Lampy typu No name

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Lampy typu No name

Post autor: amator »

Witam.

Pytanie może śmieszne, ale ... czy istnieje choćby cień szansy na rozpoznanie rodzaju lamp, z których starto oznaczenia bądź napis wypłowiał, skutecznie uniemożliwiając identyfikację?

Mam około 30 takich lamp, a nie wyrzucę, to byłaby profanacja.
Beniek

Post autor: Beniek »

no jasne że da się rozpoznać
Awatar użytkownika
VacuumVoodoo
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: VacuumVoodoo »

Wlóz lampy do lodowki zeby je ochlodzic. Jak chuchniesz na chlodna lampe to bedziesz mógl zobaczyc oznaczenie jesli napisy nie byly zmyte acetonem lub rozpuszczalnikiem a tylko wskutek wieku sie wykruszyly.
Aleksander Niemand
moderator

Re: Lampy typu No name

Post autor: tszczesn »

amator pisze:Witam.

Pytanie może śmieszne, ale ... czy istnieje choćby cień szansy na rozpoznanie rodzaju lamp, z których starto oznaczenia bądź napis wypłowiał, skutecznie uniemożliwiając identyfikację?
Rodzaj lampy (dioda, pentoda, duodioda-trioda itp). często da się określić wizualnie. Dalej analizując połączenia do cokołu, mierząc prąd i napięcie żarzenia da się dość często określić co to za lampa. Inne rzecz, czy to się opłaca - jak to są współczesne lampy, miniaturowe to raczej nie jest to warte wysiłku - nowe można mieć za złotówkę.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampy typu No name

tszczesn pisze:Rodzaj lampy (dioda, pentoda, duodioda-trioda itp). często da się określić wizualnie. Dalej analizując połączenia do cokołu, mierząc prąd i napięcie żarzenia da się dość często określić co to za lampa. Inne rzecz, czy to się opłaca - jak to są współczesne lampy, miniaturowe to raczej nie jest to warte wysiłku - nowe można mieć za złotówkę.
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie.
Niestety, tak jak w nick-u, jestem amatorem i dogłębna analiza doprowadzeń do cokołu lampy, hmm ... sprawiła by mi problem (ujmując krótko).
Kilka udało mi się rozpoznać porównując - fakt, połączenia z cokołem - z tymi lampami, które posiadam. Niestety, kilkanaście ciągle pozostaje niewiadomą. Ale wszystko do czasu, mam nadzieję ...

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Co to za lampy (telewizyjne, czy może jakieś starsze radiowe) ?
Jeśli możesz podrzuć zdięcia - niektóre typy mają dość charakterystyczną budowe i można je rozpoznać na pierwszy rzut oka.

Też mam kilkadziesiąt takich baniek bez napisów, ale większość których nie potrafię rozróżnić to zwykłe telewizyjne (chyba, że ktoś zna sposób na wizualne oddzielenie ECH81 od 84 :P , takią AZ21 czy EBL1 trudno pomylić z innymi).
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Ciężko stwierdzić, jakie to lampy. Jednak nie oczekiwałbym rewelacji. Poza tym najczęściej są to lampy z wyglądu EL8x i ECCxx. Jak tylko żona odda mi aparat coś wymyślę.

Pozdrawiam serdecznie

p.s. Metoda "lodówkowa" niestety nie przyniosła efektów.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
Ożywiam temat, który jakoś "podupadł" :) .
Lampy, o których mowa wyżej, jakoś zidentyfikowane, prócz kilku, które ostatnio poszły do jednego z Triodowiczów - niech On się pomęczy :D .
Wczoraj natomiast otrzymałem kilka sztuk lamp, których nijak nie idzie - porównując wizualnie - rozpoznać. Przynajmniej ja mam z tym problem :oops: . Przejrzałem te lampy i porównałem ze wszystkimi, jakie posiadam w swej (nader skromnej) kolekcji, ale nic z tego nie wyszło :( .
Poniżej fotki. W razie potrzeby i chęci (rzecz jasna) wyślę na mail (bez obaw - skompresuję :wink: ) fotki w większej rozdzielczości. Jeśli potrzeba zdjęcia z innej perspektywy - proszę o podpowiedź. Może ułatwić to ich rozpoznanie. Jeśli ktoś jest w stanie podpowiedzieć lub rozpoznaje te lampki - będę wdzięczny.

Pozdrawiam

p.s. Wymiar - standard EL8*, PCL8* ale tylko wymiar... niestety.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Na zdjęciach l3 i l4 jest najprawdopodobniej PL84, ewentualnie EL86. Podłącz włókno pod 6.3V, a będziesz wiedział, która z tych dwóch. Czy lampa ze zdjęcia l1 nie ma czasami 10 nóżek :wink:
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze:Na zdjęciach l3 i l4 jest najprawdopodobniej PL84, ewentualnie EL86.
Stawiam na PL84, sprawdzę...
Czy lampa ze zdjęcia l1 nie ma czasami 10 nóżek :wink:
Jansowidz czy co? :D Faktycznie, nie napisałem tego :oops: . Jakieś typy?

Pozdawiam
OTLamp

amator pisze: Jansowidz czy co? :D Faktycznie, nie napisałem tego :oops: . Jakieś typy?
PFL200, ewentualnie EFL200 lub rosyjska 6R4P. Ja stawiam na PFL200.

Pozdrawiam
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze: Ja stawiam na PFL200.
Chyba jednak nie - o ile różnice w wyglądzie wewnętrznym mogą być aż tak istotne, aby np. Telam i RFT miały absolutnie inny wygląd. Mam PFL200 i to nie to (chyba, echem... jestem amatorem :roll: ).

Pozdrawiam

p.s. A pozostałe? Tak nikt... nic... nie tego?
OTLamp

amator pisze:
OTLamp pisze: Ja stawiam na PFL200.
Chyba jednak nie - o ile różnice w wyglądzie wewnętrznym mogą być aż tak istotne, aby np. Telam i RFT miały absolutnie inny wygląd. Mam PFL200 i to nie to (chyba, echem... jestem amatorem :roll: ).
To czym się dokładnie tak różni od PFL200? Mi na pierwszy rzut oka wyglądała ona na PFL200 (i nadal wygląda), dlatego zapytałem czy ma 10 nóżek.

Zrób fotkę z drugiej strony. Czy tam są dwa systemy pentodowe? Jeżeli jest jeden triodowy, a drugi pentodowy, to może to być PCL200.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Tak jak napisał OTL,to jest dokładnie PFL200
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze:Ja stawiam na PFL200.
k24 pisze:Tak jak napisał OTL,to jest dokładnie PFL200
Zwracam honor... Panowie.
Moja amatorszczyzna poraża :oops: . Rozpoznane lampy, które były przeze mnie policzone jako te, które mam na stanie - nie zostały podpisane. Jejku... aaaaaleeee wstyd :oops: :oops: . Dziękuję i przepraszam.

Jednak - korzystając z Waszej dobrej woli - dokładam jeszcze malutką... zagwozdkę :? Przypomina E180F, ale... Jedyne co rozczytałem to producent - Haltron.

Pozdrawiam serdecznie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.