Lampa CRT o dużej czułości odchylania. Oraz CRT kolorowa.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampa CRT o dużej czułości odchylania. Oraz CRT kolorowa.

Post autor: atom1477 »

Szukam jakiejś lampy powiedzmy oscyloskopowej (trochę mylące określenie, wolę angielskie "CRT") o dużej czułości (elektrostatycznego) odchylania.
Mała B6S1 ma podobno dużą czułość. Podobno. Ale jak to wygląda w praktyce przedstawia zestawienie:
Obrazek
No i jak widać B6S1 wypada najgorzej (w tym zestawieniu).
Ma na tyle małą czułość że mimo małego ekranu wymaga najwyższych napięć odchylających.
Lepsza jest nawet zwykła 8ЛО7, mimo większego ekranu i większego napięcia anodowego.
W moim oscyloskopie Phillips PM 3231 jest lampa dwustrumieniowa z czymś co się nazywa "post deflection acceleration" (PDA, przyspieszanie po odchyleniu)
I ona wymaga już tylko amplitudy 80V do odchylenia o 80mm (ekran na więcej, ale zmierzyłem dla 80mm w osi X).
Obliczona czułość wychodzi więc 1mm/V. I to mimo napięcia anodowego 4kV.
Duża jest też czułość siatki sterującej jasnością (ze 20V od czerni do "bieli" (zieleni)).
Niestety lampa ta nie ma widocznych oznaczeń. Może są gdzieś w zakrytym miejscu ale rozbiórka tego oscyloskopu to hardcore, więc na razie tego nie ruszam.
Wiem że podane czułości, nawet dla B6S1, wcale nie są małe, bo większość lamp jest jeszcze gorszych (typowe lampy xLOy, xЛОy).
Nie mniej jednak jak widać istnieją lampy o specjalnej konstrukcji dającej większą czułość.
No i szukam właśnie czegoś podobnego.
Więc pytanie czy ktoś zna jakieś łatwo dostępne lampy o w miarę dużej czułości?
W sumie bardziej mnie interesuje czułość sterowania jasnością, ale zakładam że może trafię na lampę z PDA która ma to załatwione przy okazji zwiększenia czułości odchylania. O ile oczywiście takie lampy gdzieś w okolicy były produkowane (w Polce się nie spodziewam, ale może mnie ktoś zaskoczy).
Jeżeli nie to chyba zostanie zakup oscyloskopu i wyjęcie lampy, ale to trochę bez sensu.

I drugie pytanie, czy ktoś zna może jakąkolwiek lampę kolorową o odchylaniu elektrostatycznym? Może istniał taki wynalazek do minitelewizorów?
Widziałem kolorowy kineskop około 4" i się w ogóle zdziwiłem że można tanio zrobić tak mały kolorowy ekran.
To może i ktoś elektrostatyczny produkował?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Lampa CRT o dużej czułości odchylania. Oraz CRT kolorowa

Post autor: brys »

W swoich zasobach znalazłem dane do lamp Dx7-178. Wynika z nich, że też mają niezłą czułość z takim rozwiązaniem, jak twoja.

Podobnie D7-15. Chciałem według nich uruchomić lampę opisaną przez kogoś jako DP7-17. Fabryczna naklejka Siemensa nieczytelna, ale elektrody w cokole się zgadzały. Niestety nie udało się, plamka skupiona w cały świat, tylko wzorki na ekranie miałem. Usiądę jeszcze kiedyś do niej.

Dokopałem się też do informacji, że 22ЛО1И ma całkiem przyzwoite 0,6 mm/V na płytkach pionowych :mrgreen:

Można wiedzieć co robisz, że tak zależy ci na czułości?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Chodzi tylko o zabawę :D
O to konkretnie:
W zasadzie aż tak na czułości odchylania mi nie zależy.
Ale pytam bo lampa o lepszej czułości zawsze będzie prostsza w użyciu.
A przy okazji można się po niej spodziewać większej czułości sterowania jasnością. I to na tej czułości mi w sumie najbardziej zależy.
Chcę w końcu zastąpić B6S1 czymś większym. A nie mogłem znaleźć niczego co by miało przyzwoitą czułość.
Lampy które podałeś są dobre. Dzięki. Tylko jak widzę to kiepsko z dostępnością.
Ciekawe tylko jak z czułością S1. Podają napięcia odcięcia, ale to jeszcze nic nie mówi o czułości (nie wiadomo jakie napięcie uznać za napięcie "bieli").
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Moja sugestia: dobra by byla czeska 7QR20. Jej wada, to niesymetryczne poziome, ale w przewidywanym zastosowaniu chyba bez znaczenia. Zaleta, to chyba lepsza dostepnosc , wieksza czulosc i srednica ekranu od B6S1. Dla pelnego odchylenia w amatorskiej konstrukcji wystarczalo 80 V zasilania.
Pozdrowienia
PS. Dobre by byly D7-200 i D7-233, wada,to maly, prostokatny, ekran, bo okolo 4 x 5 cm.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Dziwi mnie walka o zdobycie lampy oscyloskopowej ogromnej czułości, w wątku który podałeś nie odżegnujesz się od układu telewizora na tranzystorach, problem był 40-50lat temu gdzie zdobycie tranzystorów do odchylania i wzmacniania sygnału wizji o napięciu C-E powyżej kilkudziesięciu woltów to było wyzwanie (nawet dewizowe), dziś to koszt kilku złotych często za 100sztuk. Wysoka czułość sterowania jasnością(?), chcesz to sterować bezpośrednio ze smartfona(?), dołożysz kolejny tranzystor i problem znika, zbyt kombinujesz. Ja bym raczej poszukał lampy oscyloskopowej raczej ,,krótkiej'' (mniejsza czułość odchylania ale elektronika to załatwi), o dużym(?) ekranie i średnim czasie poświaty białego luminoforu, reszta to drobiażdżki. Mam sporo nowych (różnych) B13S(końcówki nie pamiętam, lampy na strychu) ale są ,,długie'' i lubią dużo kilowoltów na anodzie a to nie każdy opanuje.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Ja mysle, ze autorowi watku chodzilo o zrobienie ukladu o jak najmniejszej liczbie elementow czynnych. Mnie, najwieksza satysfakcje dalo zrobienie oscyloskopu na 2 tranzystorach: P26 i P401 oraz lampie 7QR20. Acha, byly jeszcze 4 diody.
Pozdrowienia
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Vic384 pisze:Moja sugestia: dobra by byla czeska 7QR20.
Dzięki. Sprawdzę.
cirrostrato pisze:Dziwi mnie walka o zdobycie lampy oscyloskopowej ogromnej czułości, w wątku który podałeś nie odżegnujesz się od układu telewizora na tranzystorach, problem był 40-50lat temu gdzie zdobycie tranzystorów do odchylania i wzmacniania sygnału wizji o napięciu C-E powyżej kilkudziesięciu woltów to było wyzwanie (nawet dewizowe), dziś to koszt kilku złotych często za 100sztuk.
No, tylko że chodzi o to żeby było mało tranzystorów (a w zasadzie to lamp bo docelowo chodzi o OTV na lampach).
Bo nie sztuka napchać dużo lamp i zrobić normalny TV.
Póki co mam generatory odchylania na "neonówkach" i dają po około 50V (amplitudy). Pracują oczywiście bez wzmacniaczy, bezpośrednio na płytki odchylające.
Mogę zwiększyć do 100V dając po dwie "neonówki" w szereg (co już zrobiłem), ale to ciągle za mało do odchylenia gdy lampa potrzebuje 200...300V.
Wcześniej zadowoliłem się pokryciem obrazem zaledwie połowy ekranu. Teraz chcę po prostu pokryć cały ekran nie wstawiając żadnych wzmacniaczy.
cirrostrato pisze:Wysoka czułość sterowania jasnością(?), chcesz to sterować bezpośrednio ze smartfona(?), dołożysz kolejny tranzystor i problem znika, zbyt kombinujesz. Ja bym raczej poszukał lampy oscyloskopowej raczej ,,krótkiej'' (mniejsza czułość odchylania ale elektronika to załatwi), o dużym(?) ekranie i średnim czasie poświaty białego luminoforu, reszta to drobiażdżki. Mam sporo nowych (różnych) B13S(końcówki nie pamiętam, lampy na strychu) ale są ,,długie'' i lubią dużo kilowoltów na anodzie a to nie każdy opanuje.
Wysoka czułość S1 po to żeby to wysterować bezpośrednio z tej kombinowanej refleksowej głowicy w.cz. która i tak ledwo daje 10...20Vpp.
Oczywiście można założyć dodanie kolejnego stopnia wzmacniacza, tylko że ja mam inne założenia :D
Generalnie nie widzę tutaj zbyt dużego problemu. Już dość lamp o wystarczającej czułości się znalazło.
Więc to nie jest jeszcze jakaś kosmiczna technologia i super wysoka czułość.
Teraz tylko problem ze zdobyciem tych lamp.

O białym luminoforze też oczywiście myślałem.
Ale na tym jakoś szczególnie mi nie zależy.
Prędzej na znalezieniu jakiejś lampy RGB. O ile taka z odchylaniem elektrostatycznym istnieje. Może powstał jakiś taki dziwny model w początkach telewizji. Albo odwrotnie, w końcach telewizji kineskopowej. Gdy któryś producent mając opanowaną technologię produkcji, zrobił go sobie po prostu dla kaprysu do jakiegoś niszowego modelu Mini TV.
Nie wiem, więc pytam :D Może ktoś akurat zna jakiś taki model.
Wiem że podobny kineskop (z odchylaniem magnetycznym, ale przebolał bym to) znajdę w mini odbiorniku TV, ale aktualnie nie widzę żadnych na allegro czy OLX.
Vic384 pisze:Ja mysle, ze autorowi watku chodzilo o zrobienie ukladu o jak najmniejszej liczbie elementow czynnych.
Dokładnie.
Dokładanie kolejnych tranzystorów czy lamp popchnie tą konstrukcje w stronę zwykłego odbiornika OTV. Czyli nie będzie to nic ciekawego.
Ciekawe było by za to kombinowanie. I dlatego kombinuję :D
Ale tylko trochę kombinuję, bo jak widać jest wiele lamp o wystarczającej czułości. Ja po prostu nie znałem ich symboli i dlatego zapytałem.
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Nie jestem za mocny z indukcyjności, ale czy nie dałoby rady zwiększyć napięcia odchylania jakimś transformatorem albo dławikiem z odczepem? W końcu przy elektrostatycznym mocy potrzeba tyle co nic. Nie wiem tylko jak z przenoszeniem częstotliwości, zwłaszcza poziomego. Pewnie ze 150 kHz warto by mieć dla sensownej liniowości. Wtedy dowolnie nieczuła lampa mogłaby pasować.

Na oscyloskopowe z białym luminoforem bym nie liczył. Nie przypominam sobie nigdzie takiej. Wszystko zielone lub niebieskie, niektóre też z długą poświatą.

Elektrostatycznej RGB też bym się nie spodziewał. Po to powstały kineskopy z magnetycznym odchylaniem, żeby lampy były mniejsze (krótsze). W telewizji nie potrzeba szerokiego zakresu częstotliwości odchylania, co jest głównym wymogiem w oscyloskopach. Za to potrzeba jasnej plamki o określonym czasie świecenia.
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Transformatorem nie da rady.
Wyjście w generatora na neonówce ma ogromną rezystancję wyjściową. Rzędu megaomów. Transformator żeby tego nie tłumić musiał by mieć zbliżoną reaktancję.
Wychodzą tysiące H wymagane dla uzwojenia pierwotnego dla odchylania pionowego.
Dla odchylania poziomego jest lepiej bo tam jest 15kHz, ale też za duże indukcyjności wychodzą żeby się to dało łatwo zrealizować.
Rozwiązaniem był by "transformator pojemnościowy". Coś jak transformator, ale działający nie na polu magnetycznym a na ładunkach.
Wykorzystuje się to do generowania wysokiego napięcia do lamp CCFL. Tylko to trochę za nowoczesne rozwiązanie chyba. No i problem żeby to kupić.
Nie wiem też jak ze sprawnością i impedancją wejściową.
Więc raczej odpada.

Odbiorniki przenośne kolorowe są czasami bardzo długie. Np. KV4000. Może akurat nie w tym, ale nie wiadomo czy czasem nie jest stosowane odchylanie elektrostatyczne.
KV4000 właśnie znalazłem że ma raczej magnetyczne:
http://vdc.mybisi.com/product/110lb22
Ewentualne odchylanie magnetyczne bym przebolał, bo kolor sam w sobie był już był czymś wartym uwagi.
Tylko nigdzie nie znajduję takich używanych Mini TV do kupienia (na ebay coś widzę, ale drogo). Trochę szkoda kupować za prawie 1000zł skoro czasami ludzie to za darmo wystawiają podczas zbiórki elektrośmieci. Tylko jakoś nigdy nie trafiłem jeszcze.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

atom1477 pisze:Prędzej na znalezieniu jakiejś lampy RGB. O ile taka z odchylaniem elektrostatycznym istnieje. Może powstał jakiś taki dziwny model w początkach telewizji. Albo odwrotnie, w końcach telewizji kineskopowej.
No będzie problem. Typowe kineskopy miały odchylanie magnetyczne.
Długa lampa byłaby kłopotliwa w sprzęcie przenośnym.
W drugiej połowie lat 80tych próbowano telewizorów przenośnych w obudowie nieco ala smartfon.
Na pewno Sony wypuścił kineskop monochromatyczny z dziełem elektronowym umieszczonym równolegle do ekranu.
Przymierzali się do podobnego ale kolorowego i już stanęli przed problemem zbieżności i liniowości i poszli drogę w tzw. indeksowanie - czy coś z tego wyszło nie wiem, ale ten telewizorek przenośny płaski monochromatyczny widziałem w latach 80-tych na bazarach.
atom1477 pisze: Gdy któryś producent mając opanowaną technologię produkcji, zrobił go sobie po prostu dla kaprysu do jakiegoś niszowego modelu Mini TV.
Problem w tym że nawet ten opisany telewizorek monochromatyczny rynku nie zawojował. Obawiam się że nawet dano sobie spokój z wersją kolorową i poczekano te naście (20) lat do ekranów LCD.
Jedyna szansa to stare kamery video - jeśli miałyby mieć wizjer elektroniczny kolorowy (monochromatyczny pewnie łatwiej) - ale przekątna ekranu będzie maleńka (bo wizjer z optyką).
Stare wideodomofony druga szansa. Kojarzę z początku lat 90-tych sklep z podzespołami elektronicznymi i mieli w nim małe kineskopy (7", różne formaty nawet dziwaczne proporcje ekranu - zdecydowanie bardziej "panoramiczne" niż 16:9).

Większe szanse na ekran plazmowy. Monochromatyczne i z kolorem klasycznej neonówki pakowanie do laptopów na przełomie lat 80- i 90-tych. Takowe laptopy widziałem na żywo obraz bił na głowę to co wtedy oferowały ekrany LCD.
kyller
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: kyller »

a ile ma miec to cali ?
najmniejsze kolorowe CRT produkowal chyba panasonic - 7" ale w europie sa rzadkie i chyba tylko przypadkowo mozna trafic cos tanio
duzo latwiej bede znalezc wizjer z kamery (cala kamere) - i to bedzie okolo 1 "
u mnie rozne rzeczy ludzie wyrzucaja ale malego tv jezscze nie widzialem szybciej bym znajalzl projektorowy 40" :-)
BTW dzisiaj znalazlem decka Sansui CS-5110 tyle ze bez przedniego panela i galek
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

posiadam TVC 10" ale to pewnie już kolubryna choć krótki
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Wizjer z kamery Video, czyli mikrokineskop, był moim pierwszym pomysłem gdy budowałem Primę III.
I szybko zmieniłem zdanie: czułość siatki S1 na poziomie 150V (150V od czerni do bieli).
Choć sam mikrokineskop bardzo fajny. Wykorzystałem do czego innego (noktowizora).
Jeszcze dodam, że on wcale nie ma 1". Ma dużo mniej, poniżej 1cm, czyli jakieś 1/4".
Mam jeszcze drugi w zapasie. A oprócz tego wizjer kolorowy LCD. Ma posłużyć jako gogle do FPV do samolotu.
Wizjerów kolorowych kineskopowych raczej nie ma. To już hardcore coś takiego wykonać. Maskownica i kropki luminoforu musiały by mieć rozmiary mikrometrów. Kolorowe wizjery to tylko LCD.
No chyba żeby zrobić kolor w systemie CBS. Ale to się nie liczy :D
Na próbę na wizjerze od kamery to spróbuję. Będzie miało zaletę, że da dużą rozdzielczość (LCD ma tylko jakieś 104x144 pixeli).
Ekran mikrokineskopu strasznie miga i męczy wzrok. Ale to akurat tutaj może być zaletą: bo oznacza, że luminofor ma krótką poświatę. Więc mogę wprowadzić kolor CBS nie zmniejszając ilości końcowych klatek na sekundę. Zamiast 50 pakować 150 klatek. Po jednej na R, G i B. Czyli klatek całościowych RGB wyjdzie znowu 50, ale w rzeczywistości klatek składowych będzie 3 razy więcej więc 3 krotnie zmniejszę migotanie.
Ale to tylko rozwiązanie do zabawy, bo wymaga specjalnego sterowania. Nada się np. do gogli FPV w wersji poorman (fabryczne kolorowe o rozdzielczości 640x480 to koszt ponad 1000zł).
Ale do telewizora kolor CBS to raczej nie bardzo.

Z wideodomofonu też widziałem. Na początku nie wiedziałem co to jest. Ale się domyśliłem bo mrugało.
Dość ciekawe rozwiązanie. Wyrzutnia od boku, ekran w postaci łuku i luminofor bombardowany od przodu a nie od tyłu.
Ale ekran mały, odchylanie magnetyczne i do tego małej czułości. To już lepsza jakakolwiek lampa oscyloskopowa (jedynie kolor mógł by być zaletą bo był biały).

Najmniejszy kolorowy CRT wcale nie ma 7": na pewno był 5" bo taki jest w KV4000.

Ja generalnie nie mam wielkich wymagań.
Nie musi być duże, byle większe od B6S1.
Natomiast co do kolorowego to odwrotnie, nie musi być małe.
Bo wiem że kineskop kolorowy łatwiej zrobić duży niż mały.
Czyli nie musi być zbyt mały, ale jednak wolę jak najmniejszy bo to zawsze większa czułość siatek sterujących jasnością i prostsze odchylanie.
Kiedyś widziałem monitor komputerowy na wolumenie. Jakby z początku lat 90. Raczej kolorowy i był dość długi. Ekran miał z 8...10". Takie coś by było ok.

Już powoli widzę że po symbolu ciężko będzie coś znaleźć. Bo ja prostu poluję na totalnie egzotyczne rozwiązania.
Czyli w grę wchodzi jedynie szukanie w sprzętach do rozbiórki (monitorach komputerowych i małych OTV).
A dopiero potem przeczytaniu oznaczeń i ewentualnemu szukaniu datasheeta.
Na szczęście lampa jest prosta i da się ją uruchomić bez datasheeta. Co innego jakiś układ scalony.