Witam wszystkich miłośników lampowych radii . Mam 26 lat od listopada 2014 roku zaraziłem się radiami lampowymi . Moje pierwsze to piękne Stradivari 2 w oryginale od pierwszego bardzo wiekowego właściciela. Od tego radia wszystko się zaczęło i ukierunkowałem swoją kolekcją na radia klasy HI-FI z lat 50/60 klasy SABA FREIBURG 125 lub Siemens Schatulle M47. Do dnia dzisiejszego mam już w kolekcji ponad 30 lampeczek najwyższej klasy i powoli trzeba ograniczać fantazje:) .
Do rzeczy :
Bardzo bym prosił kogoś kto ma dostęp do radiomuseum.org o schemat głowicy UKF do radia Minerva Baby Minx 563
http://www.radiomuseum.org/r/minerva_baby_minx_563.html
Nigdzie na eletrotanya czy 4tubes.com nie moge znaleźć
Poszukuję również głośnika 800 ohm alnico Philips AD 3800 o rozmiarze 20.5cm
Dziękuje i pozdrawiam
Kto ma dostęp do radiomuseum.org - pobrać schemat prosze
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: Kto ma dostęp do radiomuseum.org - pobrać schemat prosze
Witam.Niestety nie pomogę Ci bo nie mam konta ale jak Koledzy się nie zglosza radze zapytać na stronie jogis'a.
Głosniki Philipsa 800 Ohm bardzo trudne do zdobycia,Proponuje poszukać podobnego i zasilić przez transformator.W ciagu kilku lat zaobserwowałem tylko jedna ofertę!
Pozdrawiam Tomasz
Głosniki Philipsa 800 Ohm bardzo trudne do zdobycia,Proponuje poszukać podobnego i zasilić przez transformator.W ciagu kilku lat zaobserwowałem tylko jedna ofertę!
Pozdrawiam Tomasz
-
- 1250...1874 posty
Ciekawe czy głośniki te różniły się tylko cewką od normalnych
Czy miały też większą szczelinę, po to aby większa ilość zwojów mogła się zmieścić.
Gdyby nie było różnic innych poza samą cewką - teoretycznie można by takową nawinąć (pomijając trudność operowania znacznie cieńszym drutem).

Czy miały też większą szczelinę, po to aby większa ilość zwojów mogła się zmieścić.
Gdyby nie było różnic innych poza samą cewką - teoretycznie można by takową nawinąć (pomijając trudność operowania znacznie cieńszym drutem).
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 125...249 postów
http://radio.mijnwijkapp.nl/Minerva_574W.pdf
Tu jest schemat podobnego radia w wersji zmiennoprądowej. Głowica wydaje się mieć zbliżony układ.
Tu jest schemat podobnego radia w wersji zmiennoprądowej. Głowica wydaje się mieć zbliżony układ.
-
- 375...499 postów
Drobne zmiany jednak są.
Delikatne zmiany w pojemnościach.
Pozdrawiam,
Wojciech
Rezystor w anodzie triody jest 10k (a nie 22k jak przy ECC85).Delikatne zmiany w pojemnościach.
Pozdrawiam,
Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/