Dwa pytania.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Dwa pytania.

Post autor: Marcin_F »

Witam.
W jednym z artykułów o ekranowaniu znalazłem informację, że niska impedancja połączenia płaszczyzny masy z obudową jest wymagana dla sygnałów w.cz. Dla sygnałów stałych oraz niskiej częstotliwości wskazane jest by impedancja połączenia była wysoka. Więc łączy się płaszczyznę masy przez kondensator do obudowy. Niestety nie znalazłem nic na temat typu owego kondensatora i wartości jego pojemności.

I jeszcze jedna niewiadoma :) Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat maksymalnej różnicy potencjałów między uzwojeniami wtórnymi transformatorów do druku np. 2x15V 4VA.
Będę wdzięczny za poszerzenie mej wiedzy :)
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Dwa pytania.

Post autor: Ukaniu »

Wartość kondensatora to zwykle od kilku do kilkuset nano faradów. Zależy od tego jaki się ma plan na to jak takie połączenie ma działać i co dawać w efekcie, dla jakiej częstotliwości itd itp. Typ kondensatora zależy od przyjętej ochrony przeciwporażeniowej. Poczytaj Kompatybilność elektromagnetyczną Henrego Otta. Bo to jest temat na obszerny akademicki wykład semestralny.

O wartość napięcia przebicia trzeba pytać producenta trafa bo on wie jak je wykonał i jak zaizolował. Bywa różnie.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za podpowiedź, przeglądnąłem jego książkę. Nie jestem pewien czy temat dobrze zrozumiałem ale wyszło mi, że standardowo można użyć kondensatora 1nF. Tylko teraz Twoja wzmianka o ochronie przeciwporażeniowej zaburzyła mój tok rozumowania bo ja bym jako kondensatora użył styrofleksa a obudowę wzmacniacza podłączył do uziemienia. Oczywiście mogę się mylić, a jeżeli tak to proszę o wytknięcie mi błędów w toku rozumowania :)

Dzwoniłem do firmy Breve oraz Indel. Pierwsza transformatorki do druku testuje napięciem 3,5kV a druga 4,2kV.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Kondensatory, które łączą obwody zasilane z 230V z obwodami, które może dotknąć człowiek muszą być klasy Y1 lub Y2. W przypadku elementów stosowanych w urządzeniach w drugiej klasie izolacji muszą wytrzymać one napięcie ponad 3000V AC, a odstęp izolacyjny musi być większy od 6mm.
Ratujmy stare tranzystory!
Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Ok rozumiem. Ale czy w tym przypadku jest to także wymagane? Przecież obudowę należy podłączyć do uziemienia. Ten kondensator będzie rozpięty między obudową (uziemienie) a masą. To czy w takim wypadku też wymagana jest klasa Y2?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Marcin_F pisze:Ok rozumiem. Ale czy w tym przypadku jest to także wymagane? Przecież obudowę należy podłączyć do uziemienia.
Nie wszystkie urządzenia w obudowach metalowych posiadają pierwszą klasę ochronności. Urządzenia w drugiej klasie ochronności z metalowymi obudowami to głównie sprzęt RTV.

Temat ochrony przed porażeniem był omawiany wielokrotnie na forum, wystarczy poszukać.
Ratujmy stare tranzystory!
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Kolego Marcinie, zadajesz nieprecyzyjne pytania:
„...znalazłem informację, że niska impedancja połączenia płaszczyzny masy z obudową(?) jest wymagana dla sygnałów w.cz. Dla sygnałów stałych(?) oraz niskiej częstotliwości wskazane jest by impedancja połączenia była wysoka. Więc łączy się płaszczyznę masy przez kondensator do obudowy.”

Sprawa ochrony przeciwporażeniowej to chyba tak przy okazji ?

Wróćmy do ekranowania.
Ekranować możemy od wpływu pola elektrycznego, pola magnetycznego lub obu jednocześnie czyli od pola elektromagnetycznego – które obstawiasz ?
Ekranowanie od pól elektrycznych:
- ładunki elektryczne muszą odpłynąć z ekranu do „ziemi” bo inaczej przejdą na drugą stronę ekranu a potem przeskoczą na ochraniany detal – tak więc ekran musi być połączony bezpośrednio z chassis; najczęściej dotyczy ekranowania obwodów w.cz.
Ekranowanie od pola magnetycznego:
1 - z udziałem prądów wirowych - od wpływu zmiennego pola magnetycznego o wyższych częstotliwościach (pow. paru kHz)
2 - z zastosowaniem materiałów ferromagnetycznych - od stałych pól magnetycznych (magnesy) i zmiennych o niskiej częstotliwości (do paru kHz)

Przy ekranowaniu od pól magnetycznych ekrany nie zawsze uziemia się. W dostępnej literaturze są rysunki jak układają się linie sił pola magnetycznego opływające ekran ferromagnetyczny.
Czasami należy też zadbać o szczelinę magnetyczną w ekranie by zapobiec powstaniu zwoju zwartego ....a jeszcze gdzie indziej tworzymy zwój zwarty by zmniejszyć strumień rozproszony !
O ekranowaniu już na Forum dyskutowaliśmy i wyjaśniałem tam „mechanizm” ekranowania.

Odpowiedź na drugą niewiadomą - na transformatorach jest "napięcie próby" - przyjrzyj się:
DSCN0662.jpg
Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Kolego Gustawie,wygląda na to, że masz rację.

Jeżeli chodzi o transformatorki to nie wiedziałem, że jest to tzw. "napięcie próby" ale już o tą informację jestem do przodu :)

Sprawa ochrony przeciwporażeniowej wyszła faktycznie przy okazji, zupełnie niepotrzebnie.

Myślę o ekranowaniu od pola elektrycznego i elektromagnetycznego. Z pominięciem pola magnetycznego 50Hz gdyż tu ekran z blachy raczej niewiele wskóra. W jednym z artykułów Elektroniki Praktycznej o projektowaniu PCB znalazłem informację, że chassis wzmacniaczy łączy się przez kondensator z płaszczyzną masy płytki PCB, stąd moje pytanie o ten właśnie kondensator. Skoro temat był już poruszany to w chwili wolnej poszukam sobie tych informacji mam nadzieję, że znajdę odpowiedź na moje pytanie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
gustaw353 pisze:Odpowiedź na drugą niewiadomą - na transformatorach jest "napięcie próby" - przyjrzyj się:
"Napięcie próby" dotyczy izolacji między uzwojeniem pierwotnym (pierwotnymi) i wtórnym (wtórnymi). Jest ono wysokie, gdyż uzwojenie pierwotne w transformatorach z rdzeniami EI nawinięte jest na oddzielnej części karkasu, lub w ogóle na oddzielnym karkasie, spełniającym z naddatkiem wymogi bezpieczeństwa, co do możliwości powstania zwarcia między częścią wejściową (połączoną z siecią 230 V) i wyjściową transformatora (połączoną przeważnie z masą i obudową zasilanego urządzenia). Uzwojenia wtórne często nawinięte są jedno na drugim i zazwyczaj nie są oddzielone od siebie nawet przekładką z estrofolu. W przypadku takich transformatorów izolatorem między uzwojeniami wtórnymi jest jedynie cienka warstwa emalii pokrywającej przewody, która pod względem bezpieczeństwa nie stanowi żadnego zabezpieczenia.. Co prawda w sprzyjających warunkach powinna ona wytrzymać od 2 kV (pojedyncza powłoka) do ponad 5 kV (podwójna i potrójna), ale wskutek istnienia naprężeń mechanicznych nie można wykluczyć, że przebiciu ulegnie przy znacznie niższych napięciach. Jakiś czas temu rozmawiałem z pracownikiem firmy INDEL, który zapewniał mnie, że w produkowanych przez nich małych transformatorach zalewanych o mocy 4 VA izolacja między uzwojeniami wtórnymi powinna wytrzymać 4,2 kV, ale ja i tak nie ryzykowałbym połączenia jednego z uzwojeń wtórnych do obwodu połączonego galwanicznie z siecią 230 V, a drugiego z "bezpieczną" masą zasilanego urządzenia...

Szukanie informacji o dopuszczalnym napięciu między kilkoma uzwojeniami wtórnymi (lub pierwotnymi) transformatorów w notach katalogowych jest zupełną stratą czasu, gdyż producenci transformatorów takich informacji z reguły nie podają (najczęściej sami ich nie znają...).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki Romku, to jest właśnie ta informacja o którą mi chodziło w kwestii transformatorków.
Marcin_F
25...49 postów
25...49 postów

Nie ma sensu otwierać nowego wątku na takie pytanie, więc zapytam pod tym wątkiem.
Gdy wzmacniacz operacyjny steruje tranzystorem MOSFET, to jak najbliżej bramki włącza się rezystor antyparazytowy by tranzystor się nie wzbudzał. A jeżeli wzmacniacz w konfiguracji komparatora podłączę do przerzutnika RS zbudowanego na bramkach wykonanych w technologii CMOS, tak jak poniżej to czy taki rezystor jest potrzebny? Wzmacniacz będzie pracował w trybie dwustanowym i wydaje mi się, że jest on zbędny ale pewny nie jestem.
Załączniki
Nowy Obraz - mapa bitowa.jpg
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Ja nigdy nie stosowałem, i mi wszystko działało.
ODPOWIEDZ