Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Elektrośmieci
Witam , dzisiaj na fajansie znalazłem zwłoki radia Elektrit Cordial Z i co najlepiej teraz z tym fantem zrobić ?
-
- 3125...6249 postów
Zrób zdjęcia i pokaż na forum.
Najlepiej wystawić na all... od złotówki.
Najlepiej wystawić na all... od złotówki.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
A obudowa też się zachowała, czy samo chassis?
-
- 625...1249 postów
Bardzo mnie denerwuje, kiedy widzę na elektrośmieciach magnetrony z mikrofalówek z izolatorami berylowymi, pośród różnych innych złomów. Chyba osoby, które przechowują to w ten sposób w ogóle nie znają szkodliwości tego truciciela.
-
- 3125...6249 postów
Dopóki jest szczelne to jest niegroźne tak jak słynne pojemniki z kobaltem Co-60.ECC83 pisze:Bardzo mnie denerwuje, kiedy widzę na elektrośmieciach magnetrony z mikrofalówek z izolatorami berylowymi, pośród różnych innych złomów. Chyba osoby, które przechowują to w ten sposób w ogóle nie znają szkodliwości tego truciciela.

Kuchenki mikrofalowe to niestety obecnie szybko zużywający się sprzęt.
Ratujmy stare tranzystory!
Witam, niestety o zdjęcia będzie ciężko ponieważ curka wyjechała na wycieczkę w góry na 2 tygodnie i jak na złość wzięła ze sobą jedyny aparat w domu , a Zorką nie będe robił zdjęć , wyłowywać i wysyłać poleconym każdemu z forum
Stan to za dobry nie jest , bo jak żona to zobaczyła to chciała mnie po raz kolejny z domu wyrzucić
Coś się wymyśli

Stan to za dobry nie jest , bo jak żona to zobaczyła to chciała mnie po raz kolejny z domu wyrzucić

Coś się wymyśli

-
- moderator
Jak nie zamierzasz robić sobie kolekcji radyj to najlepiej go przekazać/sprzedać jakiemuś kolekcjonerowi, jak stan jest kiepski to wymaga sporo pracy (i kasy też
)
To dość popularny model, więc jakichś kokosów na nim zarobić się nie da, choć to, że to Elektrit podnosi cenę.
BTW - możesz podać numer seryjny wybity na chassis?

To dość popularny model, więc jakichś kokosów na nim zarobić się nie da, choć to, że to Elektrit podnosi cenę.
BTW - możesz podać numer seryjny wybity na chassis?
Witam
Numer chassis jest dosyć mocno przeżarty rdzą , ale z tego co widze to chyba 3564 ?
Oczywiście moge się mylić
Dzisiaj włącze wiertarke z druciakiem i usune warstwe rdzy z wierzchu.
Pozdrawiam
Numer chassis jest dosyć mocno przeżarty rdzą , ale z tego co widze to chyba 3564 ?
Oczywiście moge się mylić

Dzisiaj włącze wiertarke z druciakiem i usune warstwe rdzy z wierzchu.

Pozdrawiam
Witam , po 5 godzinach z wiertatką w rękach i wizycie policji w domu ze względu na niewyrozumiałych sąsiedów stwierdzam że chassis udało się oczyścić ze rdzy.
Z obudowy zostało niewiele bo tylko przód i dół a przód też nie cały
Głośnik wsadze jakiś nowocześniejszy bo tamten jest słabszy niż ustawa przewiduje
lampy wszystkie są tylko jedna była zbita ale już przyszła z allegro.
Dzisiaj podepne pod faze i zobaczymy co się stanie
Z obudowy zostało niewiele bo tylko przód i dół a przód też nie cały

Głośnik wsadze jakiś nowocześniejszy bo tamten jest słabszy niż ustawa przewiduje

lampy wszystkie są tylko jedna była zbita ale już przyszła z allegro.
Dzisiaj podepne pod faze i zobaczymy co się stanie

-
- 625...1249 postów
Tak, pordzewiałe radio, bez sprawdzenia i przejrzenia do sieci. Może nic się nie stanie, a może szlag trafi transformator lub parę innych rzeczy.
-
- moderator
Jak masz już chassis rozebrane do lepiej oddaj je do galwanizerni. Czyszczenie mechaniczne nie usunie całej rdzy, i co gorsza chassis teraz jest niezabezpieczone, bo straciło oryginalny ocynk, będzie rdzewieć w przyśpieszonym tempie. W galwanizerni usuną ci rdzę do końca i położą nową warstwę cynku. Sama usługa nie jest droga, pewnie ze 20 ÷ 30 złotych zapłacisz.
-
- 625...1249 postów
Bez przejrzenia stanu elektrolitów, kondensatorów i ogólnego sprawdzenia zasilacza i elektroniki nie radzę podążać do najbliższego gniazdka.
-
- 50...74 posty
I przez żarówkę najlepiej podłączyć. Po weryfikacji co na płycie się znajduje.
Nie ma rzeczy nie możliwych, są tylko trudne do wykonania.
UNITRA
UNITRA
A kto powiedział że jest rozebranetszczesn pisze:Jak masz już chassis rozebrane do lepiej oddaj je do galwanizerni.

Żeby oddać do galwanizerii to trzeba wylutować wszystko spod spodu i wykręcić z wierzchu a wystarczyło wyjąć lampy i do gołej blachy męczyć tą wiertarke.
Poza tym oddawałem kiedyś chassis od Mazura Lux do galwanizerii to mnie wyśmiali i pogonili i nazwali cenzura.
Jestem oburzony poniewarz zniszczył mi się druciak.
Litości !!!tszczesn pisze:będzie rdzewieć w przyśpieszonym tempie.
Przecież metale rdzewieją w wilgoci.
No chyba że by na chassis miał się rozlać browarek spożywany podczas renowacji

Pozdrawiam
Proszę powstrzymać się od używania wulgaryzmów - T.S.
-
- moderator
Prawdę mówiąc nie przyszło mi do głowy, że czyściłeś uzbrojone chassis. W takim razie nie usunąłeś rdzy, ale tylko oczyściłeś widoczne miejsca.Kazim6996 pisze:A kto powiedział że jest rozebrane![]()
Żeby oddać do galwanizerii to trzeba wylutować wszystko spod spodu i wykręcić z wierzchu a wystarczyło wyjąć lampy i do gołej blachy męczyć tą wiertarke.
Nie rozumiem. I dlatego obraziłeś się na usługę?Kazim6996 pisze:Poza tym oddawałem kiedyś chassis od Mazura Lux do galwanizerii to mnie wyśmiali i pogonili i nazwali cenzura.

To chyba normalne, że narzędzie się zużywają.Kazim6996 pisze:Jestem oburzony poniewarz zniszczył mi się druciak.
Nie żelazo rdzewieje od tleu w powietrzu. Wilgoć owszem, przyśpiesza proces, ale spokojnie to co jest w powietrzy wystarczy.Kazim6996 pisze:Przecież metale rdzewieją w wilgoci.
No chyba że by na chassis miał się rozlać browarek spożywany podczas renowacji![]()