Witam
Schemat zawiera błędy. Zamienione są miejscami rezystory ujemnego napięcia siatki i filtracji siatki drugiej.
Dla pewności zmierz jeszcze rezystancję tego drugiego rezystora włączonego między bieguny dodatnie kondensatorów elektrolitycznych. Zwarcie kondensatora może spowodować jego spalenie i uszkodzenie lampy prostowniczej.
Elektrit Kadet
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Elektrit Kadet
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Udało mi się wieczorem uruchomić tego Kadeta.
Odpiąłem ten zaznaczony na czerwono kond. i obok podpiąłem współczesny 1nF.
Wstawiłem kond. 100nF od gorącego gniazda gramofonowego do siatki drugiej lampy EF6.
Radio odbiera ładnie na średnich, słabawo na długich i cichy szum na krótkich, ale tak samo dzisiaj odbierał Kordial ( czyli wygląda, że jest dobrze). No ale, żeby nie myło tak wspaniale to nadal mi nie działa gniazdo gramofonowe. Wydaje się, że zrobiłem zgodnie ze schematem, a gdy ustawię na przełączniku gramofon to gorące gniazdo jest "martwe" a żeby było ciekawiej to słychać pogłos jakiejś stacji. Ale i tak ogromny sukces
.
Odpiąłem ten zaznaczony na czerwono kond. i obok podpiąłem współczesny 1nF.
Wstawiłem kond. 100nF od gorącego gniazda gramofonowego do siatki drugiej lampy EF6.
Radio odbiera ładnie na średnich, słabawo na długich i cichy szum na krótkich, ale tak samo dzisiaj odbierał Kordial ( czyli wygląda, że jest dobrze). No ale, żeby nie myło tak wspaniale to nadal mi nie działa gniazdo gramofonowe. Wydaje się, że zrobiłem zgodnie ze schematem, a gdy ustawię na przełączniku gramofon to gorące gniazdo jest "martwe" a żeby było ciekawiej to słychać pogłos jakiejś stacji. Ale i tak ogromny sukces

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1250...1874 posty
Czy fabryczne kondensatory elektrolityczne nadają się do eksploatacji?
Czy powodem braku reakcji może być przebicie kondensatora reakcyjnego?
W jakim położeniu mają być górne przełączniki Kat./Gleiw. w eliminatorze?
Czy powodem braku reakcji może być przebicie kondensatora reakcyjnego?
W jakim położeniu mają być górne przełączniki Kat./Gleiw. w eliminatorze?
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.