Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.

Post autor: kraz »

Witam, w skasowanym wątku w dziale "Kupię/poszukuję" kolega z forum prosił bym udostępnił skany posiadanych książek, inny kolega prosił bym mu zeskanował książkę "Błędy w radioodbiornikach " z 1927r. skan zrobiłem i mogę go udostępnić ale nie mam go gdzie umieścić a i nie wiem czy to zgodne z prawem bo bym mógł go tu umieścić, ewentualnie mógł bym go przesłać adminowi żeby go gdzieś zarchiwizował, z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
1- "Radio w Polsce 1935-1938" pod redakcją Franciszka Pawliszaka z 1938r.
2- "Radioodbiorniki lampowe" Jeżewski, Janik z 1927r.
3- "Radiotechnika" E. Liberadzki z 1928r.
4- "Błędy w radioodbiornikach" A. Wątróbski L. Gadkowski z 1927r.
5- "Jak odbierać fale od 20 do 2000 m" Lucjan Kapitaniak z 1929r.
6- "Radiofonia i radiotelegrafia" M. Jeżewski z 1927r.
7- "Radiotechnika dla wszystkich" W. Niemczyński z 1927r.
8- "Zasady radiofonii" S. Noworolski z 1928r.
9- "Harce elektronów" s. Malec z 1930r.
10- "Kulisy radiofonii" K. Eydziatowicz
11- "Radio encyklopedia" s. Burzyński z 1927r.
12- "Wieczne baterie i prostowniki anodowe" L. Gadkowski E. Kieruzalski z 1927r.
13- "Radjotechnika praktyczna" Lucjan Kapitaniak z 1927r.
14- "Poradnik dla radioamatorów" pod red. inż. Kazimierza Krulisza z 1927r.
ale skanowanie mam utrudnione bo nie mam skanera, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Książka "Błędy w radioodbiornikach" z 1927r.

Post autor: ^ToM^ »

kraz pisze:Witam, w skasowanym wątku w dziale "Kupię/poszukuję" kolega z forum prosił bym udostępnił skany posiadanych książek, inny kolega prosił bym mu zeskanował książkę "Błędy w radioodbiornikach " z 1927r. skan zrobiłem i mogę go udostępnić ale nie mam go gdzie umieścić a i nie wiem czy to zgodne z prawem bo bym mógł go tu umieścić, ewentualnie mógł bym go przesłać adminowi żeby go gdzieś zarchiwizował, z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
Generalnie wygasają 71 lat po śmierci autora. Jednak tu jest zamknięte forum i myślę, że takie coś jak skan starej książki sprzed bez mała 100 lat można spokojnie udostępnić.
Najprościej wrzucić to na jakiś serwer hostingowy a tu podać link.
Przykładowy serwer: http://przeklej.org/ lub http://www.sendspace.pl/ - jest tego w sieci tysiące. Można utworzyć konto na chomiku a następnie założyc hasło i podawać je tylko wtajemniczonym. Możliwości jest sporo.
Jeżeli coś źle napisałem to proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

^ToM^ pisze:Generalnie wygasają 71 lat po śmierci autora.
Nie wygasają nigdy, jeśli przechodzą na spadkobierców. Ale tak jak pisze ToM, zahasłowany folder na Chomiku jest jak najbardziej legalny.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

W przypadku utworu literackiego prawa do publikacji i udostępniania wygasają po 71 latach od śmierci ostatniej osoby mającej wkład w pierwsze wydanie. Śmierć autora nie jest tu decydująca w przypadku gdy mówimy o książce ilustrowanej tu liczy się też data śmierci ilustratora.

Dobrym przykładem są tu publikacje udostępnione i zeskanowane przez CBN Polona czy CBW Zbrojownia.

IMO można legalnie udostępnić ową publikację. (Zasięgnę jeszcze jutro opinii u pewnego podsekretarza w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego)

http://polona.pl/item/12838043/8/ - "Heraldyka Polska Wieków Średnich". Co prawda tu minęło 109 lat od śmierci autora i ok .116 lat od publikacji ale zasada obowiązuje.
http://polona.pl/item/897964/3/ - Wiekopomne dzieło K. Darwina, wydanie Warszawa 1935 - Można nawet pobrać na dysk.

BN z pewnością zeskanuje też dzieła o tematyce radiowej jednak nie są to publikacje przeznaczone do digitalizacji w najbliższym czasie.
kraz

Witam, skan jest w PDF, przy drukowaniu należy drukować do strony 52 PDF-u 53 opuścić i drukować od 54 do końca (pomyliłem się i zeskanowałem dwa razy tą samą stronę) Uwaga!!! należy drukować w dupleksie, książka jest rozszyta i po wydruku można sobie poskładać jak książkę, w PDF-ie będzie czytanie utrudnione za co przepraszam, osobno jest zeskanowana okładka którą można nakleić na twarde okładziny poskładanej książki, pozdrawiam Hieronim.
Uwaga dla admina - jeżeli administrator uważa że to narusza prawa to proszę usunąć skany :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

kraz pisze:z posiadanych książek posiadam następujące pozycje
Cóż za zdumiewająca koincydencja...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
kraz

Witam, książek jest więcej, przedwojenne i powojenne i nie dopisałem że to pozycje przedwojenne z działu radiotechnicznego, jeżeli ten wpis coś wniesie w wiedzę kolegi to proszę bardzo jest wpis uzupełniający, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Piotrek J. pisze:No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".
Równie bez przesady, Koledze Krazowi (tak sądzę ) nie chodzi o "problermy " ze strony szeroko pojmowanego środowiska pasjonatów radiotechniki a o niebezpieczeństwo ze strony tzw " myśliwych " szukających okazji do powiększenia pozycji "dochód" .
kraz

Witam, myślę że ci myśliwi tu nie zaglądają, a z drugiej strony niech wydadzą książkę i nie będzie tematu, to samo się dzieje z książkami technicznymi kierowanymi do wąskiego grona czytelnika typu student, kto tam wyda książkę która się rozejdzie w 30, 40 no może w 50 egzemplarzy ale kserować nie można, czysta kwadratura koła, no chyba że coś się zmieniło w naszym pokręconym prawie bo nie śledzę zmian, pozdrawiam Hieronim.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

anka pisze:
Piotrek J. pisze:No bez przesady, już widzę te tłumy ludzi szturmujące forum i ściągające najnowszy bestseller "Błędy w radioodbiornikach".
Równie bez przesady, Koledze Krazowi (tak sądzę ) nie chodzi o "problermy " ze strony szeroko pojmowanego środowiska pasjonatów radiotechniki a o niebezpieczeństwo ze strony tzw " myśliwych " szukających okazji do powiększenia pozycji "dochód" .
No i właśnie kolega Kraz napisał, to co prawie miałem na myśli :) To jest taka tematyka, że ci "myśliwi" pewnie nie wiedzą, że coś takiego jest, także nie ma co robić afer na temat praw autorskich. Kto wyda coś takiego, lub będzie chciał ciągnąć z tego korzyści?
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

Panowie, wasz problem jest czysto teoretyczny.
Prawdopodobnie nikt z was nie pofatygował się, żeby sięgnąć do źródeł, czyli ustawy o prawach autorskich.
Wystarczy wrzucić materiał do zamkniętego dla niezalogowanych użytkowników działu forum.
Wtedy można udostępniać posiadane legalnie materiały zamkniętej grupie swoich znajomych.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

kraz pisze: w PDF-ie będzie czytanie utrudnione za co przepraszam, osobno jest zeskanowana okładka którą można nakleić na twarde okładziny poskładanej książki, pozdrawiam Hieronim.

Skanować trzeba zawsze normalnie, czyli wszystkie kartki w tym samym kierunku. Dopiero przy drukowaniu zaznacza się opcje "odwrotny druk dwustronny" "przerzuć wzdłuż długiej" albo "przerzuć wzdłuż krótkiej" i drukarka wtedy wydrukuje w duplexie jak należy i będzie można złożyć w książkę.
Dzięki za skany!
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Czy może w którejś z tych książek są informacje na temat budowy, obliczania, dobierania, konstrukcji, sprzęgania, itp... - anten ramowych?
Ten temat mnie ostatnio interesuje :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

Jado pisze:Czy może w którejś z tych książek są informacje na temat budowy, obliczania, dobierania, konstrukcji, sprzęgania, itp... - anten ramowych?
Ten temat mnie ostatnio interesuje :-)
Temat ten ,od strony praktycznej,omówiony jest w "Poradniku dla Radjoamatorów" ( p.r. K.Krulisza 1927 r.) , w rozdziale -
Zasady budowy anten ( otwarte,ramowe,pokojowe,zastępcze ) ,m.in jest tam opis konstrukcji anten ramowych dla poszczególnych zakresów.