Williamson po raz n-ty

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Williamson po raz n-ty

Post autor: dolphin123 »

Piotr pisze:Czy to jest jednostronna płytka? :shock: Gratuluję i współczuję pracy, chyba że jakiś sprytny algorytm zrobił to za ciebie.
Płytka dwustronna :) Prototyp już po testach i wszystko wygląda bardzo dobrze.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Zeby nie bylo, ze nic nie robie ;) Pogoda zrobila sie barowa, mam pomoc w postaci Ojca, wiec co nieco powiercilem ;) Jutro, jesli sie uda, powiece tyl i przod.
IMG_3974.JPG
Ulozenie mi sie podoba a ostatecznie gora powinna wygladac tak.
IMG_3976.JPG
Podstawki oraz 'mini turrety' beda montowane na wpuszczanych srubkach M3 ktore ladnie sie licuja z chassis i pasuja kolorystycznie.
IMG_3977.JPG
Dotarla tez dzis wieksza puszka na TS. Oraz bonus -- 2xVU meter na przod :)
IMG_3978.JPG
Z galkami bedzie troche wiecej zabawy, bo chce je wpuscic w przednia plytke na glebokosc ok. 3 mm. Mam nadzieje, ze cyrkiel dolaczony do Dremela da rade wyciac ladny otwor 42mm ;)
IMG_3979.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Skąd masz gałkę?:)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

I jak postępy? Moja płyta już polutowana, zostało okablowanie, umieszczenie w obudowie i pomiary:)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Postepy pomalu. Mam rodzicow na glowie ;) Ale cos sie udalo powiercic.
IMG_3985.JPG
Stanalem tylko na przedzie. Patent, ktory planowalem zastosowac, czyli 'wyzlobienie' ok. 2mm otworu o srednicy 42mm w aluminium dremel'em spalil na panewce. Niestety, frez, ktory kupilem, jest przeznaczony do drewna a nie do aluminium i stepil sie juz po wyzlobieniu 1cm. Na chwile obecna galki beda zamontowane w taki sposob, iz beda przylegac do przedniej scianki. Gdy, z biegiem czasu, dorobie sie lepszego parku maszynowego lub znajde firme, ktora wyzlobi takie otwory, to wtedy zmienie zamocowanie.

Na ten tydzien planuje wyciecie otworow pod mierniki poziomu sygnalu. Bedzie z nimi troche zabawy bo najwieksza otwornica, jaka mam, ma srednice 32mm a mierniki maja po 35mm. Na szczescie w aluminium dobrze udaje mi sie powiekszac otwory takim oto przyrzadem. Efekty sa dobre i goraco polecam -- po wywierceniu otworow 'obcina' poszarpane krawedzie otworow od 4mm w gore.
deburr.jpg
Plytka wyglada dobrze. Widze tylko, ze planowana byla pod inne kondensatory niz WIMA. Obrazek wrzuc moze jako zalacznik na forum -- inaczej jak zniknie z sieci to bedzie dziura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

TooL46_2 pisze:Płytka wyglada dobrze. Widze tylko, ze planowana byla pod inne kondensatory niz WIMA. Obrazek wrzuc moze jako zalacznik na forum -- inaczej jak zniknie z sieci to bedzie dziura.
Dzięki:)
Skąd bierzesz gniazda? Też z ebaya?

Co do kondensatorów na moim projekcie. Na pcb są dwa rastery- pod różne kondensatory :)
Zdjęcia wrzucam na serwer diyaudio, bo mam pewność że też stamtąd nie znikną, więc nie ma obawy, że za jakiś czas wygasną :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Zalezy, o ktore gniazda pytasz ;) RCA sa z ebay. Niby srebrzone (choc nie sadze za ta cene ;)) ale fajnie wygladaja. Ladnie sie komponuja z reszta obudowy. Zaplacilem bodajze $20 za 20 par. Wygladaja na trwale. Pracuja juz w DACu opartym o Raspberry Pi B+ oraz Volumio i nie moge narzekac. Na pewno ladniej sie prezentuja (i mniej sie scieraja!) niz chinskie 'pozlacane' (chyba malowane :P).

Gniazda glosnikowe kupuje w sklepie na miejscu. Myslalem, zeby dac czarne ale juz mi sie nie chcialo zamawiac. I tak musze je troche przerobic, bo w tej wersji jest tylko na przewod lub banany a ja dokupilem (z ebay, a jak!) do mojego super-hiper ;) kabla glosnikowego (po $0.50 za metr ;)) fajne gniazda widelcowe (? spades -- nie wiem, jak to po polsku :oops: ) wiec musze wywalic troche obudowy. Na szczescie z tym nie problem bo patent juz mam opracowany przy okazji innego projektu. Jutro moze zrobie zdjecia bo kable glosnikowe mi sie podobaja!

Przy okazji robolenia nad tym wzmacniaczem (a planuje jeszcze maly wzmacniaczyk z pseudo-quadem na EL84 pod moje male monitory -- relacja niebawem!) zbudowalem sobie narzad do formowania kondensatorow. Wrzuce w osobnym watku w 'Wpomaganiu...' A formowac jest co, bo swego czasu okazyjnie kupilem kondensatory Phillips'a 470uF/450V. Na razie uformowalem do 250V.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Wtrace sie z dwoma pytaniami:
a) Czyzby rzeczywiscie w Sidney AU napiecie sieciowe bylo 120V? Bo o ile wiem to ma byc nominalnie 240V ale potrafi byc i ponad 250V. Chyba ze robisz wersej eksportowa do USA/CA
b) Czy pady na plytkach sa zlocone? To akurat nie polepsza jakosci a raczej pogarsza. Zloto w czasie lutowania dyfunduje do lutu co powoduje ze po pewnym czasie lut sie kruszy.
Aleksander Niemand
moderator

Post autor: Piotr »

TooL46_2 pisze:fajne gniazda widelcowe (? spades -- nie wiem, jak to po polsku :oops: )
Wydaje mi się, że mówi się na to "widełki". Przynajmniej ja tak mówię :)

Powiedz czy jak wierciłeś otwory w aluminium, to materiał ładnie się skrawał, czy ciągnął się niemiłosiernie tworząc cylinderek na wiertło? Zazwyczaj takie "kupne" obudowy są wykonane z aluminium o mało korzystnych właściwościach do dalszej obróbki :?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

VacuumVoodoo pisze:Czyzby rzeczywiscie w Sidney AU napiecie sieciowe bylo 120V? Bo o ile wiem to ma byc nominalnie 240V ale potrafi byc i ponad 250V. Chyba ze robisz wersej eksportowa do USA/CA
Napiecie w AU powinno byc 230V (wg norm) ale w gniazdku stoi jak wol 240V. Napis natomiast to nie pomylka bo wzmacniacz niebawem poleci ze mna na druga strone Pacyfiku 8) Bo jak sluchac, to nawet w US porzadnie trzeba :D Domyslam sie, ze drugie pytanie skierowane do dolphin'a wiec sie nie odzywam. Ale dobrze wiedziec i na przyszlosc nie zamawiac 'zlocenia'.
Piotr pisze:Powiedz czy jak wierciłeś otwory w aluminium, to materiał ładnie się skrawał, czy ciągnął się niemiłosiernie tworząc cylinderek na wiertło?
Zalezy, ktorym wiertlem i co rozumiesz pod pojeciem cylinderka ;) Male wiertla (rzedu 2-3mm) ale dobrze zaostrzone tworzyly jeden 'ciag' aluminium o szerokosci rowka wiertla co zupelnie w niczym nie przeszkadzalo. Wieksze srednice (8-10mm) ladnie skrawaja wyrzucajac wiory takie trojkatno-ksztaltne. Ogolnie rzecz ujmujac -- nie mialem wiekszych problemow z wieceniem tej obudowy. Otwory wyszly okragle a nie owalne/jajowate. A kolejne kilka obudow czeka na wiercenie 8) Kupilem kilka duzych takich jak na obrazkach. Moim zdaniem cena calkiem przystepna (bodajze $70 plus przesylka, ale odkad maja towar w AU to juz smieszne pieniadze, z CN 'troche' wiecej) a jakosc wykonania jest calkiem calkiem. Male obudowki pasuja idealnie pod 5. watowki lub DACe/przedwzmacniacze/sluchawkowce.
Ostatnio zmieniony wt, 28 kwietnia 2015, 01:45 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

VacuumVoodoo pisze: b) Czy pady na plytkach sa zlocone? To akurat nie polepsza jakosci a raczej pogarsza. Zloto w czasie lutowania dyfunduje do lutu co powoduje ze po pewnym czasie lut sie kruszy.
Tak, złocone. Mam styczność na co dzień z takimi laminatami i zamawiałem je świadomie:) Nie mam z nimi problemów, o których piszesz, ale prawdą jest to o czym piszesz :)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

TooL46_2 jak daleko jesteś?:)
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Jestem, w tak zwanej, przyslowiowej d...ie... Sprawy zwiazane z przeprowadzka spedzaja mi sen z powiek (najgorszemu wrogowi nie zycze uzerania sie z prawnikami :?).

Udalo mi sie przynajmniej powiercic panel przedni (wrzuce wieczorem zdjecie) pod przelacznik kanalow, wskazniki wysterowania, potencjometr glosnosci oraz wlacznik. Poczatkowo myslalem, ze pod wskazniki wysterowania wywierce 4 otwory pod srubki M3 ale po 'wyrzezaniu' duzych (35mm) otworow pod kazdy z wskaznikow i wstepne przymiarki odwiodly mnie od tego pomysly -- panel wyglada czysto bez srubek. Wskazniki wchodza w otwory w miare sztywno wiec pewnie tylko punktowo chwyce je jakims klejem. Ponadto, potencjometr glosnosci zrobiony mam na drabince potencjometrow (50k, 23 kroki) ale okazalo sie, iz musze przedluzyc oske bo jest za krotka (o 2mm :evil: ) w stosunku do srubki z galki. Mysle, ze bedzie to ostatnie zadanie, ktore uda mi sie wykonac jeszcze w AU a potem projekt poplynie statkiem... Pewnie wroce do niego dopiero w okolicach listopada :(

Jak sie maja sprawy u Ciebie?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Odpalam po długim weekendzie :wink:
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se