Witam
Przymierzam się do budowy pierwszego wzmacniacza lampowego. W moje ręce wpadł ten oto transformator:
ZAP T-50/5
Z1,3,5,7 =130+130+900zw. DNEt 0,3/0,34
Z8,9 = 1250 zw. DNEt 0,2/0,23
Z12,13,14 = 25 + 15 zw. DNEt 1/1,082
Chciałbym zbudować na nim wzmacniacz z PCL86 oraz TG5-46-666-4 (ewentualnie TG2,5-1-666)
Moje pytanie brzmi:
Czy ten transformator jest odpowiedni do tego wzmacniacza, jeśli tak to które uzwojenie użyć jako pierwotne? (1250 zw czy to regulowane 900+130+130) oraz jak zmodyfikować schemat.
Jeśli trafo nie pasuje do tego zestawu to prosiłbym o podpowiedź jakich lamp mogę użyć z tymi transformatorami.
Pozdrawiam serdecznie
Identyfikacja/dobór transformatora sieciowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Identyfikacja/dobór transformatora sieciowego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Identyfikacja/dobór transformatora sieciowego
Witam. Aby transformator pracował jako zasilający rdzeń musi być poskładany bez szczeliny. Nie podajesz jakiej wielkości jest rdzeń tego transformatora, jaka jest grubość pakietu blach, czyli jaką moc można ewentualnie uzyskać z tego transformatora. Jeśli chcesz zastosować go jako transformator zasilający sprawdz jakie napięcia będzie dostarczał. W tym celu doprowadz napięcie zmienne 6V, z innego transformatora, pomiędzy wyprowadzenia Z 12, 13,a następnie Z 12-14. Zmierz jakie napięcie występuje pomiędzy wyprowadzeniami Z 1,3,5,7 oraz Z 8,9. Ze względu na grubość drutu uzwojenie pierwotne powinno być podłączone do wyprowadzeń Z 1do 7. Jeśli napięcie pomiędzy tymi wyprowadzeniami będzie zbliżone do 230V, przy jednym z wyżej wymienionych połączeń, to będzie można go zastosować jako zasilający.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 2 posty
Re: Identyfikacja/dobór transformatora sieciowego
Witam.
Dziękuję za odpowiedź.
Wymiary zewnętrzne to 70mm - wysokość,35mm grubość, 85mm - szerokość. Wymiary rdzenia: 30mm x 35mm czyli 10,5cm2 co daje około 110VA mocy.
Ogólnie myślałem że ktoś spotkał się już z takim transformatorem i podrzuci jakieś rozwiązanie. Ewentualnie podpowie w jakim sprzęcie trafo pracowało.
Pomoc od kolegi faktus oczywiście wykorzystam. Wyniki pomiarów przedstawię w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź.
Wymiary zewnętrzne to 70mm - wysokość,35mm grubość, 85mm - szerokość. Wymiary rdzenia: 30mm x 35mm czyli 10,5cm2 co daje około 110VA mocy.
Ogólnie myślałem że ktoś spotkał się już z takim transformatorem i podrzuci jakieś rozwiązanie. Ewentualnie podpowie w jakim sprzęcie trafo pracowało.
Pomoc od kolegi faktus oczywiście wykorzystam. Wyniki pomiarów przedstawię w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.