czym różnią się DMG3 od DMG3S ??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 25...49 postów
czym różnią się DMG3 od DMG3S ??
witam, pytanko jak w tytule...
-
- 500...624 posty
Re: czym różnią się DMG3 od DMG3S ??
Już kiedyś o tym pisałem...
Literę S dodawano do oznaczeń wszystkich półprzewodników TEWY (tak, tak, dawno temu, lata '70) przeznaczonych dla Armii i chyba również MSW.
Diody DMG 1 do 5 z literą "S" różniły się od zwykłych tylko dwukrotnie dłuższą kontrolą na tzw. "ramach trwałości", czyli pracą pod obciążeniem prądem, o ile pamiętam równym 80 % nominalnego, czyli 4 A, i napięciem zwrotnym w podobnej procentowo wysokości. Po 1000 godzinach badane były jeszcze na napięcie przebicia specjalnym, tzw. "klawiszowym" charakterografem. Cały proces był nadzorowany przez RPW, czyli rejonowego przedstawiciela wojskowego, a półprzewodniki te nigdy nie trafiały do sprzedaży rynkowej. Brzmi, jak bajka o żelaznym wilku, nieprawdaż?
To już historia, także mojej blisko rocznej pracy w FP TEWA. W.
Literę S dodawano do oznaczeń wszystkich półprzewodników TEWY (tak, tak, dawno temu, lata '70) przeznaczonych dla Armii i chyba również MSW.
Diody DMG 1 do 5 z literą "S" różniły się od zwykłych tylko dwukrotnie dłuższą kontrolą na tzw. "ramach trwałości", czyli pracą pod obciążeniem prądem, o ile pamiętam równym 80 % nominalnego, czyli 4 A, i napięciem zwrotnym w podobnej procentowo wysokości. Po 1000 godzinach badane były jeszcze na napięcie przebicia specjalnym, tzw. "klawiszowym" charakterografem. Cały proces był nadzorowany przez RPW, czyli rejonowego przedstawiciela wojskowego, a półprzewodniki te nigdy nie trafiały do sprzedaży rynkowej. Brzmi, jak bajka o żelaznym wilku, nieprawdaż?
To już historia, także mojej blisko rocznej pracy w FP TEWA. W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 25...49 postów
dzięki za wyjaśnienie
...nigdy bym nie pomyślał,
czy S od Specjalna, nie schottky jak mnie tam przez chwilę przez głowę przemknęło...
opowieść jest magiczna....
...nigdy bym nie pomyślał,
czy S od Specjalna, nie schottky jak mnie tam przez chwilę przez głowę przemknęło...
opowieść jest magiczna....
-
- 3125...6249 postów
Nieee. Selekcjonowana, jak wyżej napisał Kolega muzyk.gumof pisze:czy S od Specjalna, nie schottky jak mnie tam przez chwilę przez głowę przemknęło...

-
- 25...49 postów
zwów źle zinterpretowałem (zboczony jestem ?
) ??
sądziłem że robiona na potrzeby wojska ...czyli seria specjalna
..a że potwierdzona w morderczych testach to nie selekcja tylko atrybut..
Taka konwencja nazewnictwa przyświeca przy nadawaniu na zachodzie...
stąd zaczerpnięta przeze mnie analogia...

sądziłem że robiona na potrzeby wojska ...czyli seria specjalna
..a że potwierdzona w morderczych testach to nie selekcja tylko atrybut..
Taka konwencja nazewnictwa przyświeca przy nadawaniu na zachodzie...
stąd zaczerpnięta przeze mnie analogia...