EL84 i szósty pin
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 9375...12499 postów
EL84 i szósty pin
Czy spotkaliście się może z jakimś wykorzystaniem 6 pinu w lampach EL84? Pytanie może głupie się wydać ale w lampach Telamu, Polamu czy nawet RFT pin 1 powinien być pusty, a mimo wszystko połączony jest z pinem 2 czyli G1 jak się nie mylę. Dlaczego o to pytam? Chce sprawdzić (a być moze na stałe zewrzeć piny 6 i 3) czy 6P15P będą chodzić w aplikacji dla EL84. 6P15P ma siatkę trzecią wyprowadzoną na pin 1 i 6. Pin 1 z powyższych względów odpada. Zostaje pin 6. Wszystkie EL84 jakie posiadam mają pin 6 wolny, ale moze są takie co nie mają.
-
- 3125...6249 postów
Re: EL84 i szósty pin
Witam
Cokół lampy EL84 został zaadoptowany z lampy EL82, opracowanej specjalnie dla układów odchylania pionowego, napięcie w szczycie na anodzie wynosi 2,5kV. W celu zapobiegania przebiciom w podstawce zastosowano właśnie taki układ wyprowadzeń. Zastosowanie identycznych cokołów dla pentod o różnych parametrach było uwarunkowane chęcią obniżenia kosztów.
Cokół lampy EL84 został zaadoptowany z lampy EL82, opracowanej specjalnie dla układów odchylania pionowego, napięcie w szczycie na anodzie wynosi 2,5kV. W celu zapobiegania przebiciom w podstawce zastosowano właśnie taki układ wyprowadzeń. Zastosowanie identycznych cokołów dla pentod o różnych parametrach było uwarunkowane chęcią obniżenia kosztów.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Nie polemizując ze słuszną uwagą Kolegi AZ12 chcę dodać,że lampa UL84, której oznaczenie jest mylące,gdyż nie jest "uniwersalnym"(= szeregowo żarzonym) odpowiednikiem lampy EL84, a lampy EL86,miała,przynajmniej w moim egzemplarzu,również zdwojone wyprowadzenia elektrod.
Dalej:co do lampy 6P15P,to jest ona słabsza od EL84 i trzeba jej podebrać parametry według jej danych katalogowych.Podobnie - lampa 6P18P.Audiofile dają zróżnicowane opinie o tych lampach,na tyle, na ile o tym czytałem.
Dalej:co do lampy 6P15P,to jest ona słabsza od EL84 i trzeba jej podebrać parametry według jej danych katalogowych.Podobnie - lampa 6P18P.Audiofile dają zróżnicowane opinie o tych lampach,na tyle, na ile o tym czytałem.
-
- 9375...12499 postów
Połączyłem wspomniany pin 6 na stałe z pinem 3 i wzmacniacz gra OK na 6P15P. Fakt, że trochę ciszej, ale brzmieniowo nie widzę różnicy.
-
- 1250...1874 posty
Bywa, że czasami konstruktor urządzenia "wykorzystuje wolny" pin w lampie i końcówkę w podstawce potraktuje jako dodatkowy punkt montażowy. Nie musi on być związany z aplikacją samej lampy tkwiącej w tej podstawce.
Uwaga na takie niespodzianki !
Miałem okazję trafić na taki przypadek. Lampy tego samego typu lecz różnych producentów nie zawsze mają wolne piny, mogą mieć zdublowane wyprowadzenia. Wówczas nasze zdziwienie może być jeszcze większe.
Uwaga na takie niespodzianki !
Miałem okazję trafić na taki przypadek. Lampy tego samego typu lecz różnych producentów nie zawsze mają wolne piny, mogą mieć zdublowane wyprowadzenia. Wówczas nasze zdziwienie może być jeszcze większe.