W przypadku mojej Olympii połączenia z pierwszym filtrem są inne niż na schemacie, cewka nie jest zmostkowana, poza tym są różnice w połączeniach z pinami lamp.
Radio odbiera, po zwiększeniu głośności zniekształca chrapaniem, a kiedy dotknę chassis (uziemiam), to odbiór się wycisza, ale nie jest zdeformowany. Na co zwrócić uwagę? Napięcie ujemne -0,4V. Przydałby się schemat z napięciami.
Czy przy większym poziomie sygnału audio nie z tunera a z wejścia też zniekształca? Jak nie, to może problem leży we wzbudzaniu się wzmacniacza p.cz, problemami z ARW. to -0.4V to napięcie ARW? Przy silnym sygnale powinno być dużo większe (w dół ), może tu jest problem - przesterowany wzmacniacz p.cz.?
A schemat ma oczywiście błąd, te dwa filtry powinny być zapewne połączone szeregowo.
Radio ślicznie gra. Po wymianie czterech smolaków z głośnika wydobywają się piękne tony. Co do schematu, to widać że ktoś musiał go sam tworzyć. Wystarczy spojrzeć na rozrysowanie pinów heptody i tak jak wspomniał Tomek łączenie filtrów pośredniej częstotliwości.
W najbliższym czasie położę lakier na przygotowanej już obudowie i wrzucę fotki. Lakier nie komponuje się tak pięknie z fornirem jak politura Janusza, nie daje takich efektów końcowych, ale na pewno zmieni odstraszający wygląd złuszczonego ze starości lakieru. Brakuje mi tylko jednej z zewnętrznych gałek, z którą może być problem.
Pochwaliłem się za wcześnie, bo jest mały mankament - brak reakcji magicznego oczka. Po odłączeniu anteny radio szumi, więc ARW działa. Sprawdzę jeszcze kondensatory w obwodzie EM80.