Przyrząd do sprawdzania i regeneracji kineskopów ELJAR 831
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Przyrząd do sprawdzania i regeneracji kineskopów ELJAR 831
Tytułowy aparat jest zapewne dobrze znany wszystkim starszym serwisantom. Niedawno otrzymałem taki przyrząd, ale niestety nie bardzo wiem jak się nim posługiwać. Proszę o wskazówki dotyczące jego eksploatacji, a najlepiej skan instrukcji. Przydałby się też schemat, gdyż w moim aparacie są jakieś przeróbki, a jeden z rezystorów jest spalony na węgiel.
-
- 1250...1874 posty
Re: Przyrząd do sprawdzania i regeneracji kineskopów ELJAR 8
WitajWinetu pisze:Tytułowy aparat jest zapewne dobrze znany wszystkim starszym serwisantom. Niedawno otrzymałem taki przyrząd, ale niestety nie bardzo wiem jak się nim posługiwać. Proszę o wskazówki dotyczące jego eksploatacji, a najlepiej skan instrukcji. Przydałby się też schemat, gdyż w moim aparacie są jakieś przeróbki, a jeden z rezystorów jest spalony na węgiel.
przyrzad jest z 1983r. więc nie wiem gdzie się podziała instrukcja.Schematu inż. Jarzębiak(z miasta Łodzi) nie dołączał do przyrządu,bo i po co.Myślę,że w Twoim urządzeniu nie było żadnych przeróbek/prowizorek,bo cały montaż wewn. wygląda jak jedna wielka prowizorka.Mogę Ci napisać jak się nim posługiwać ,ale na pw,bo nie da się w dwóch zdaniach
Co do spalonego rezystora:
1-musiałbym znalezć w warsztacie ten Eljar
2-musiałbym znależć czas na demontaż i oględziny
nominalną wartość spalonego rezystora można odczytać-pewnym sposobem,niech się ktoś pochwali,że "wie o co biega'
pozdrawiam
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 250...374 postów
W latach 80- tych pożyczyłem taki przyrząd z ZRIT-u i zrobiłem sobie. Długo mi służył i sprzedałem komuś z okolic Kielc. Ale chyba powinienem mieć gdzieś schemat.Przyrząd miał miernik prądu, żarówkę , podstawki do kineskopów na przewodach i przełącznik (aktywacja, Ib,Ir,Ig).Bardzo dobrze zdawał egzamin przy pomiarze ruskich kineskopów kolorowych.
-
- 250...374 postów
Prośba do Winetu abyś zrobił zdjęcie tego przyrządu oraz płytki od strony druku i elementów. Znalazłem schemat i chcę sprawdzić czy to jest od tego przyrządu.
-
- 125...249 postów
Spalony rezystor połączony był szeregowo z jednym końcem potencjometru Uodc (470 kΩ C). Ponieważ do jego drugiego skrajnego wyprowadzenia jest przyłączony rezystor 33 kΩ, taki też dałem w miejsce tego spalonego. Potencjometr również miał wypaloną dziurę w ścieżce oporowej.
Wspomniane przeróbki zostały usunięte (dodatkowe podstawki do kineskopów nowszego typu, dodatkowe przełączniki Isostat, odłączone dwa mikroamperomierze).
Wspomniane przeróbki zostały usunięte (dodatkowe podstawki do kineskopów nowszego typu, dodatkowe przełączniki Isostat, odłączone dwa mikroamperomierze).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
Re: Przyrząd do sprawdzania i regeneracji kineskopów ELJAR 831
Na targu staroci zobaczyłem powyższy przyrząd z dokumentacją. Sprzedawca był tak uprzejmy, że pozwolił zrobić zdjęcia instrukcji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.