Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.
Witam, w skasowanym wątku w dziale "Kupię/poszukuję" kolega z forum prosił bym udostępnił skany posiadanych książek, inny kolega prosił bym mu zeskanował książkę "Błędy w radioodbiornikach " z 1927r. skan zrobiłem i mogę go udostępnić ale nie mam go gdzie umieścić a i nie wiem czy to zgodne z prawem bo bym mógł go tu umieścić, ewentualnie mógł bym go przesłać adminowi żeby go gdzieś zarchiwizował, z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
1- "Radio w Polsce 1935-1938" pod redakcją Franciszka Pawliszaka z 1938r.
2- "Radioodbiorniki lampowe" Jeżewski, Janik z 1927r.
3- "Radiotechnika" E. Liberadzki z 1928r.
4- "Błędy w radioodbiornikach" A. Wątróbski L. Gadkowski z 1927r.
5- "Jak odbierać fale od 20 do 2000 m" Lucjan Kapitaniak z 1929r.
6- "Radiofonia i radiotelegrafia" M. Jeżewski z 1927r.
7- "Radiotechnika dla wszystkich" W. Niemczyński z 1927r.
8- "Zasady radiofonii" S. Noworolski z 1928r.
9- "Harce elektronów" s. Malec z 1930r.
10- "Kulisy radiofonii" K. Eydziatowicz
11- "Radio encyklopedia" s. Burzyński z 1927r.
12- "Wieczne baterie i prostowniki anodowe" L. Gadkowski E. Kieruzalski z 1927r.
13- "Radjotechnika praktyczna" Lucjan Kapitaniak z 1927r.
14- "Poradnik dla radioamatorów" pod red. inż. Kazimierza Krulisza z 1927r.
ale skanowanie mam utrudnione bo nie mam skanera, pozdrawiam Hieronim.
1- "Radio w Polsce 1935-1938" pod redakcją Franciszka Pawliszaka z 1938r.
2- "Radioodbiorniki lampowe" Jeżewski, Janik z 1927r.
3- "Radiotechnika" E. Liberadzki z 1928r.
4- "Błędy w radioodbiornikach" A. Wątróbski L. Gadkowski z 1927r.
5- "Jak odbierać fale od 20 do 2000 m" Lucjan Kapitaniak z 1929r.
6- "Radiofonia i radiotelegrafia" M. Jeżewski z 1927r.
7- "Radiotechnika dla wszystkich" W. Niemczyński z 1927r.
8- "Zasady radiofonii" S. Noworolski z 1928r.
9- "Harce elektronów" s. Malec z 1930r.
10- "Kulisy radiofonii" K. Eydziatowicz
11- "Radio encyklopedia" s. Burzyński z 1927r.
12- "Wieczne baterie i prostowniki anodowe" L. Gadkowski E. Kieruzalski z 1927r.
13- "Radjotechnika praktyczna" Lucjan Kapitaniak z 1927r.
14- "Poradnik dla radioamatorów" pod red. inż. Kazimierza Krulisza z 1927r.
ale skanowanie mam utrudnione bo nie mam skanera, pozdrawiam Hieronim.
-
- 625...1249 postów
Re: Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.
Generalnie wygasają 71 lat po śmierci autora. Jednak tu jest zamknięte forum i myślę, że takie coś jak skan starej książki sprzed bez mała 100 lat można spokojnie udostępnić.kraz pisze:Witam, w skasowanym wątku w dziale "Kupię/poszukuję" kolega z forum prosił bym udostępnił skany posiadanych książek, inny kolega prosił bym mu zeskanował książkę "Błędy w radioodbiornikach " z 1927r. skan zrobiłem i mogę go udostępnić ale nie mam go gdzie umieścić a i nie wiem czy to zgodne z prawem bo bym mógł go tu umieścić, ewentualnie mógł bym go przesłać adminowi żeby go gdzieś zarchiwizował, z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
Najprościej wrzucić to na jakiś serwer hostingowy a tu podać link.
Przykładowy serwer: http://przeklej.org/ lub http://www.sendspace.pl/ - jest tego w sieci tysiące. Można utworzyć konto na chomiku a następnie założyc hasło i podawać je tylko wtajemniczonym. Możliwości jest sporo.
Jeżeli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 625...1249 postów
Nie wygasają nigdy, jeśli przechodzą na spadkobierców. Ale tak jak pisze ToM, zahasłowany folder na Chomiku jest jak najbardziej legalny.^ToM^ pisze:Generalnie wygasają 71 lat po śmierci autora.
-
- 625...1249 postów
W przypadku utworu literackiego prawa do publikacji i udostępniania wygasają po 71 latach od śmierci ostatniej osoby mającej wkład w pierwsze wydanie. Śmierć autora nie jest tu decydująca w przypadku gdy mówimy o książce ilustrowanej tu liczy się też data śmierci ilustratora.
Dobrym przykładem są tu publikacje udostępnione i zeskanowane przez CBN Polona czy CBW Zbrojownia.
IMO można legalnie udostępnić ową publikację. (Zasięgnę jeszcze jutro opinii u pewnego podsekretarza w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego)
http://polona.pl/item/12838043/8/ - "Heraldyka Polska Wieków Średnich". Co prawda tu minęło 109 lat od śmierci autora i ok .116 lat od publikacji ale zasada obowiązuje.
http://polona.pl/item/897964/3/ - Wiekopomne dzieło K. Darwina, wydanie Warszawa 1935 - Można nawet pobrać na dysk.
BN z pewnością zeskanuje też dzieła o tematyce radiowej jednak nie są to publikacje przeznaczone do digitalizacji w najbliższym czasie.
Dobrym przykładem są tu publikacje udostępnione i zeskanowane przez CBN Polona czy CBW Zbrojownia.
IMO można legalnie udostępnić ową publikację. (Zasięgnę jeszcze jutro opinii u pewnego podsekretarza w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego)
http://polona.pl/item/12838043/8/ - "Heraldyka Polska Wieków Średnich". Co prawda tu minęło 109 lat od śmierci autora i ok .116 lat od publikacji ale zasada obowiązuje.
http://polona.pl/item/897964/3/ - Wiekopomne dzieło K. Darwina, wydanie Warszawa 1935 - Można nawet pobrać na dysk.
BN z pewnością zeskanuje też dzieła o tematyce radiowej jednak nie są to publikacje przeznaczone do digitalizacji w najbliższym czasie.
Witam, skan jest w PDF, przy drukowaniu należy drukować do strony 52 PDF-u 53 opuścić i drukować od 54 do końca (pomyliłem się i zeskanowałem dwa razy tą samą stronę) Uwaga!!! należy drukować w dupleksie, książka jest rozszyta i po wydruku można sobie poskładać jak książkę, w PDF-ie będzie czytanie utrudnione za co przepraszam, osobno jest zeskanowana okładka którą można nakleić na twarde okładziny poskładanej książki, pozdrawiam Hieronim.
Uwaga dla admina - jeżeli administrator uważa że to narusza prawa to proszę usunąć skany
Uwaga dla admina - jeżeli administrator uważa że to narusza prawa to proszę usunąć skany

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".
-
- 6250...9374 posty
Cóż za zdumiewająca koincydencja...kraz pisze:z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Witam, książek jest więcej, przedwojenne i powojenne i nie dopisałem że to pozycje przedwojenne z działu radiotechnicznego, jeżeli ten wpis coś wniesie w wiedzę kolegi to proszę bardzo jest wpis uzupełniający, pozdrawiam Hieronim.
-
- 1250...1874 posty
Równie bez przesady, Koledze Krazowi (tak sądzę ) nie chodzi o "problermy " ze strony szeroko pojmowanego środowiska pasjonatów radiotechniki a o niebezpieczeństwo ze strony tzw " myśliwych " szukających okazji do powiększenia pozycji "dochód" .Piotrek J. pisze:No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".
Witam, myślę że ci myśliwi tu nie zaglądają, a z drugiej strony niech wydadzą książkę i nie będzie tematu, to samo się dzieje z książkami technicznymi kierowanymi do wąskiego grona czytelnika typu student, kto tam wyda książkę która się rozejdzie w 30, 40 no może w 50 egzemplarzy ale kserować nie można, czysta kwadratura koła, no chyba że coś się zmieniło w naszym pokręconym prawie bo nie śledzę zmian, pozdrawiam Hieronim.
-
- 625...1249 postów
No i właśnie kolega Kraz napisał, to co prawie miałem na myślianka pisze:Równie bez przesady, Koledze Krazowi (tak sądzę ) nie chodzi o "problermy " ze strony szeroko pojmowanego środowiska pasjonatów radiotechniki a o niebezpieczeństwo ze strony tzw " myśliwych " szukających okazji do powiększenia pozycji "dochód" .Piotrek J. pisze:No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".

-
- 1250...1874 posty
Panowie, wasz problem jest czysto teoretyczny.
Prawdopodobnie nikt z was nie pofatygował się, żeby sięgnąć do źródeł, czyli ustawy o prawach autorskich.
Wystarczy wrzucić materiał do zamkniętego dla niezalogowanych użytkowników działu forum.
Wtedy można udostępniać posiadane legalnie materiały zamkniętej grupie swoich znajomych.
Prawdopodobnie nikt z was nie pofatygował się, żeby sięgnąć do źródeł, czyli ustawy o prawach autorskich.
Wystarczy wrzucić materiał do zamkniętego dla niezalogowanych użytkowników działu forum.
Wtedy można udostępniać posiadane legalnie materiały zamkniętej grupie swoich znajomych.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 625...1249 postów
kraz pisze: w PDF-ie będzie czytanie utrudnione za co przepraszam, osobno jest zeskanowana okładka którą można nakleić na twarde okładziny poskładanej książki, pozdrawiam Hieronim.
Skanować trzeba zawsze normalnie, czyli wszystkie kartki w tym samym kierunku. Dopiero przy drukowaniu zaznacza się opcje "odwrotny druk dwustronny" "przerzuć wzdłuż długiej" albo "przerzuć wzdłuż krótkiej" i drukarka wtedy wydrukuje w duplexie jak należy i będzie można złożyć w książkę.
Dzięki za skany!
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
-
- 1250...1874 posty
Czy może w którejś z tych książek są informacje na temat budowy, obliczania, dobierania, konstrukcji, sprzęgania, itp... - anten ramowych?
Ten temat mnie ostatnio interesuje

Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
-
- 1250...1874 posty
Temat ten ,od strony praktycznej,omówiony jest w "Poradniku dla Radjoamatorów" ( p.r. K.Krulisza 1927 r.) , w rozdziale -Jado pisze:Czy może w którejś z tych książek są informacje na temat budowy, obliczania, dobierania, konstrukcji, sprzęgania, itp... - anten ramowych?
Zasady budowy anten ( otwarte,ramowe,pokojowe,zastępcze ) ,m.in jest tam opis konstrukcji anten ramowych dla poszczególnych zakresów.