Siera S18A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Siera S18A
Witam
Stałem się posiadaczem takiego oto radia Jest to superhetrodyna 8 lampowa ze wzmacniaczem mocy w ukłphlioadzie przeciw swobodnym na EL3 i EL3N przedwzmacniaczem na EBC3 detektorem amplitudy na EB4 .Pośrednia na EF5 a przemiana jest na EK2 .orginalnie oko to EM1 u mnie jest EM4 .Prostownik to AZ1 .Co ciekawe Większość lamp jest prokcji Mullardu (EK2,EF5,EB4,EBC3);Azdam(AZ1,EM4);Philips Miniwatt(EL3 i EL3N). Radio wgląda na kopletne bez braków . To tez Czy jeśli na kondensatorach papierowych są pęknięcia to czy można radio uruchomić przed ich wymianą ? Skala jest w stanie idealnym jak na 78 lat ,odbirnik wyprodukowany w brukseli w 1937r skala Francózko języczna. Oko świeci bardzo mocno jak na swoje lata.
Jaki kolor może mieć obudowa? palisander?
Oczywiście bende informował o postępach w renowacji
Pozdrawiaam Patryk
Stałem się posiadaczem takiego oto radia Jest to superhetrodyna 8 lampowa ze wzmacniaczem mocy w ukłphlioadzie przeciw swobodnym na EL3 i EL3N przedwzmacniaczem na EBC3 detektorem amplitudy na EB4 .Pośrednia na EF5 a przemiana jest na EK2 .orginalnie oko to EM1 u mnie jest EM4 .Prostownik to AZ1 .Co ciekawe Większość lamp jest prokcji Mullardu (EK2,EF5,EB4,EBC3);Azdam(AZ1,EM4);Philips Miniwatt(EL3 i EL3N). Radio wgląda na kopletne bez braków . To tez Czy jeśli na kondensatorach papierowych są pęknięcia to czy można radio uruchomić przed ich wymianą ? Skala jest w stanie idealnym jak na 78 lat ,odbirnik wyprodukowany w brukseli w 1937r skala Francózko języczna. Oko świeci bardzo mocno jak na swoje lata.
Jaki kolor może mieć obudowa? palisander?
Oczywiście bende informował o postępach w renowacji
Pozdrawiaam Patryk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: Siera S18A
Czekamy na postępy.Ładny klocek.Fornir wygląda na palisander paskowany.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 1875...2499 postów
Czy to jest taki forni http://allegro.pl/fornir-palisander-rio ... 19941.html .
A oto gałeczki po odnowieniu .
A oto gałeczki po odnowieniu .
-
- 1875...2499 postów
Okazało się ,że odbiornik działa, tylko nie można ustawić stacji gdyż zerwany jest napęd skali.
Tak chassis wyglądało przed myciem A tak po myciu środkiem do mycia łazienek no i po spłukaniu wodą Z wodą zeszły poprostu całe tony brudu ,zresztą widać to po zdjęciach
Ciąg dalszy wkrótce
Tak chassis wyglądało przed myciem A tak po myciu środkiem do mycia łazienek no i po spłukaniu wodą Z wodą zeszły poprostu całe tony brudu ,zresztą widać to po zdjęciach
Ciąg dalszy wkrótce
-
- 625...1249 postów
tak normalnie oblewasz wodą radio? nie dzieje się nic później (w sensie elektrycznym)?CHOPIN66 pisze:A tak po myciu środkiem do mycia łazienek no i po spłukaniu wodą
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 1875...2499 postów
Chassis stało całą noc przy rozgrzanym kaloryferze żeliwnym. Po wczorajszynm myciu chassis jeszcze nie włączałem radia gdyż zajołem się dzisaj oględzinami głośnika no i naprawą napędu :skali ,wzkaźnika zakresu i wskaźnika regulacji wstęg bocznych p.cz. Głośnik jest ciekawie zrobiony gdyż oprócz zwykłej mębrany ma jeszcze tak jakby odwrócony stożek przykręcony zwykłą śróbą do kosza i magnesu. Włączyłem ,wszystkoo w porządku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 500...624 posty
Noc przy kaloryferze to zdecydowanie za mało.
W kubkach z cewkami zebrała się wilgoć, próba włączenia do sieci skończy się upaleniem uzwojeń. Naprawa kubków Philipsa jest trudna.
Korzystaj raczej z pogody i wystaw radio na słońce.
W kubkach z cewkami zebrała się wilgoć, próba włączenia do sieci skończy się upaleniem uzwojeń. Naprawa kubków Philipsa jest trudna.
Korzystaj raczej z pogody i wystaw radio na słońce.
-
- moderator
Jedyna krzywda jaka się może stać to transformatorowi sieciowemu. Jego trzeba naprawdę dokładnie wysuszyć. Aktualnie wystarczy na dwa dni na słońce wystawić
tak ze 20 - 30 godzin w temperaturze 40 - 50°C na pewno wystarczająco go wysuszy.

-
- 500...624 posty
To co opisałem powyżej oparłem na własnym doświadczeniu z przed lat.
Radio było wysuszone, przynajmniej tak mi się wydawało. Chwilę po uruchomieniu pojawiły się trzaski i brak odbioru. Po otwarciu kubka aluminiowego wewnątrz było sporo skroplin. Wewnątrz trymera też nie było sucho.
Radia kapię nadal ale suszę znacznie dokładniej.
Radio było wysuszone, przynajmniej tak mi się wydawało. Chwilę po uruchomieniu pojawiły się trzaski i brak odbioru. Po otwarciu kubka aluminiowego wewnątrz było sporo skroplin. Wewnątrz trymera też nie było sucho.
Radia kapię nadal ale suszę znacznie dokładniej.
-
- moderator
Akurat wszystkie zdejmowalne kubki i tak zdejmuję i myję oddzielnie, bo po pierwsze - one na ogół są extrabrudne, a po drugie - to co było w środku też się myje.
-
- 1875...2499 postów
witam po dłuższej przerwie , między czasie częściowo naprawwić napęd skali ,wynieniona została też materiał maskujący głośnik do zrobienia zostało przeniasienie napedu pomiędzy pokrętłem strojenia a kondensatorem zmiennym . no i odnowienie obudowy . Czy jeżeli kondensatory są popękane to lepiej je wymienić a orginalne próbować zregoenerować? czy zostawić tak jak jest ?
-
- 1875...2499 postów
Lepiej wymienić bo będą łapać wilgoć a przy wysokich napęeciach żartów nie ma.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 2500...3124 posty
Wysuszyć, powlec szelakiem lub jakiś lakierem elktroizolacyjnym
-
- 1875...2499 postów
Mam złe wieści , dzisiaj dowiedziałem się ,że dziadek wyjoł lampy z wyjątkiem EK2 i wywiozł radio do PSZOK .
Niestety nawet nie poinformował o zamiarze .

-
- 250...374 postów