prostu szeregowo połączone uzwojenia, przez które prąd spoczynkowy płynie w przeciwnych kierunkach (od środka na zewnątrz w obu kierunkach). Ale to nie prąd spoczynkowy jest powodem przepięcia przy odłączeniu obciążenia.
Krzysztof_M pisze:Prąd stały w nich płynie w przeciwnych kierunkach - dlatego rdzeń się nie magnesuje.
Tak. I nie ma to żadnego związku z omawianym zagadnieniem.
Krzysztof_M pisze:Zaindukowane tam napięcia są przeciwne i się zniosą wzajemnie, oczywiście uwzględniając asymetrię uzwojeń.
Nieprawda. Zaindukowane tam napięcia po pierwsze się dodają, bo dla sygnału uzwojenia te są połączone zgodnie, a po drugie to też nie ma związku ze sprawą bo interesuje nas osobne napięcie na każdym pojedynczym uzwojeniu, a nie ich suma, czy różnica.

Mam wrażenie, że czytałeś artykuł, w którym opisana była sytuacja wysterowania wzmacniacza bez obciążenia, podczas kiedy tutaj mówimy o odłączeniu obciążenia podczas wysterowania, a to zasadnicza różnica.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia dla stopni wyjściowych PP i SE.
Wnioski przedstawiłem.
Jak tylko znajdę artykuł to postaram się przytoczyć fragmenty.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

A nie jest tak, że w tej sytuacji jedna lampa jest zatkana, a druga wysterowana na pełny prąd i ta wysterowana, ze względu na niską rezystancję, wytłumi w jakimś stopniu przepięcie? W układnie SE nie ma tej drugiej połowy, która mogłaby tłumić.
Awatar użytkownika
Andrew
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Andrew »

Cokół EL34 potrafi się zwęglić przy Ua=400V bez problemu... Doświadczyłem tego kiedyś...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Bakelit, czyli tworzywo sztuczne bazujące na żywicy fenolowo-formaldehydowej zawiera stosunkowo dużo cząsteczkowego węgla. Wystarczy odrobina wilgoci, sadzy, czy innych zanieczyszczeń, które tylko ułatwiają powstawanie łuku. Tak naprawdę w tego typu lampach powinien być stosowany cokół ceramiczny lub szklany (loktal).
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Krzysztof_M pisze:Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia
No więc właśnie. A ja mówię cały czas o utracie obciążenia. I tak w koło od trzynastu postów...
brys pisze:A nie jest tak, że w tej sytuacji jedna lampa jest zatkana, a druga wysterowana na pełny prąd i ta wysterowana, ze względu na niską rezystancję, wytłumi w jakimś stopniu przepięcie?
No na moje oko nie bardzo, ponieważ ta wysterowana lampa dostanie w momencie wystąpienia przepięcia napięcie o odwrotnej polaryzacji (anoda będzie ujemna względem katody) i mimo wysterowania żaden prąd nie popłynie, więc nici z tłumienia.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:
Krzysztof_M pisze:Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia
No więc właśnie. A ja mówię cały czas o utracie obciążenia. I tak w koło od trzynastu postów...
Na poważnie, nie rozumiem w czym różnica? Na to samo wychodzi czy na nie obciążony wzmacniacz podasz sygnał czy obciążenie zniknie w czasie gdy sygnał jest?