No niekoniecznie. Przeciwsobny wzmacniacz też da się załatwić przez odpięcie głośnika.Krzysztof_M pisze:A dokładniej wzmacniaczy SE z obciążeniem transformatorowym w obwodzie anodyPiotr pisze:Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.Bazyl007 pisze:czy przedwzmacniacz załóżmy na ECC82 bez rezystancji obciążenia może ulec uszkodzeniu ?
PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: PUSH-PULL UL na EL34 - Budowa
-
- 500...624 posty
Próbowałem - nie udało sięPiotr pisze:No niekoniecznie. Przeciwsobny wzmacniacz też da się załatwić przez odpięcie głośnika.Krzysztof_M pisze:A dokładniej wzmacniaczy SE z obciążeniem transformatorowym w obwodzie anodyPiotr pisze:Nie. Rzecz dotyczy jedynie wzmacniaczy mocy z transformatorem na wyjściu.

Chyba, że zakładamy bardzo dużą asymetrię uzwojeń pierwotnych w transformatorze wyjściowym.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- moderator
A widziałeś przebity cokół EL34? Zazwyczaj to skutek odpięcia głośnika podczas wysterowania we wzmacniaczu o dużym Ua, rzędu 600V.
Jeżeli następuje nagła zmiana obciążenia, a więc i prądu, to symetria nie ma znaczenia.
Jeżeli następuje nagła zmiana obciążenia, a więc i prądu, to symetria nie ma znaczenia.
-
- 500...624 posty
Szczerze przyznam, że nie widziałem. Wierzę na słowo, że przyczynę zbadałeś i uznałeś, że to właśnie brak obciążenia spowodowałPiotr pisze:A widziałeś przebity cokół EL34? Zazwyczaj to skutek odpięcia głośnika podczas wysterowania we wzmacniaczu o dużym Ua, rzędu 600V.

-
- moderator
Wyobraź sobie zatem sytuację, kiedy wzmacniacz jest wysterowany i przez obciążenie płynie prąd. Załóżmy, że nieszczęśliwie udaje nam się odpiąć obciążenie nie w momencie przejścia przez zero, ale akurat na górce. Prąd w tym momencie gwałtownie spada. Pytanie brzmi: Jakie napięcie pojawi się na uzwojeniach transformatora jako odpowiedź na tę zmianę? Dla przypomnienia u=L(di/dt)...Krzysztof_M pisze:Ale mechanizmu tej usterki nie mogę sobie wyobrazić.
Poniżej zdjęcie przebitego cokołu EL34.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach. Dlatego ten typ konstrukcji nie pozwoli na pojawienie się nawet dwukrotności nap. zasilania na anodzie lamp mocy, ponieważ te nap. wzajemnie się znoszą. W układzie SE się nie zniosą i dlatego tam może być wielki problem jeśli sygnał sterujący ma wysoką amplitudę.
W starym Radioelektroniku jest na ten temat cały artykuł, niestety nie pomnę numeru i rocznika
Cokół wygląda faktycznie na przebity, ale nie znam okoliczności zdarzenia, topologii układu ani tego czy to nie był przypadkiem wzmacniacz gitarowy ze specjalnie nawiniętym trafem wyjściowym dla wygenerowania dodatkowych "atrakcji" w sygnale.
W starym Radioelektroniku jest na ten temat cały artykuł, niestety nie pomnę numeru i rocznika

Cokół wygląda faktycznie na przebity, ale nie znam okoliczności zdarzenia, topologii układu ani tego czy to nie był przypadkiem wzmacniacz gitarowy ze specjalnie nawiniętym trafem wyjściowym dla wygenerowania dodatkowych "atrakcji" w sygnale.
-
- moderator
Na wyjściu jest jedno napięcie. Po odpięciu obciążenia napięcie to chwilowo silnie wzrośnie. Podobnie wzrosną napięcia na każdym z uzwojeń pierwotnych. Czy widzisz gdzieś błąd w tym rozumowaniu?Krzysztof_M pisze:W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach.
-
- 500...624 posty
Uzwojenia pierwotne w trafie są nawinięte przeciwsobnie. Prąd stały w nich płynie w przeciwnych kierunkach - dlatego rdzeń się nie magnesuje.Piotr pisze:Na wyjściu jest jedno napięcie. Po odpięciu obciążenia napięcie to chwilowo silnie wzrośnie. Podobnie wzrosną napięcia na każdym z uzwojeń pierwotnych. Czy widzisz gdzieś błąd w tym rozumowaniu?Krzysztof_M pisze:W układzie przeciwsobnym w takim felernym momencie masz dwa takie napięcia ale o przeciwnych fazach.
Zaindukowane tam napięcia są przeciwne i się zniosą wzajemnie, oczywiście uwzględniając asymetrię uzwojeń. Dlatego dopytuję się o to jaki to wzmacniacz badałeś?
-
- moderator
Są to po prostu szeregowo połączone uzwojenia, przez które prąd spoczynkowy płynie w przeciwnych kierunkach (od środka na zewnątrz w obu kierunkach). Ale to nie prąd spoczynkowy jest powodem przepięcia przy odłączeniu obciążenia.Krzysztof_M pisze:Uzwojenia pierwotne w trafie są nawinięte przeciwsobnie.
Tak. I nie ma to żadnego związku z omawianym zagadnieniem.Krzysztof_M pisze:Prąd stały w nich płynie w przeciwnych kierunkach - dlatego rdzeń się nie magnesuje.
Nieprawda. Zaindukowane tam napięcia po pierwsze się dodają, bo dla sygnału uzwojenia te są połączone zgodnie, a po drugie to też nie ma związku ze sprawą bo interesuje nas osobne napięcie na każdym pojedynczym uzwojeniu, a nie ich suma, czy różnica.Krzysztof_M pisze:Zaindukowane tam napięcia są przeciwne i się zniosą wzajemnie, oczywiście uwzględniając asymetrię uzwojeń.
Mam wrażenie, że czytałeś artykuł, w którym opisana była sytuacja wysterowania wzmacniacza bez obciążenia, podczas kiedy tutaj mówimy o odłączeniu obciążenia podczas wysterowania, a to zasadnicza różnica.
-
- 500...624 posty
Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia dla stopni wyjściowych PP i SE.
Wnioski przedstawiłem.
Jak tylko znajdę artykuł to postaram się przytoczyć fragmenty.
Wnioski przedstawiłem.
Jak tylko znajdę artykuł to postaram się przytoczyć fragmenty.
-
- 1250...1874 posty
A nie jest tak, że w tej sytuacji jedna lampa jest zatkana, a druga wysterowana na pełny prąd i ta wysterowana, ze względu na niską rezystancję, wytłumi w jakimś stopniu przepięcie? W układnie SE nie ma tej drugiej połowy, która mogłaby tłumić.
-
- 250...374 postów
Cokół EL34 potrafi się zwęglić przy Ua=400V bez problemu... Doświadczyłem tego kiedyś...
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Bakelit, czyli tworzywo sztuczne bazujące na żywicy fenolowo-formaldehydowej zawiera stosunkowo dużo cząsteczkowego węgla. Wystarczy odrobina wilgoci, sadzy, czy innych zanieczyszczeń, które tylko ułatwiają powstawanie łuku. Tak naprawdę w tego typu lampach powinien być stosowany cokół ceramiczny lub szklany (loktal).
Bakelit, czyli tworzywo sztuczne bazujące na żywicy fenolowo-formaldehydowej zawiera stosunkowo dużo cząsteczkowego węgla. Wystarczy odrobina wilgoci, sadzy, czy innych zanieczyszczeń, które tylko ułatwiają powstawanie łuku. Tak naprawdę w tego typu lampach powinien być stosowany cokół ceramiczny lub szklany (loktal).
Ratujmy stare tranzystory!
-
- moderator
No więc właśnie. A ja mówię cały czas o utracie obciążenia. I tak w koło od trzynastu postów...Krzysztof_M pisze:Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia
No na moje oko nie bardzo, ponieważ ta wysterowana lampa dostanie w momencie wystąpienia przepięcia napięcie o odwrotnej polaryzacji (anoda będzie ujemna względem katody) i mimo wysterowania żaden prąd nie popłynie, więc nici z tłumienia.brys pisze:A nie jest tak, że w tej sytuacji jedna lampa jest zatkana, a druga wysterowana na pełny prąd i ta wysterowana, ze względu na niską rezystancję, wytłumi w jakimś stopniu przepięcie?
-
- 500...624 posty
Na poważnie, nie rozumiem w czym różnica? Na to samo wychodzi czy na nie obciążony wzmacniacz podasz sygnał czy obciążenie zniknie w czasie gdy sygnał jest?Piotr pisze:No więc właśnie. A ja mówię cały czas o utracie obciążenia. I tak w koło od trzynastu postów...Krzysztof_M pisze:Czytałem artykuł o wpływie zwarcia oraz braku obciążenia