anka no to i ja dołącza do kolegi Jado, również będąc zainteresowanym antenami ramowymi. Gdzie z wspomnianą książką, lub przynajmniej traktującym o "ramówkach" ustępie, można się zapoznać
Ostatnio zmieniony pt, 20 marca 2015, 20:16 przez HaMar, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, jak będę w pracy to postaram się zrobić skan książki i wrzucę na forum, ale nie prędzej niż w poniedziałek, z branży już nie radiowej tylko pokrewnej energetycznej zdobyłem 8 katalogów firmy Szpotańskiego, pozdrawiam Hieronim.
To by było miło
Anteny ramowe największą popularnością cieszyły się właśnie w latach 20-30.
Później weszły anteny ferrytowe i w książkach o radiotechnice z lat powojennych w najlepszym razie wspominano o zasadzie działania takich anten - nie pisząc nic (lub niewiele) o ich obliczaniu i konstrukcji praktycznej.
To co udało mi się zdobyć na ten temat postaram się wrzucić do wątku o antenach ramowych i ferrytowych, który kiedyś rozpocząłęm tu na forum - jest w tych materiałach zasygnalizowanych kilka ciekawych wzmianek, które rodzą pytania co do praktycznego sposobu ich realizacji. Może w tej publikacji będzie to bardziej wyjaśnione (kwestie ekranowania elektrostatycznego anten ramowych AM oraz ich sprzęgania z odbiornikiem za pomocą transformatorków w.cz.).
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Witam, ustęp z "Poradnika dla radjoamatorów" o antenach, całej książki skanować nie chciało mi się zbytnio robić, ale jak by ktoś chciał to zrobię , pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szukam dwóch leciwych broszurek, ma ktoś z Kolegów może ich skany lub może zeskanować:
1. Odbiornik od prostego do złożonego - W. Kozak,
2. Prostowniki do ładowania akumulatorów - W. Chojnacki.
Zdjęcia okładek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos