Filtry pasmowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Filtry pasmowe
Szczerzę radzę sięgnąć do pierwszego tomu Poradnika Radiowo-Warsztatowego Telefunkena (tłumaczony na polski). Tam masz więcej praktycznych informacji oraz nomogramy ułatwiające wyliczanki.
Tak.
Masz tam po prostu metodę obliczania. Przykład. Ale i tak trzeba doświadczalnie skorygować odległość. Ponadto i tak pozycje rdzeni po zestrojeniu będą wpływać na współczynnik sprzężenia (kształt krzywej przenoszenia).
Jak nie masz oprzyrządowania to niestety ale skazany jesteś na gotowce.
Masz tam po prostu metodę obliczania. Przykład. Ale i tak trzeba doświadczalnie skorygować odległość. Ponadto i tak pozycje rdzeni po zestrojeniu będą wpływać na współczynnik sprzężenia (kształt krzywej przenoszenia).
Jak nie masz oprzyrządowania to niestety ale skazany jesteś na gotowce.
Sprzętu nie mam także będzie ciężko. Poeksperymentuję i zobaczymy co wyjdzie. Ewentualnie zastosuję sprzężenie pojemnościowe.
Poczytałem trochę na temat budowy lampowych wzmacniaczy p.cz i muszę stwierdzić że projekt tunera UKF z Elektroniki praktycznej na podstawie którego wykonałem tor p.cz jest niedopracowany. Wygląda na to, że będę musiał wykonać ten wzmacniacz p.cz od zera kładąc nacisk na stabilność wzmacniacza gdyż mam poważne obawy iż cały tor się wzbudza.
Jak masz dobre kojarzenie faktów z informacjami w teorii to wyczujesz kiedy masz sprzężenie nadkrytyczne a kiedy podkrytyczne.
Załatw sobie dojście do radia lampowego Saby z lat 60-tych. Każdy filtr ma regulowany stopień sprzężenia. Pogmeranie daje wiele praktycznych wręcz organoleptycznych informacji. Wiem, wobuloskop jest wygodny ale można za jego pomocą źle zestroić to p.cz.
Jak masz zaparcie to zrobisz sobie filtr z regulacją sprzężenia. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Gdybyś widział jak są zrobione te filtry Saby ....
Załatw sobie dojście do radia lampowego Saby z lat 60-tych. Każdy filtr ma regulowany stopień sprzężenia. Pogmeranie daje wiele praktycznych wręcz organoleptycznych informacji. Wiem, wobuloskop jest wygodny ale można za jego pomocą źle zestroić to p.cz.
Jak masz zaparcie to zrobisz sobie filtr z regulacją sprzężenia. Wbrew pozorom nie jest to takie skomplikowane. Gdybyś widział jak są zrobione te filtry Saby ....
Dziś przysłali mi „informator radiowo warsztatowy” Ogólnie książka bardzo mi się przyda aczkolwiek nie ma tam do końca tego czego szukam. Według autora sprzężenie indukcyjne dobiera się eksperymentalnie przez zmianę odległości między cewkami ewentualnie przez zmianę położenia dodatkowego uzwojenia sprzęgającego. Na samo sprzężenie nie ma wpływu tylko odległość między cewkami ale także położenie rdzeni ferrytowego oraz pasożytnicze sprzężenie pojemnościowe. Aby to pasożytnicze sprzężenie dodawało się do sprzężenia indukcyjnego cewki muszą być nawinięte w przeciwnych kierunkach. W obecnej sytuacji mogę zapomnieć o sprzężeniu indukcyjnym ze względu na brak wobulatora. Zostaje sprzężenie pojemnościowe. W nabytej książce znalazłem wzór na obliczenie kondensatora sprzęgającego. Pojemność wyszła 0.6pF. W takiej sytuacji to jest w ogóle sens stosowania kondensatora sprzęgającego? Czy przypadkiem pojemności montażowe nie będą większe niż to 0.6pF?
Masz może ,,Technikę odbioru radiowego" Rotkiewicza ?
Pozdrawiam, Bartosz Przybycień.
SP8-05-030
SP8-05-030
Niestety widzisz że i tak Twoje wyliczenia trzeba skonfrontować z rzeczywistością. Jak nawijasz cewki na wspólny karkasie to o stopniu sprzężenia zadecyduje położenie rdzeni.Smaglas pisze:Dziś przysłali mi „informator radiowo warsztatowy” Ogólnie książka bardzo mi się przyda aczkolwiek nie ma tam do końca tego czego szukam. Według autora sprzężenie indukcyjne dobiera się eksperymentalnie przez zmianę odległości między cewkami ewentualnie przez zmianę położenia dodatkowego uzwojenia sprzęgającego.
Masz kolejną cenną informację. Ale tę wadę można też wykorzystać.Smaglas pisze: Na samo sprzężenie nie ma wpływu tylko odległość między cewkami ale także położenie rdzeni ferrytowego oraz pasożytnicze sprzężenie pojemnościowe. Aby to pasożytnicze sprzężenie dodawało się do sprzężenia indukcyjnego cewki muszą być nawinięte w przeciwnych kierunkach.
Tak źle nie jest. To nie apteka. Sprzężenie ponadkrytyczne dość wyraźnie wyczujesz poprzez dwa wierzchołki podczas strojenia toru p.cz.Smaglas pisze: W obecnej sytuacji mogę zapomnieć o sprzężeniu indukcyjnym ze względu na brak wobulatora.
Jeszcze odeślę do filtrów Saby mający przesuwany drugi blok cewek względem pierwszego. Można zdobyć pewne wyczucie jak się zmienia kształt krzywej selektywności.
I masz gotową odpowiedź dlaczego w układach lampowych stosowano niemalże tylko sprzężenie indukcyjne. Choć za wielka kałuża stosując filtry o mniejszej rezystancji rezonansowej (większe C) to używano czasem sprzężenie pojemnościowe przez kondesatory o pojemności będących ułamkiem pF.Smaglas pisze: W takiej sytuacji to jest w ogóle sens stosowania kondensatora sprzęgającego? Czy przypadkiem pojemności montażowe nie będą większe niż to 0.6pF?
Coś pokombinuje ale bez sprzętu to nawet nie chce mi się za to zabierać. Na początek zmontuję sobie prosty regulowany generator 10,7MHz i częstotliwościomierz, następnie dołączę do filtru pojemności symbolizujące lampę i będę eksperymentalnie dobierał sprzężenie aby uzyskać płaskie 250KHz (pasmo pojedynczego filtru przy trzech filtrach). Sprzężenie będę regulował za pomocą odległości między cewkami lub za pomocą dodatkowego uzwojenia sprzęgającego.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Myślę, że lepiej by było od razu zrobić wobulator. Generator można zrobić najprościej na UL1202L, mam taki i jestem z niego zadowolony. Masz oscyloskop?
Myślę, że lepiej by było od razu zrobić wobulator. Generator można zrobić najprościej na UL1202L, mam taki i jestem z niego zadowolony. Masz oscyloskop?
Ratujmy stare tranzystory!
Mam ale popsuty. Od nowości zniekształca prostokąt poniżej 500Hz. Powyżej jest ok także powinien się przydać.
Mając trochę wolnego czasu poszperałem trochę w necie i na podstawie tego co znalazłem naskrobałem poniższy schemat. Jest to zmodyfikowana wersja tunera opisanego przez Alka w Elektronice praktycznej. Do oryginalnego schematu wprowadziłem następujące modyfikacje:
- rezygnacja z jednego stopnia wzmacniającego na rzecz dwóch ale o większym wzmocnieniu wykorzystując przy tym w pełni możliwości lamp EF184.
- poprawa stabilności przez zastosowanie filtrów RC dolno i górnoprzepustowych oraz odseparowanie zasilania siatki drugiej oraz anody.
- zastosowanie filtrów pasmowych.
- wykorzystanie jako detektor lampy specjalnie do tego zaprojektowanej EH81. Wartości elementów detektora skopiowałem ze schematu OTV Orion.
Co sądzicie o tym schemacie? Jest coś do poprawy?
- rezygnacja z jednego stopnia wzmacniającego na rzecz dwóch ale o większym wzmocnieniu wykorzystując przy tym w pełni możliwości lamp EF184.
- poprawa stabilności przez zastosowanie filtrów RC dolno i górnoprzepustowych oraz odseparowanie zasilania siatki drugiej oraz anody.
- zastosowanie filtrów pasmowych.
- wykorzystanie jako detektor lampy specjalnie do tego zaprojektowanej EH81. Wartości elementów detektora skopiowałem ze schematu OTV Orion.
Co sądzicie o tym schemacie? Jest coś do poprawy?
Ostatnio zmieniony pn, 9 listopada 2015, 17:21 przez Smaglas, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Podpowiedź: wyeliminowanie zmian pojemności wejściowej lamp zależnie od punktu pracy. Realizacja za pomocą szeregowego rezystora niezabocznikowanego kodesatorem w katodzie. Dla EF183 to jest OIDP około 22 - 33 omów. Ogranicznik pentodowy Armstronga cechuje się tymże punkt pracy zmienia zależnie od amplitudy wzmacnianego sygnału.
2. Detektor iloczynowe. EH81. Dodolna lampa wieloelektrodowa. Jednak pentagridy, heptody mają niskie nachylenia i będą wymagać wysokich sygnałów na siatce dla prawidłowej detekcji - jak nonoda. Masz dwie drogi - pentody o gęstej trzeciej siatce np. rosyjska 6Ż10P albo 6BN6 produkowana w ZSRR pod oznaczeniem 6A3P (łatwa do kupienia). Uwaga - 6BN6 cechuje się wysokim prądem siatki podczas ograniczania sygnału więc pomiędzy siatką sterującą a masą być rezystancja dla prądu stałego blika zeru. 6BN6 - próg ograniczania około 1.2 - 1.5V, dla nonody EQ80 ponad 8V, EH81 obawiam się że około 6 - 7 V.
3. Dla detektora iloczynowego musisz się postarać o lepszy ogranicnzik przed nim. Heptoda zasilana niskim napięciem (np. ECH84) będzie b. dobrym wyborem. Również 6BN6 jako ogranicznik. (przy okazji ogranicznika na 6BN6 daje radę zrobić b. skuteczny układ wyciszania szumów pomiędzy stacjami).
4. Dlaczego nie detektor fazy. Jak zadbasz o porządny ogranicznik to warto się z nim przeprosić. Zalety dodatkowe - łatwość realizacji ARCz, kompresji dewiacji
5. Ekrany wewnątrz lamp łącz do masy a nie katody.
2. Detektor iloczynowe. EH81. Dodolna lampa wieloelektrodowa. Jednak pentagridy, heptody mają niskie nachylenia i będą wymagać wysokich sygnałów na siatce dla prawidłowej detekcji - jak nonoda. Masz dwie drogi - pentody o gęstej trzeciej siatce np. rosyjska 6Ż10P albo 6BN6 produkowana w ZSRR pod oznaczeniem 6A3P (łatwa do kupienia). Uwaga - 6BN6 cechuje się wysokim prądem siatki podczas ograniczania sygnału więc pomiędzy siatką sterującą a masą być rezystancja dla prądu stałego blika zeru. 6BN6 - próg ograniczania około 1.2 - 1.5V, dla nonody EQ80 ponad 8V, EH81 obawiam się że około 6 - 7 V.
3. Dla detektora iloczynowego musisz się postarać o lepszy ogranicnzik przed nim. Heptoda zasilana niskim napięciem (np. ECH84) będzie b. dobrym wyborem. Również 6BN6 jako ogranicznik. (przy okazji ogranicznika na 6BN6 daje radę zrobić b. skuteczny układ wyciszania szumów pomiędzy stacjami).
4. Dlaczego nie detektor fazy. Jak zadbasz o porządny ogranicznik to warto się z nim przeprosić. Zalety dodatkowe - łatwość realizacji ARCz, kompresji dewiacji
5. Ekrany wewnątrz lamp łącz do masy a nie katody.
ad 1 Rezystorek dorzuciłem.
ad 2 6BN6 i 6A3P szukam od dawna i nic dlatego mój wybór padł na EH81 (a właściwie E81H) która jest łatwo dostępną na allegro. Jeżeli próg ograniczenia dla EH81 wynosiłby 6-7V to jest to trzy razy mniejsza wartość niż w detektorze z którego korzystam obecnie na ECH81. Gdyby faktycznie ta EH81 miała próg na poziomie 7v to mógłbym zmniejszyć wzmocnienie toru p.cz przez co lampy nie pracowały by na granicy stabilność a nawet mógłbym się pokusić o wymianę ich na EF80 o mniejszych pojemnościach. Niestety parametrów lamp EH81 możemy się tylko domyślać gdyż karty do niej nigdzie niema w internecie a i wątpię aby można było coś znaleźć na temat tej lamy w literaturze gdyż jest to mało znana lampa produkowana tylko przez Tungsram.
ad 3 Po co ogranicznik jak detektor iloczynowy sam z siebie jest ogranicznikiem i ma wyciszanie szumów. U mnie na detektorze na ECH81 między stacjami mam tylko przydźwięk sieciowy.
ad 4 za dużo roboty i za mało wiedzy. Ogólnie radio ma być bez półprzewodników także z ARCz było by ciężko a kombinacja z lampą reaktancyjną przerasta po trzykroć moje umiejętności.
ad 5 poprawiono.
ad 2 6BN6 i 6A3P szukam od dawna i nic dlatego mój wybór padł na EH81 (a właściwie E81H) która jest łatwo dostępną na allegro. Jeżeli próg ograniczenia dla EH81 wynosiłby 6-7V to jest to trzy razy mniejsza wartość niż w detektorze z którego korzystam obecnie na ECH81. Gdyby faktycznie ta EH81 miała próg na poziomie 7v to mógłbym zmniejszyć wzmocnienie toru p.cz przez co lampy nie pracowały by na granicy stabilność a nawet mógłbym się pokusić o wymianę ich na EF80 o mniejszych pojemnościach. Niestety parametrów lamp EH81 możemy się tylko domyślać gdyż karty do niej nigdzie niema w internecie a i wątpię aby można było coś znaleźć na temat tej lamy w literaturze gdyż jest to mało znana lampa produkowana tylko przez Tungsram.
ad 3 Po co ogranicznik jak detektor iloczynowy sam z siebie jest ogranicznikiem i ma wyciszanie szumów. U mnie na detektorze na ECH81 między stacjami mam tylko przydźwięk sieciowy.
ad 4 za dużo roboty i za mało wiedzy. Ogólnie radio ma być bez półprzewodników także z ARCz było by ciężko a kombinacja z lampą reaktancyjną przerasta po trzykroć moje umiejętności.
ad 5 poprawiono.