Radio Klawesyn
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Radio Klawesyn
Kupiłem w dobrym stanie radio jak w tytule, nie jest to żadne retro, ale jako ostatni lampiak produkowany w Polsce kończy pewną epokę, to też coś znaczy. Ma "nowoczesny" wygląd co czasem pasuje bardziej niż retro w niektórych pomieszczeniach. Ma UKF co ma duże znaczenie bo przecież niestety wcześniej czy później wyłączą w Solcu emisję AM i radia bez ultrakrótkich będą "głuche". Ze względu na ten ostatni punkt mam zapytanie do Kolegów, co lepiej przestrajać głowicę (lampowej nigdy nie przestrajałem) czy kupić konwerter a jeśli tak to jaki?. Ze względu na brak czasu pracę z radiem zamierzam wykonać po zmianie pogody na zimową.
-
- 100...124 posty
Re: Radio Klawesyn
Zakładałem kilka konwerterków do odbiorników lampowych i tranzystorów. Należy pamiętać że będą to teraz 3 zakresy UKF. Nie spotkałem nigdy poprawnie przestrojonego starego zakresu na cały nowy. No bo jak przy pomocy małego kondensatorka obrotowego uzyskać pokrycie trzy razy większy zakres częstotliwości. Każde radyjko dostawało zafoliowaną kartkę. U góry stara skala, poniżej 3 skale z naniesionymi odpowiednio podzakresami. Czyli nie było problemu z odczytem częstotliwości. W tych konwerterkach (kupowane na giełdzie - teraz ich już nie ma) istniała możliwość przełączania podzakresów przełącznikiem, lub przyciskiem. Ciągle nie rozumiem dlaczego czasami odbiornikom, nawet wyższej klasy, katuje się fabrycznie zestrojone głowice. Przy lampowcu oczywiście trzeba pomyśleć o zasilaniu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Woitek
-
- 1250...1874 posty
Takie konwertery:wosiu1000 pisze:W tych konwerterkach (kupowane na giełdzie - teraz ich już nie ma) istniała możliwość przełączania podzakresów przełącznikiem, lub przyciskiem.
http://www.ambm.pl/index.php/konwertery ... m/k8e.html ?
Z doświadczeń ludzi z firmy mogę powiedzieć, że jeśli głowica jest podatna na przestrojenie a przestrajający wie co robi i ma czym to zmierzyć to może coś tam wydłubie. Generalnie zawsze jest problem - mniejszy lub większy - z szerokością górnego zakresu. To trzy razy więcej niż dolny i lubi się przez to rozjeżdżać na skali.
Konwerter daje radę. Jest dobry żeby nie grzebać. Najlepsze efekty daje niestety tylko wymiana głowicy.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Można też zbudować nową głowicę z mieszaczem na pentodzie i heterodyną na triodzie.brys pisze:Konwerter daje radę. Jest dobry żeby nie grzebać. Najlepsze efekty daje niestety tylko wymiana głowicy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 100...124 posty
Najprościej to wymienić głowicę! Ja spotkałem tylko jedną lampową głowicę na nowe pasmo. Były one wyprzedawane przez Diorę jeszcze w latach sześćdziesiątych. Robili je chyba dla W. Brytanii. Zaopatrzyłem się w nią, ale nie użyłem. Nie miałem już lampowca. Dla swojej wieży (tranzystorowiec) kupiłem, z dużym wyprzedzeniem, właściwą głowicę i skalę. Nie wiem dla kogo te tiunery robili. Moi koledzy, zawodowcy, robili lampowe odbiorniki tylko do UKFu. Uważali że ich odbiorniki będą bardziej Hi-Fi (wtedy jeszcze mówiło się hajfi). Oni oczywiście byli zachwyceni swoimi odbiornikami. Jak dla mnie to wyraźnie było "słychać" brak sprzętu z linii produkcyjnej n.p. Diory. Tak więc uważam że tylko dobry konwerter rozwiązuje ten problem. No i oczywiście nie tracimy swoje prawdziwe retro.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Woitek
-
- 1250...1874 posty
Ano, często najprościej. Nie musi być wcale lampowa. Wymiana głowicy to i tak skundlenie radia, więc nie ma różnicy co się wstawi. Jedyną zaletą konwertera jest to, że nie przerabia się fabrycznego układu.wosiu1000 pisze:Najprościej to wymienić głowicę! Ja spotkałem tylko jedną lampową głowicę na nowe pasmo. Były one wyprzedawane przez Diorę jeszcze w latach sześćdziesiątych. Robili je chyba dla W. Brytanii. Zaopatrzyłem się w nią, ale nie użyłem. Nie miałem już lampowca. Dla swojej wieży (tranzystorowiec) kupiłem, z dużym wyprzedzeniem, właściwą głowicę i skalę. Nie wiem dla kogo te tiunery robili. Moi koledzy, zawodowcy, robili lampowe odbiorniki tylko do UKFu. Uważali że ich odbiorniki będą bardziej Hi-Fi (wtedy jeszcze mówiło się hajfi). Oni oczywiście byli zachwyceni swoimi odbiornikami. Jak dla mnie to wyraźnie było "słychać" brak sprzętu z linii produkcyjnej n.p. Diory. Tak więc uważam że tylko dobry konwerter rozwiązuje ten problem. No i oczywiście nie tracimy swoje prawdziwe retro.
Pozdrawiam.
-
- 75...99 postów
Witam. Można zawsze na zewnątrz zamontować w puszce, podłączyć zasilacz i już. Bez grzebactwa w radyjku - mam, polecam.
-
- 125...249 postów
Dziękuję za podpowiedzi Kolegów, czyli konwerter. Muszę poszukać bo mam nawet kilka, tylko odwrotne tzn. z górnego UKF-u na dolny, myślę że po przelutowaniu cewek wejściowych na wyjście i wyjściowych na wejście będzie pracował tylko wycinek pasma uzależniony byłby od kwarcu w konwerterze. O ile dobrze pamiętam stosowano wtedy 27,145 i 30 MHz.
-
- 1250...1874 posty
Dla pasma 66-73 powinny być następujące kwarce:
21 MHz da 87...94 MHz
28 MHz da 94...101 MHz
35 MHz da 101...108 MHz
Problem w tym, że nie jest proste znaleźć takie wartości. Można zamówić, ale to spory koszt. Zastosowanie 27,145 i 30 MHz wynikało z łatwej dostępności czegoś co da mniej więcej środek pasma.
21 MHz da 87...94 MHz
28 MHz da 94...101 MHz
35 MHz da 101...108 MHz
Problem w tym, że nie jest proste znaleźć takie wartości. Można zamówić, ale to spory koszt. Zastosowanie 27,145 i 30 MHz wynikało z łatwej dostępności czegoś co da mniej więcej środek pasma.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Zobacz aukcje: generator - oscylator kwarcowy. Ceny od 2.5 do 10zl. Czestotliwosc nie musi byc z dokladnoscia 1Hz. Mysle, ze nawet z dokladnoscia plus-minus 0.5 MHz bedzie dobra.
Pozdrowienia.
Zobacz aukcje: generator - oscylator kwarcowy. Ceny od 2.5 do 10zl. Czestotliwosc nie musi byc z dokladnoscia 1Hz. Mysle, ze nawet z dokladnoscia plus-minus 0.5 MHz bedzie dobra.
Pozdrowienia.
-
- 1250...1874 posty
Rozeznałem się w temacie kwarców na zamówienie. Minimalna ilość to 1000 sztuk za około 500 zł. Jeśli miałyby być trzy dla pełnego pasma to już 1500 zł.
-
- 125...249 postów
Podzielenie UKF na trzy podzakresy komplikuje układ konwertera, ale też ma swoje plusy, skala jest rozciągnięta i bardziej wygodnie stroi się do stacji.
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Zobacz na AL... resonator kwarcowy : 20.99MHz; 28.0MHz I 34.850MHz sa po 2.49zl. Troche taniej jak 1500zl, a to, ze skale beda presuniete jedna od drugiej o mniej jak ogrubosc kreski, nie ma chyba znaczenia.
Pozdrowienia
Zobacz na AL... resonator kwarcowy : 20.99MHz; 28.0MHz I 34.850MHz sa po 2.49zl. Troche taniej jak 1500zl, a to, ze skale beda presuniete jedna od drugiej o mniej jak ogrubosc kreski, nie ma chyba znaczenia.
Pozdrowienia
-
- 1250...1874 posty
Faktycznie, trzeba trochę dokładniej przeszukiwać Allegro i są. Ma je użytkownik elektrotech. Dzięki.Vic384 pisze:Czesc
Pozdrowienia
Podzielenie jest konieczne jeśli chcesz zmieścić cały górny zakres w paśmie dolnego. Nowy jest prawie trzy razy szerszy, a konwerter nie ma możliwości jego ściskania lub rozciągania. Może tylko przesunąć o określoną częstotliwość w górę lub w dół.meteor pisze:Podzielenie UKF na trzy podzakresy komplikuje układ konwertera, ale też ma swoje plusy, skala jest rozciągnięta i bardziej wygodnie stroi się do stacji.
-
- 625...1249 postów
Witam,
Przestrajałem głowicę w swoim Klawesynie, zastosowałem kondensatory:
C1 - 15pF;
C2 - 4,7pF;
C3 - 12pF;
C13 - usunięty.
Na cewce L3 zwarłem srebrzanką po 2 zwoje od góry i dołu (nie chciało mi się jej przezwajać po kilkunastu cyklach składania/rozkładania głowicy, choć byłoby to lepsze rozwiązanie). Stroiłem trymerami na górną część pasma, korygowałem też położenie rdzenia L3, ale jak się okazało, nie było to aż tak bardzo konieczne. Uzyskałem zakres 95,6 - 107 MHz, na takim mi zależało z racji obecności w nim PR3. Na metrowym kablu robiącym za antenę czułość zadowalająca, większość stacji z tego zakresu odbieram bez szumów (do nadajnika w linii prostej ok. 60 km), toruńskie radio z nadajnika lokalnego oczywiście gra najgłośniej. Jakbyś chciał się podjąć przestrajania, to praktyczna uwaga: kółko napędowe skali ściągnij z głowicy i przymocuj obok do chassis nie rozplątując linki (ja przykręciłem śrubką gdzieś obok mocowania głowicy); samą głowicę być może będzie trzeba kilka razy rozłożyć i złożyć - ja jej nie przykręcałem do chassis, tylko łapałem małym ściskiem stolarskim w pozycji ułatwiającej strojenie. I jeszcze jedno - głowica przez pierwsze kilkanaście minut od włączenia "pływa", niestety, tak będzie. Po nagrzaniu się odbiornika czasem, po 2, 3 godzinach też dostrajam się lekko do stacji.
Pozdrawiam.
Przestrajałem głowicę w swoim Klawesynie, zastosowałem kondensatory:
C1 - 15pF;
C2 - 4,7pF;
C3 - 12pF;
C13 - usunięty.
Na cewce L3 zwarłem srebrzanką po 2 zwoje od góry i dołu (nie chciało mi się jej przezwajać po kilkunastu cyklach składania/rozkładania głowicy, choć byłoby to lepsze rozwiązanie). Stroiłem trymerami na górną część pasma, korygowałem też położenie rdzenia L3, ale jak się okazało, nie było to aż tak bardzo konieczne. Uzyskałem zakres 95,6 - 107 MHz, na takim mi zależało z racji obecności w nim PR3. Na metrowym kablu robiącym za antenę czułość zadowalająca, większość stacji z tego zakresu odbieram bez szumów (do nadajnika w linii prostej ok. 60 km), toruńskie radio z nadajnika lokalnego oczywiście gra najgłośniej. Jakbyś chciał się podjąć przestrajania, to praktyczna uwaga: kółko napędowe skali ściągnij z głowicy i przymocuj obok do chassis nie rozplątując linki (ja przykręciłem śrubką gdzieś obok mocowania głowicy); samą głowicę być może będzie trzeba kilka razy rozłożyć i złożyć - ja jej nie przykręcałem do chassis, tylko łapałem małym ściskiem stolarskim w pozycji ułatwiającej strojenie. I jeszcze jedno - głowica przez pierwsze kilkanaście minut od włączenia "pływa", niestety, tak będzie. Po nagrzaniu się odbiornika czasem, po 2, 3 godzinach też dostrajam się lekko do stacji.
Pozdrawiam.