Williamson po raz n-ty

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Williamson po raz n-ty

Post autor: TooL46_2 »

Czolem!

Jako, ze pomalu 'koncza sie' glosniki zatem w koncu biore sie za 'mojego' Williamsona :)

Schemat, z malymi zmianami, zapozyczony od Piotra (zapomnialem, w ktorym watku go znalazlem). Zmiany dotycza niektorych wartosci w przedwzmacniaczu jak i zmianie koncowki mocy na PP EL34 pracujacej jako trioda (w schemacie Piotra byl UL). Raa 6k na 10 omow (to nie pomylka), TS: 290V/A5 oraz 6V3/9A. Trafa od Piotra, a jakze! Przedwzmacniacz bedzie na dwoch 6N8S w kazdym kanale, koncowka mocy na EL34 RFT. Oprocz zasilacza calosc wzmacniacza bedzie lutowana do malych plytek z turretami. Mala plytka z 2x470uF/450V bedzie zamocowana do boku obudowy bo kondensatory sa mocarne i nie zmiescilyby sie w obudowie 'na stojaco'.

Wrzucam (kiepskiej jakosci) zdjecie ulozenia lamp. Bedzie w miare 'typowo' (nie zdaniem Piotra, ktory lubi lampy na boku :P) z tym, ze lampy przedwzmacniacza i sterujace beda rozlozone tak, by zachowac jadnakowe odleglosci od krawedzi szaski oraz pomiedzy lampami. EL34 beda przesuniete troche blizej krawedzi natomiast odleglosc miedzy lampami bedzie dokladnie taka sama, jak miedzy lampami przedwzmacniacza. Tak sie podoba mnie i mojej lubej ale rzeczowe argumenty nie padna na suchy grunt wiec krytyka mile widziana.

Wrzucam tez schemat PSU (wraz z plytka i ukladem opoznionego zalaczania napiecia anodowego) do Waszej oceny. Jesli cos rzuci Wam sie w oczy -- prosze o konktakt.

Na jutro planuje wywiercenie otworow pod RCA oraz gniazda glosnikowe.

Pozdrawiam,
-Tomek
Załączniki
UlozenieLamp.jpg
IMG_3916.JPG
IMG_3918.JPG
PSU_v1.1.pdf
Plytka zasilacza oraz ukladu opoznionego zalaczania obwodu anodowego
(68.56 KiB) Pobrany 371 razy
PSU_Schem_v1.0.pdf
Schemat zasilacza
(49.98 KiB) Pobrany 437 razy
Williamson_v1.0.pdf
Schemat wzmacniacza
(31.03 KiB) Pobrany 1455 razy
Ostatnio zmieniony ndz, 5 kwietnia 2015, 13:20 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Williamson po raz n-ty

Post autor: Piotr »

Zalety bocznego ułożenia znasz, więc nie będę się nad tym rozwodził.
Z rzeczy, które widzę na pierwszy rzut oka:
-Transformator zasilający nie zmieści się w tej środkowej puszce. Chyba, że drugi, np. żarzeniowy będzie wewnątrz obudowy.
-Nie jestem pewien, czy wyprostowanie napięcia żarzenia zapewni odpowiednią jego wartość, a jeżeli tak, to będzie się ona zmieniała w miarę starzenia kondensatorów. Polecam zestaw schottky + 7806.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

W ogóle w tym układzie nie widzę sensu żarzenia lamp stopni napięciowych napięciem stałym. To nie gitarowiec :P Z moich doświadczeń wynika, że zestaw mostek schottky + 7806 nie zawsze się sprawdza. Napięcie przed stabilizatorem jest na granicy poprawnego działania, wiele zależy od transformatora, napięcia sieci, egzemplarza 7806 i starzenia się kondensatorów właśnie. Ostatnio stawiam na taki stabilizator jak w załączniku. Tak, Piotrze, wiem, że jest bardziej rozbudowany ;P Ale przy 2A poboru prądu minimalna różnica napięcia wejściowego i wyjściowego wynosi około 0,15 V Aha, ten LT to tylko do symulacji był. W rzeczywistym układzie jest LM385Z-1,2V.
Załączniki
low_drop.png
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dzieki Panowie!
Piotr pisze:Transformator zasilający nie zmieści się w tej środkowej puszce. Chyba, że drugi, np. żarzeniowy będzie wewnątrz obudowy.
Puszka byla kupowana pod niego :) Wszystko sie miesci i zostaje dosc duzo luzu. Poza tym, bede je obcinal na nizsze bo nie podobaja mi sie 'wasy' na zewnatrz (jutro zrobie zdjecie). Kupilem juz katownik alu 15x15mm. Kubki beda obciete i przymocowane od srodka na nakretkach nitowanych do katownika. Moze jutro narysuje, o co mi chodzi.
Piotr pisze:Polecam zestaw schottky + 7806.
Czy w nowej wersji moglbys nawinac powiedzmy 7V5 zamiast 6V3? Wystarczy do 7806 oraz schottky albo do ukladu propowanego przez Einherjer'a. Miejsca na plytce powinno wystarczyc. W razie czego zrobie troche szersza ale zacznie sie wtedy robic dosc ciasno wewnatrz ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

:arrow: TooL46_2 Kombinowałem ze stabilizatorem na tranzystorze z kanałem P, żeby uzyskać pewną stabilizację napięcia żarzenia z uzwojenia dającego równo 6,3 V albo nieco mniej. Jakbym miał odpowiedni zapas napięcia przed stabilizatorem, to bym się nie bawił i dał 7806, LM317 etc.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Niestety nie udalo mi sie dzis powiercic. Ale nie tracilem czasu -- vide zalaczniki. Tyl i przod wzmacniacza bedzie robiony sitodrukiem (w domu, zobaczymy jak wyjdzie ;)). Zaplanowalem tez porzadnie rozplanowanie gory. PSU sie miesci (obrysy w pdf.top pod trafami).

Uwagi?

Uwaga -- spore pliki bo skala 1:1. Gora i przod obciete bo sie nie mieszcza na A3 ale powinno sie dac ladnie wycentrowac.
Załączniki
front.pdf
Przod
(379.76 KiB) Pobrany 352 razy
back.pdf
Tyl
(397.79 KiB) Pobrany 305 razy
top.pdf
Widok z gory
(384.13 KiB) Pobrany 1919 razy
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
LASER 99
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: LASER 99 »

Bardzo ładnie tylko mały błąd literowy
w Australi jest 240V, a tam pisze 120v
Pozdrawiam
Laser99
P.S. Pozatym parę błędów w zasilaczu,
C10 powinien być na 400V
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Ha, C10 do zmiany -- bedzie zapewne 47uF/450V bo rozmiarowo podobne. A co do 115V to nie pomylka ;) Za 3 msc sie przyda.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Zastanów się i zaplanuj, gdzie będą wchodziły pod podłogę przewody z transformatorów. Pamiętaj przy tej okazji o przepustach gumowych.
Czy jesteś pewien, że napięcie zasilające ma wynosić 115V? Pytam bo sam nie byłem, a słyszałem wersje o 117V, 120V, a nawet 127V...
Nadal twierdzę, że transformator zasilający się nie zmieści. Popatrz na precel 200W w załączniku.
Załączniki
TS-36S.jpg
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: dolphin123 »

TS: 290V/A5 oraz 6V3/9A
TooL46_2 podaj proszę jaką będziesz miał temperaturę transformatora sieciowego po godzinnym graniu.

Sam robię EL34 na bazie Piotra schematu i temperatura trafka to dla mnie największa zagadka :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

dolphin123 pisze:TooL46_2 podaj proszę jaką będziesz miał temperaturę transformatora sieciowego po godzinnym graniu.
Jeżeli będzie to mój transformator, to praktycznie pokojową 8)
dolphin123 pisze:Sam robię EL34 na bazie Piotra schematu
Czy to jest jednostronna płytka? :shock: Gratuluję i współczuję pracy, chyba że jakiś sprytny algorytm zrobił to za ciebie.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Piotr pisze:Czy jesteś pewien, że napięcie zasilające ma wynosić 115V?
Teoretycznie powinno byc 120V +/-5%. Ale, tak wczoraj myslalem czy jednak nie dac filtrow na MOSFETach w anodach by napiecie bylo zawsze takie samo niezaleznie, czy podepne pod 115V czy 120V. Z drugiej strony -- czy roznica 10-20V na anodowym zrobi jakas wielka roznice? Nie sadze. Koncowka i tak nie bedzie pracowac w punkcie Pamax wiec zapas jest.
Piotr pisze:Popatrz na precel 200W w załączniku.
Hmmm no to mam zagwozdke... Patrz moj malunek (czy u Was tez sie pojawia do gory nogami?).
IMG_3950.JPG
To z lewej jest 200W (do EL36 od Ciebie) i rozmiarowo przypomina mi to, ktore Ty zalaczyles. To z prawej jest oryginalnie nawijane do tego Williamsona i tez ma 200W. Pod takowe kupowalem puszke. To z lewej sie nie miesci (nawet bez obcinania) na wysokosc (srednica jest z ca. 4mm luzem). Nowa wersja bedzie ta wieksza? W takim razie musze zamowic LINK.Przy okazji -- czy daloby rade dowinac 12V@300mA aby oszczedzic jedno trafo?
dolphin123 pisze:TooL46_2 podaj proszę jaką będziesz miał temperaturę transformatora sieciowego po godzinnym graniu.
Jasne. Nie sadze jednak, by byly problemy ;)

PS. Plytka jest ogromna ale duzo pustego miejsca ;) Wlasnie dlatego tylko zasilacz jest na plytce, bo ladnie udalo sie to upchnac.
Ostatnio zmieniony wt, 7 kwietnia 2015, 04:36 przez TooL46_2, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

TooL46_2 pisze:czy u Was tez sie pojawia do gory nogami?
Zamieszczałeś w Australii, to dlatego ;)
TooL46_2 pisze:Nowa wersja bedzie ta wieksza?
Będzie ta większa. Nowe, lepsze rdzenie, proszę pana. Warto 8)
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

:lol: Byc moze. 8)
Piotr pisze:Nowe, lepsze rdzenie, proszę pana. Warto 8)
Zamawiam zatem nowe pudelko. A to wykorzysta sie gdzie indziej. Z pracy pisze -- czy 74 mm wysokosc wystarczy? Minus 'obrzyn' ok 4mm, czyli efektywnie wewnatrz bedzie ok. 68-70mm. Da rade?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

:arrow: PW o rozmiarach, przyczynach i filozofii transformacji ;)
ODPOWIEDZ