Kosmos K95A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Kosmos K95A
Odbudowuje potencjometr w Kosmosie K95A ( był założony teslowski z uszkodzonym wyłącznikiem ). Mam już oryginalny philipsowski potencjometr z wyłącznikiem. Potrzebuję informacji jakiej długości jest ośka tego potencjometru ( od mosiężnego pierścienia blokującego do końca. Mam taką ośkę tylko dużo dłuższą - a przyciąć można tylko raz 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
Re: Kosmos K95A
Witam, w moim K-95 długość ośki wystającej z potencjometru wynosi 30 mm, z obudowy wystaje ok 10 mm, tyle mogę pomierzyć bo nie chcę rozgrzebywać inne już mam rozgrzebane i dopiero po nim mogę bardziej coś ruszyć i porobić fotki, pozdrawiam Hieronim.
-
- 2500...3124 posty
Dziękuję - tak mi wychodziło z wyliczeń na podstawie zdjęć z forum ( Philipsa 470A) zrobiłem trochę dłuższą, aby się dopasować do prawej ośki ( kondensatora zmiennego). Po złożeniu do obudowy ta prawa ośka ( jest oryginalna) wystaje prawie 2 cm poza obudowę. Pokrętło na niej nie dochodzi do obudowy tylko jest brzydka 6mm przerwa. Lewą stronę dopasowałem tak aby było podobnie. Może tak ma być?kraz pisze:Witam, w moim K-95 długość ośki wystającej z potencjometru wynosi 30 mm, z obudowy wystaje ok 10 mm, tyle mogę pomierzyć bo nie chcę rozgrzebywać inne już mam rozgrzebane i dopiero po nim mogę bardziej coś ruszyć i porobić fotki, pozdrawiam Hieronim.
Teraz zabrałem się za potencjometr barwy dźwięku. U mnie podobnie jak głośności jest nieoryginalny i do tego działa na zasadzie zero jedynkowej. Jest tylko niski dźwięk albo wysoki -pośredniej nie ma.
Znalazłem w "przydasię" taki potencjometr od 470A. Niestety był niesprawny powinien mieć od 0 - 50kom, a miernik wskazywał kilkanaście mom-ów. Rozebrałem go - ścieżka była pokryta białawym nalotem jakby od zalania wodą . Po oczyszczeniu wg miernika jest sprawny. Jak będzie w radioodbiorniku to zobaczę dzisiaj wieczorem. Ciekawostką jest, że ten potencjometr ma 3 wyprowadzenia, ale na jednym ścieżki są dwa poprzeczne nacięcia powodujące, że jedno z wyprowadzeń jest oryginalnie nieaktywne.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Mam jeszcze pytanie czy ktokolwiek widział lub słyszał o Kosmosie K95U?
Pytam bo w tamtym roku zdobyłem Kosmosa Matadora K93U. Model, który nie istniał w sieci..
Pytam bo w tamtym roku zdobyłem Kosmosa Matadora K93U. Model, który nie istniał w sieci..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
I jeszcze jedno
Czy ktoś dysponuje zdjęciem ścianki K95A lub 470A bez wtyczki i przewodu zasilającego. Dorabiam tylną ściankę i ugrzęzłem na tym otworze pod wtyczkę. Wtyczki niestety na razie nie posiadam. A na wszystkich zdjęciach jakie posiadam wtyczka zasłania kształt tego otworu....

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- moderator
Przypomnij mi się jutro to zrobię zdjęcie i zwymiaruję. K95U może nie być, Philips lubił w tym czasie przetwornice wibratorowe.
-
- 2500...3124 posty
OK! Jutro będę "męczył" Kolegętszczesn pisze:Przypomnij mi się jutro to zrobię zdjęcie i zwymiaruję. K95U może nie być, Philips lubił w tym czasie przetwornice wibratorowe.

Co do Matadora K93U to takie chassis było w Ph 4-38U.
Wprawdzie Czesi ( i nie tylko mieli Ph 470hu z sezonu 38/9) ale u nas Ph 6-39 był chyba tylko w wersji "A"
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- moderator
Proszę bardzo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
Jak jakiegoś wymiary zabraknie to proszę krzyczeć. Ścianka jest mocno sfatygowana, więc może być problem z precyzją, ale chyba różnice rzędu milimetra są niespecjalnie istotne.
-
- 2500...3124 posty
Ratuję polski zabytek.
Trafił mi się następny Kosmos K95A.
Stan - jak na zdjęciach. Planuję go odrestaurować. W końcu to polski przedwojenny zabytkowy radioodbiornik.
Mam chassis czeskiego 470A więc przełożę oba transformatorki ( niestety głośnikowy jest trochę inaczej montowany
).
Wiem, że najprościej by było przełożyć tabliczkę
ale to w ogóle nie wchodzi w rachubę. Jak uda się mi w nim uruchomić m.cz. to już będzie sukces.
Na pierwszy ogień poszedł kondensator powietrzny. ( wprawdzie w 470A jest w o niebo lepszym stanie - ale chcę zachować max ilość oryginalnych elementów nawet jakby były w gorszym stanie.)
Na razie moczy się w miednicy.
Czym usunąć z niego rdzę? odrdzewiaczem?
Stan - jak na zdjęciach. Planuję go odrestaurować. W końcu to polski przedwojenny zabytkowy radioodbiornik.
Mam chassis czeskiego 470A więc przełożę oba transformatorki ( niestety głośnikowy jest trochę inaczej montowany

Wiem, że najprościej by było przełożyć tabliczkę

Na pierwszy ogień poszedł kondensator powietrzny. ( wprawdzie w 470A jest w o niebo lepszym stanie - ale chcę zachować max ilość oryginalnych elementów nawet jakby były w gorszym stanie.)
Na razie moczy się w miednicy.
Czym usunąć z niego rdzę? odrdzewiaczem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1875...2499 postów
Fosol cuda czyni.Jak korozja duża to elektroliza ale b..ostrożnie i płuczemy oraz neutatralizujemy wodą amoniakalną woda z mydłem także3e pomoże.Fosol oczywiscie starnnie wypłukujemy i neutralizujemy.
Skąd Ty Januszu te wraczki zdobywasz?
Owocnych łowów.
Tomasz
Skąd Ty Januszu te wraczki zdobywasz?
Owocnych łowów.
Tomasz
-
- moderator
Ten wrak był na Allegro.
zagore1 - proszę zobacz, czy jego numer jest na liście, jak nie to podaj, bo nie pamiętam, czy sprzedawca mi odpisał na prośbę.

-
- 2500...3124 posty
Kolego Tomaszu - powiedzmy nie wrak tylko po przejściachtszczesn pisze:Ten wrak był na Allegro.
zagore1 - proszę zobacz, czy jego numer jest na liście, jak nie to podaj, bo nie pamiętam, czy sprzedawca mi odpisał na prośbę.

Ciekawostka -ten kondensator powietrzny jest mosiężny, a nie aluminiowy ( jak w 470A). Umyłem go i zaczął chodzić, ale na jednej sekcji w czasie kręcenia następuje zwarcie

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
Trafił mi się trzeci Kosmos K95A
. Rozebrałem go bo chasis było strasznie brudne. Miał wylane oba elektrolity i niesprawny rezystor 2000 om między elektrolitami. Nie widać na nim spalenizny....ale miernik nic nie wskazuje.
Dorobiłem przewód zasilający, podłączyłem prowizorycznie współczesne elektrolity i dałem nowy rezystor 2000 om. Nie widzę aby kondensatory były mechanicznie uszkodzone lub wytopione. Po włożeniu AZ1 i podłączeniu do prądu przez żarówkę 60W zaświeciła się żaróweczka skali, a w gnieźnie EBL1 napięcia wynosiły S2- 275V,
A- 288V.
Po założeniu EBL1 ( i jej nagrzaniu) pojawia się buczenie ( nie reagujące na potencjometr głośności) Żarówka 60W minimalnie się żarzy.
Czym może byś spowodowane to buczenie? Chciałbym na początek uruchomić m.cz....

Dorobiłem przewód zasilający, podłączyłem prowizorycznie współczesne elektrolity i dałem nowy rezystor 2000 om. Nie widzę aby kondensatory były mechanicznie uszkodzone lub wytopione. Po włożeniu AZ1 i podłączeniu do prądu przez żarówkę 60W zaświeciła się żaróweczka skali, a w gnieźnie EBL1 napięcia wynosiły S2- 275V,
A- 288V.
Po założeniu EBL1 ( i jej nagrzaniu) pojawia się buczenie ( nie reagujące na potencjometr głośności) Żarówka 60W minimalnie się żarzy.
Czym może byś spowodowane to buczenie? Chciałbym na początek uruchomić m.cz....
Wołyń 1943. Pamiętamy!