Jeśli chodzi o kondensator to teoretycznie dałoby radę go zregenerować stosując kubek aluminiowy odcięty od innego uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego. Oczywiście zwijka do regeneracji lub wymiany.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tu nie była zwijka tylko zespół blaszek, bo to był mokry kondensator. Mam taki zapasowy tylko jeszcze nie uformowany. Na razie do rozruchu wstawię współczesny.AZ12 pisze:Wygląda jakby zostało znalezione na złomowisku.![]()
Jeśli chodzi o kondensator to teoretycznie dałoby radę go zregenerować stosując kubek aluminiowy odcięty od innego uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego. Oczywiście zwijka do regeneracji lub wymiany.
Popracowałem wczoraj nad tym philipsem...zagore1 pisze:Nabyłem następnego Philipsa 5-40a ( a właściwie na razie samo kompletne chassis)
Numer na chassis 10830 a na tabliczce znamionowej 11219.
Jest to „okupacyjny” model 5-40A, produkowany w okresie od 1939 ( po zajęciu przez Niemców Warszawy) do 1943r.
Wbrew pozorom chassis jest w dobrym stanie. Kompletne, ze wszystkimi śrubkami i głośnikiem. Zachował się nawet znaczek Philipsa. Zniszczeniu uległ jak widać kondensator elektrolityczny. Cewki wyglądają na całe, brak śladów po gryzoniach. Wczoraj sprawdziłem omomierzem TG – wszystkie obwody wyglądają na sprawne…
Zniszczony jest przewód zasilający, brak kontaktu na włączniku zasilania i przełączniku na układ oszczędnościowy ( widocznie zaśniedziały styki), kilka przewodów „zgliwiało” kleją się i sypią, więc trzeba je wymienić.
Od Kolegi z forum mam dostać skrzyneczkę do tego philipa.
Będę też miał zdjęcie skali „okupacyjnej I „ Pozostanie tyko sprawa ścianki głośnikowej ( mam taką, ale z nieoryginalną tkaniną) , tylnej ścianki ( dorobię ersatz ) i pokręteł.
gachu13 pisze:Witam!
Skala z mojego 540A w załączniku. Jak widać niemiecka i inna, więc może wersja I?
Na tabliczce:
TYPE: 540
11355
Pozdrawiam
Taka mała ciekawostka - mój ma na tabliczce numer 11354, na chassis - 10610gachu13 pisze: Na chasis - 10458
Skan skali niemieckiej I już maszzagore1 pisze:Czy ma ktoś może skan skali I niemieckiej ( byłby komplet)
A jaką ma skalę?srebcio pisze:witam posiadam 540A 12558 chassis 12143