Lampy typu No name
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Lampy typu No name
Witam.
Pytanie może śmieszne, ale ... czy istnieje choćby cień szansy na rozpoznanie rodzaju lamp, z których starto oznaczenia bądź napis wypłowiał, skutecznie uniemożliwiając identyfikację?
Mam około 30 takich lamp, a nie wyrzucę, to byłaby profanacja.
Pytanie może śmieszne, ale ... czy istnieje choćby cień szansy na rozpoznanie rodzaju lamp, z których starto oznaczenia bądź napis wypłowiał, skutecznie uniemożliwiając identyfikację?
Mam około 30 takich lamp, a nie wyrzucę, to byłaby profanacja.
-
- 1875...2499 postów
Wlóz lampy do lodowki zeby je ochlodzic. Jak chuchniesz na chlodna lampe to bedziesz mógl zobaczyc oznaczenie jesli napisy nie byly zmyte acetonem lub rozpuszczalnikiem a tylko wskutek wieku sie wykruszyly.
Aleksander Niemand
-
- moderator
Re: Lampy typu No name
Rodzaj lampy (dioda, pentoda, duodioda-trioda itp). często da się określić wizualnie. Dalej analizując połączenia do cokołu, mierząc prąd i napięcie żarzenia da się dość często określić co to za lampa. Inne rzecz, czy to się opłaca - jak to są współczesne lampy, miniaturowe to raczej nie jest to warte wysiłku - nowe można mieć za złotówkę.amator pisze:Witam.
-
- 625...1249 postów
Re: Lampy typu No name
Witam.tszczesn pisze:Rodzaj lampy (dioda, pentoda, duodioda-trioda itp). często da się określić wizualnie. Dalej analizując połączenia do cokołu, mierząc prąd i napięcie żarzenia da się dość często określić co to za lampa. Inne rzecz, czy to się opłaca - jak to są współczesne lampy, miniaturowe to raczej nie jest to warte wysiłku - nowe można mieć za złotówkę.
Dziękuję za zainteresowanie.
Niestety, tak jak w nick-u, jestem amatorem i dogłębna analiza doprowadzeń do cokołu lampy, hmm ... sprawiła by mi problem (ujmując krótko).
Kilka udało mi się rozpoznać porównując - fakt, połączenia z cokołem - z tymi lampami, które posiadam. Niestety, kilkanaście ciągle pozostaje niewiadomą. Ale wszystko do czasu, mam nadzieję ...
Pozdrawiam serdecznie
-
- 1250...1874 posty
Co to za lampy (telewizyjne, czy może jakieś starsze radiowe) ?
Jeśli możesz podrzuć zdięcia - niektóre typy mają dość charakterystyczną budowe i można je rozpoznać na pierwszy rzut oka.
Też mam kilkadziesiąt takich baniek bez napisów, ale większość których nie potrafię rozróżnić to zwykłe telewizyjne (chyba, że ktoś zna sposób na wizualne oddzielenie ECH81 od 84
, takią AZ21 czy EBL1 trudno pomylić z innymi).
Jeśli możesz podrzuć zdięcia - niektóre typy mają dość charakterystyczną budowe i można je rozpoznać na pierwszy rzut oka.
Też mam kilkadziesiąt takich baniek bez napisów, ale większość których nie potrafię rozróżnić to zwykłe telewizyjne (chyba, że ktoś zna sposób na wizualne oddzielenie ECH81 od 84

-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Witam.
Ożywiam temat, który jakoś "podupadł"
.
Lampy, o których mowa wyżej, jakoś zidentyfikowane, prócz kilku, które ostatnio poszły do jednego z Triodowiczów - niech On się pomęczy
.
Wczoraj natomiast otrzymałem kilka sztuk lamp, których nijak nie idzie - porównując wizualnie - rozpoznać. Przynajmniej ja mam z tym problem
. Przejrzałem te lampy i porównałem ze wszystkimi, jakie posiadam w swej (nader skromnej) kolekcji, ale nic z tego nie wyszło
.
Poniżej fotki. W razie potrzeby i chęci (rzecz jasna) wyślę na mail (bez obaw - skompresuję
) fotki w większej rozdzielczości. Jeśli potrzeba zdjęcia z innej perspektywy - proszę o podpowiedź. Może ułatwić to ich rozpoznanie. Jeśli ktoś jest w stanie podpowiedzieć lub rozpoznaje te lampki - będę wdzięczny.
Pozdrawiam
p.s. Wymiar - standard EL8*, PCL8* ale tylko wymiar... niestety.
Ożywiam temat, który jakoś "podupadł"

Lampy, o których mowa wyżej, jakoś zidentyfikowane, prócz kilku, które ostatnio poszły do jednego z Triodowiczów - niech On się pomęczy

Wczoraj natomiast otrzymałem kilka sztuk lamp, których nijak nie idzie - porównując wizualnie - rozpoznać. Przynajmniej ja mam z tym problem

Poniżej fotki. W razie potrzeby i chęci (rzecz jasna) wyślę na mail (bez obaw - skompresuję

Pozdrawiam
p.s. Wymiar - standard EL8*, PCL8* ale tylko wymiar... niestety.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
To czym się dokładnie tak różni od PFL200? Mi na pierwszy rzut oka wyglądała ona na PFL200 (i nadal wygląda), dlatego zapytałem czy ma 10 nóżek.amator pisze:Chyba jednak nie - o ile różnice w wyglądzie wewnętrznym mogą być aż tak istotne, aby np. Telam i RFT miały absolutnie inny wygląd. Mam PFL200 i to nie to (chyba, echem... jestem amatoremOTLamp pisze: Ja stawiam na PFL200.).
Zrób fotkę z drugiej strony. Czy tam są dwa systemy pentodowe? Jeżeli jest jeden triodowy, a drugi pentodowy, to może to być PCL200.
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
OTLamp pisze:Ja stawiam na PFL200.
Zwracam honor... Panowie.k24 pisze:Tak jak napisał OTL,to jest dokładnie PFL200
Moja amatorszczyzna poraża

Jednak - korzystając z Waszej dobrej woli - dokładam jeszcze malutką... zagwozdkę

Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.