Transformator Dominante - przezwojenie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Transformator Dominante - przezwojenie
Witam!
Mam taki spalony transformator, nie dający oznak życia i chciałbym go przezwoić. Problem jest tylko taki że nijak mi wychodzi rozdzielenie połówek tak abym mógł dostać się do drutu.
Co można zrobić z tym typem transformatora w takiej sytuacji (lakierowany). Jeszcze męczyć młotkiem, a może podgrzać, użyć rozpuszczalnika?
Przez ten lakier poszczególne kształtki są silnie ze sobą sklejone.
Mam taki spalony transformator, nie dający oznak życia i chciałbym go przezwoić. Problem jest tylko taki że nijak mi wychodzi rozdzielenie połówek tak abym mógł dostać się do drutu.
Co można zrobić z tym typem transformatora w takiej sytuacji (lakierowany). Jeszcze męczyć młotkiem, a może podgrzać, użyć rozpuszczalnika?
Przez ten lakier poszczególne kształtki są silnie ze sobą sklejone.
Re: Transformator Dominante - przezwojenie
Odradzam grzebanie w lakierowanym transformatorze-nie uda się zakończyć z nim prac!Tzn.w karkas nie wejdą wszystkie blachy jeśli już je rozebraliśmy każdą z osobna.To niezwykle uciążliwa robota bez pozytywnego skutku.Lepiej nawinąć trafa na nowych rdzeniach lub wyczyszczonych w benzynie z wosku (np. TG2,5 lub TWOP19).
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
To trafo nie służy w radiu, chciałem tylko uratować je przed śmietnikiem, ale skoro nie da się nic prosto zrobić to do układu, który mam zrobić znajdę sobie inne.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Moje doświadczenie mówi lakierowanym transformatorom zdecydowane NIE!
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Mnie się zdarzyło rozbierać lakierowane trafa - ale trzeba je było najpierw zanurzyć w acetonie, żeby lakier zmiękł.
A potem, po rozpakietowaniu, kształtki się moczy dalej - tak aby całkowicie zmyć resztki lakieru. Można pomóc sobie w tym, używając pędzla z twardego włosia.
Trochę roboty jest, a i butelka acetonu wychodzi
Oczywiście o ile lakier rozpuszcza się w acetonie - trzeba zrobić próbę najpierw.
A potem, po rozpakietowaniu, kształtki się moczy dalej - tak aby całkowicie zmyć resztki lakieru. Można pomóc sobie w tym, używając pędzla z twardego włosia.
Trochę roboty jest, a i butelka acetonu wychodzi

Oczywiście o ile lakier rozpuszcza się w acetonie - trzeba zrobić próbę najpierw.
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Witam ,za moich czasów aby rozebrać transformator nasycony ciśnieniowo lakierem elektroizolacyjnym MND to wkładało się go do szczelnego pojemnika zalewało go DENATURATEM i macerowało kilka dni pod przykryciem aby denaturat za szybko nie wyparował - pozdrawiam
Witam. Z tego co piszesz wnioskuję, że transformator posiada rdzeń zwijany cięty. Tego typu rdzeń daje się rozdzielić, pod warunkiem usunięcia opaski ściskającej. Aby tego dokonać zamocuj do imadła rdzeń za pomocą przekładek najlepiej z twardego drewna. Następnie w górną część rdzenia uderz gumowym młotkiem. Jeśli nie posiadasz takowego, to tę czynność przeprowadz za pomocą kawałka listewki, w którą uderz młotkiem prostopadle do rdzenia, na jak największej powierzchni, aby nie uszkodzić rdzenia. Nie umiem powiedzieć jak silnie, często wystarczy lekko stuknąć, innym razem trzeba solidnie przyłożyć. Z kształtkami bywa różnie, najczęściej w małych transformatorach rozebranie rdzenia jest praktycznie niemożliwe bez uszkodzenia rdzenia. W większych jest nieco łatwiej, ale kilka kształtek i tak zawsze ulega uszkodzeniu i nadaje się na złom. Zwykłe lakiery elektroizolacyjne dają się pokonać. Jeśli rdzeń został zalany żywicą chemoutwardzalną, to rozebranie może okazać się praktycznie niewykonalne, tak aby nie uszkodzić rdzenia i samego karkasu .
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Witam ,żywice chemoutwardzalne dobrze rozpuszczają się w acetonie ,połówki rdzeni zwijanych są w montażu sklejane tak że moczenie w acetonie ułatwi rozłączenie obu połówek rdzenia ,zalecane jest trochę cierpliwości - pozdrawiam