Witam i proszę....

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Witam i proszę....

Post autor: Piotr »

A co jest z nimi nie w porządku? Może problem znajduje się nie w samym transformatorze, a gdzieś w reszcie układu.
Ja miałem jeden sieciowy, dławiki oraz głośnikowe do SE. Wszystkie były bardzo dobre. Głośnikowe do PP robię sobie sam, także nie sprawdzałem innych producentów.
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: Krzysias »

Wszystko ok, to są te transformatory, które dostałem w rozliczeniu i o nich wspomniałem zakładając ten wątek. One są nowe i nie lutowane. Do nich właśnie mam zamiar "dobudować" wzmacniacz :wink: :D.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Teraz rozumiem. Budowanie wzmacniacza wokół posiadanych transformatorów to bardzo dobra strategia.
Moja sugestia jest następująca: Stopnie wstępne i sterujące według układu Williamsona, ale na ECC82, która jest dostępna za rozsądne pieniądze, klasyczny UL z EL34, które masz, a do tego pojedynczy zasilacz +400V na zwykłych diodach półprzewodnikowych. To bezpieczne i sprawdzone rozwiązanie, a na dodatek nie zawiera żadnych egzotycznych, drogich elementów.
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

No i to jest właśnie cenna rada! Dzięki wielkie!!! To potwierdza moje wstępne założenia.
A tak na marginesie, to widzę, że trafiłem bratnią duszę jeśli chodzi o siedzenie w nocy.. :wink:
Krzysias
20...24 posty
20...24 posty

Kolego Piotrze - sugerujesz lampę ECC82 w stopniach wstępnych i sterujących, czyli rozumiem, odwracacz fazy też ECC82 ??
Sugerujesz również pojedynczy zasilacz, a ja akurat jestem na etapie zamawiania transformatora sieciowego. A może lepiej byłoby zamówić trafo z oddzielnymi uzwojeniami anodowymi i zastosować oddzielne prostowniki z filtrami - jak sądzisz ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Krzysias pisze:Kolego Piotrze - sugerujesz lampę ECC82 w stopniach wstępnych i sterujących, czyli rozumiem, odwracacz fazy też ECC82 ??
Tak, dałbym wszystkie stopnie na nich. Jeżeli przedkładasz niską cenę nad kwestie wizualne. W przeciwnym razie polecam 6SN7 :)
Krzysias pisze:ja akurat jestem na etapie zamawiania transformatora sieciowego.
Ja akurat jestem na etapie nawijania kompletów do EL34, głośnikowych i zasilających. ->PW?
Krzysias pisze:A może lepiej byłoby zamówić trafo z oddzielnymi uzwojeniami anodowymi i zastosować oddzielne prostowniki z filtrami - jak sądzisz ?
Kwestia gustu. Są argumenty za pojedynczym, jak i podwójnym zasilaczem.
Przy podwójnym zwiększa się separacja kanałów, szczególnie dla niskich tonów. Sygnał z jednego kanału znacznie mniej, a praktycznie wcale nie przenika do sąsiedniego kanału wzmacniacza.
Z drugiej strony dwukrotnie większy wspólny zasilacz może zaserwować większą dawkę prądu z kondensatorów, kiedy potrzebuje jej tylko jeden kanał.
Obie cechy odnoszą się głównie do niskich tonów, gdzie lokalizacja źródła dźwięku jest słaba, a sygnał zazwyczaj jest umieszczony w obu kanałach, więc ciężko powiedzieć która wersja będzie lepsza i czy będą to w ogóle wyczuwalne różnice.