Pierwsza lampa

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ósmygrosik
4 posty
4 posty

Pierwsza lampa

Post autor: Ósmygrosik »

Witajcie,
nie wiem, czy wybrałem dobry dział, ale wg regulaminu, który z szacunku przeczytałem, to raczej odpowiednie miejsce. Jak coś, to proszę o przeniesienie w stosowny kawałek forum.
Postanowiłem zagościć na forum, bo tak naprawdę nie mam z kim porozmawiać o najprostszych rzeczach związanych ze wzmacniaczami lampowymi. W temacie elektroniki jestem totalnym antytalentem, nie mam jednak drewnianego ucha a i jakieś osłuchanie posiadam.
Przez wiele lat bawiłem się audio samochodowym, równolegle rozwijając domowe.
Raz jeden miałem styczność ze wzmacniaczem lampowym, de facto samochodowym, był to Butler Tube Driver. W konforntacji z Mcintoshem - też samochodowym, wypadł wg mnie blado. Tamten odsłuch trochę mnie zdystansował do tego typu wzmacniaczy, ale czas spróbować czegoś nowego.
Nie wiem, czy lampa będzie mi się podobać, czy do mnie trafi. Ze względu na cenę wolałbym nie kupować wzmacniacza tylko po to, aby się przekonać , że to nie to.
Pomyślałem o półśrodku w postaci jakiegoś wiekowego radioodbiornika stereo. Kupić, podłączyć, posłuchać i mieć zdanie. Tu jednak pojawiły się wątpliwości i potrzeba szukania pomocy u Was.
Czy stereofoniczne radio z lat 60-tych jest reprezentatywne w temacie brzmienia wzmacniaczy lampowych? Widzę sprzęty, które mają po 6, 7 i więcej lamp a z tego co zdążyłem się dowiedzieć wzmacniacz w owych radyjkach to zaledwie 2 lampy. Jak to jest z tą ilością lamp ?

Poproszę o łopatologiczny wykład i odrobinę cierpliwości i oczywiście z góry dziękuję :)
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pierwsza lampa

Post autor: faktus »

Witaj. Jeśli chcesz rozpocząć przygodę z lampami polecam proste wzmacniacze SE na jednej lampie typu ECL lub PCL, których schematy są ogólnie dostępne. Co do ilości lamp, wszystko zależy od tego czy do budowy zastosujesz lampy zespolone np. ECC82, ECL82, czyli takie co mają w jednej bańce dwa lub więcej układów lampowych, lub pojedyńcze układy lampowe, np. EL84, PL84 . Jeśli idzie o zastosowanie radioodbiorników, to efekty będą raczej marne, a i koszty spore.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Bazyl007 »

Witaj. Osobiście polecam Ci rozpoczęcie od najbardziej budżetowej konstrukcji. Najlepiej na PCL86 lub ECL86. Te pierwsze to lampy ze starych telewizorów, drugie natomiast to lampy z odbiorników radiowych. Generalnie to samo, różnią się napięciem anodowym i grzaniem.
Moja pierwsza konstrukcja to wzmacniacz właśnie na lampach PCL86 (łatwiej dostępne). Są to lampy dwusystemowe, więc nie trzeba stosować żadnej innej (mamy po jednaj lampie na kanał).
O transformatorach głośnikowych możesz poczytać tutaj: http://fonar.com.pl/audio/projekty/traf ... /trans.htm
Wszystko do tej pory (lampy, trafa głośnikowe i reszta bebechów) można kupić używane po stosunkowo niskich cenach), najdroższy może okazać się transformator zasilający, jednak nawet nowy nie będzie drogi. Trzeba poszukać lub najlepiej skorzystać z forumowej giełdy która i mnie kiedyś bardzo pomogła :wink:

Radzę tez przeczytać wątek na forum o wznajemnym położeniu transformatorów głośnikowych i zasilającym.

Taki wzmacniacz nie osiąga wybitnej mocy jednak potrafi zadziwić !
Ósmygrosik
4 posty
4 posty

Dzięki za szybką odpowiedź.
Problem leży gdzie indziej.
Ja po prostu NIE WIEM, czy dźwięk lampy będzie mi odpowiadał. Dlatego zamiast wchodzić w budowę, na czym się kompletnie nie znam (choć pewnie potrafiłbym się nauczyć), czy też kupować drogie konstrukcje chciałbym najpierw posłuchać.
Stąd pomysł na stare stereofoniczne radio lampowy. Tylko czy właśnie taki stary grzmot będzie reprezentatywny jeśli chodzi o brzmienie "lampowe" ?

Może trochę światła rzuci to, że lubię "niemieckie" brzmienie, precyzyjne, niemal chirurgiczne, żadnych ciepłych kluchów, przymulenia. Wszystko poukładane :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jeżeli nigdy nie słyszałeś wzmacniacza lampowego, to w zależności skąd jesteś, udajesz się do najbliższego salonu ze sprzętem audio, wybierasz wedle uznania jakiś porządny (nie chiński) wzmacniacz, miły pan podłącza go do domyślnych głośników i słuchasz. To aż tak proste ;)
kacperpawluk
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kacperpawluk »

Ten temat chyba powinien iść do kącika audiofilskiego :)
Ósmygrosik
4 posty
4 posty

Piotr pisze:Jeżeli nigdy nie słyszałeś wzmacniacza lampowego, to w zależności skąd jesteś, udajesz się do najbliższego salonu ze sprzętem audio, wybierasz wedle uznania jakiś porządny (nie chiński) wzmacniacz, miły pan podłącza go do domyślnych głośników i słuchasz. To aż tak proste ;)
Eee, za proste :)
Pisałem w pierwszym poście, że słuchałem lampowego Butlera, dawno i nie do końca mi pasował.
Poza tym jak pójdę do jakiegoś studia odsłuchowego to człowiek podłączy mi swój klocek pod swoje źródło i swoje kolumny. Napewno to zagra u niego, w domu może okazać się,że z moimi klockami nie gra.

Proste pytanie:
Czy stereofoniczne radio z lat 60-tych jest reprezentatywne w temacie brzmienia wzmacniaczy lampowych?

:)
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Bazyl007 »

Nigdy nie miałem lampowego radia, jednak zrobiłem taką rzecz.
Porównywałem nie najgorszy amplituner Yamachy o sporej mocy (120W/kanał) ze wzmacniaczem lampowym własnej konstrukcji. Jak wspomniałem są to tylko dwie lampy PCL86 i może z 3,5W na kanał. Wszystko odbyło się na tych samych kolumnach głośnikowych i przy tym samym źródle dźwięku.
Rezultat - wzmacniacz lampowy gra według mnie czyściej, z większa rozdzielczością. Tony wysokie i średnica mają bardzo dużą szczegółowość. Tony niskie z uwagi na małą moc nie powalają jednak były wystarczające. Cały odsłuch był z koszyścią dla lamp. Oczywiście zależy to od rodzaju muzyki, muzyka elektroniczna brzmi lepiej na amplitunerze tranzystorowym.

Chyba na prawdę wątek nadaje się do kącika audiofilskiego :wink:
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
Bazyl007 pisze:Oczywiście zależy to od rodzaju muzyki, muzyka elektroniczna brzmi lepiej na amplitunerze tranzystorowym.

Chyba na prawdę wątek nadaje się do kącika audiofilskiego :wink:
Proszę bardzo.

viewtopic.php?f=9&t=26089&hilit=tranzystorowego

viewtopic.php?f=25&t=25579&hilit=+rdze% ... 9Bnikowego

viewtopic.php?f=8&t=25504&hilit=+rdze%C ... 9Bnikowego

Użyj szukajki, a znajdziesz więcej informacji.
Ratujmy stare tranzystory!
Ósmygrosik
4 posty
4 posty

Dziękuję !
Wiedziałem, że dobrze trafiłem
:)