Głośnik tubowy ESWE RLa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Głośnik tubowy ESWE RLa

Post autor: spiga »

Witam
Mam chyba szczęście w zbieraniu/kolekcjonowaniu (bo obserwując post nt. ilości i gdziejesteśmości widzę, ze nazwa jest jeszcze kwestią dyskusji :wink: ), bo przez dwie kolejne giełdy udało mi się zdobyć dwa elementy tego samego głośnika ("gęsią szyjkę" i podstawę).
eswe1.jpg
eswe2.jpg
eswe3.jpg
Właściwie - mam nadzieję, że tego samego, bo uzyskałem je od jednego sprzedawcy grzebiąc w skrzynkach różności kolejno przez niego wystawianych. Niestety kolejne spotkania nie były już tak owocne i nie zdobyłem ostatniego elementu - tuby - a bez niej konstrukcja ma tendencję do przewracania się i trzeba ją odpowiednio ustawiać. Widać była wyważona jako całość i wtedy stała zawsze stabilnie.
W sieci zdobyłem tylko obrazek z katalogu
lautsprecher_rla_324651.jpg
Mam w związku z tym prośbę do uczestników - może ktoś ma taki głośnik i jest w stanie zdjąć wymiary z tuby - spróbowałbym wtedy dać jakiemuś zdolnemu tokarzowi do wyoblenia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Spiga
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Głośnik tubowy ESWE RLa

Post autor: chrzan49 »

Spiga.Chyba nie byłes u dobrego tokarza i nie wiesz ile krzyknie.
Robota w zasadzie prawie (prawie) lekka ,łatwa i przyjemna ale najpierw musi wytoczyc klocek lipowy i wyoblać na zrobionej formie.
Miałem okazje oglądac gościa który z jednego krażka klepał puncynami dzban.Tak dawno że chyba mi sie śniło.
Robote klepaną i wyoblaną można dość łatwo odróżnić choć klepany był fantastycznie wykończony przy pomocy spec młotków gładzików.
Sądzę że najprędzej to jechać do Tunisu czy Algerii w ofercie last minute i tam Ci zrobia na ulicy ale trzeba na łapy patrzec bo wersów z Mahometa nadziargają. No i sprawdzać czy akurat riewoljucija jakaś nie rozpoczyna się.
Powodzenia w tubologii.
T
ociec
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: ociec »

Panowie nie jest tak źle wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "wyoblanie" a polskich firm ,które
się tym zajmują jest sporo.A do Algierii bądź Tunisu oczywiście z żonką na wczasy.
Chociaż teraz trochę straszno.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Spokojnie panowie - mam znajomego tokarza i da się namówić na tę robotę, ale potrzebny wzór!
Spiga
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Jeśli nie trafisz nikogo kto ma taki głośnik to można spróbować określić wymiary i krzywizny przez wymiarowanie zdjęć, o ile takie istnieją. Jakaś rozbieżność pewnie będzie, ale jak inaczej się nie da, to lepiej zrobić tak, niż zgadywać.
Pozdrawiam
SQ9KQZ
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Kiedyś próbowałem wykonać replikę głośnika Ochorowicza. Poległem na tubce. Jeśli znajdziesz takiego fachowca to, proszę, daj znać. Mnie poradzono udać się do naprawiacza instrumentów dętych i skorygować profil jakiejś trąbki fanfarowej. Ale okazało się, że o takich fachowców też trudno. Może lokują się w dużych ośrodkach muzycznych...
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Jakieś dwadzieścia lat temu z kolegą postanowiliśmy dorabiać po pracy - i wybraliśmy wyoblanie detali do lamp z blachy stalowej i/lub mosiężnej. Wykombinowaliśmy starą tokarkę samoróbkę, zrobiliśmy przyrząd (ten którym się wyobla - z kółkiem lub, jak w naszym przypadku, z końcówką z brązu dla lepszego poślizgu), namówiliśmy tokarza na zrobienie form i zaczęliśmy eksperymentować. Nawet wychodziło, ale okazało się nieopłacalne, a w dodatku niebezpieczne - ja mam do dzisiaj ślad na stawie palca wskazującego, a kolega pomiędzy oczami. Sztuka polega na właściwym dobraniu siły nacisku na przyrząd (a trzeba dość sporej) i właściwym jego oparciu o jakiś mostek - na utubie widać było taki mostek z otworami i kołkami - oraz pilnowaniu by, jak przy toczeniu, utrzymać część pracującą przyrządu "na średnicy" bo inaczej łatwo się ześlizgiwał i operator, lub jego ręce, leciały na detal, co nam się niejednokrotnie przytrafiało.
Ale, i tu wracam do tematu, widziałem w akcji ludzi, którzy takie detale do lamp wykonywali - łącznie z obcinaniem i zawalcowaniem końcówek - stąd wiem, żeto da się zrobić i nie jest trudne. Trzeba tylko mieć formę, na której się wyobli - jeśli dla 1-2 sztuk to z twardego drewna lub tworzywa, bo zakładam, że blaszka na tubę będzie cienka aluminiowa i plastyczna. I nad tym właśnie pracuję - pościągałem z netu i własnych zbiorów kilka zdjęć i próbuję odtworzyć.
Bez tytułu.jpg
Mam też inne zajęcia i nie mogę się temu oddać bez reszty, ale będę działał i, jeśli będą postępy, chwalił się nimi
Spiga
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

U Braci Czechów na aukro jest coś takiego:

http://aukro.cz/thomson-trych-reprodukt ... 44884.html
Wołyń 1943. Pamiętamy!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Na filmie fajnie to wygląda, tylko nie pokazano ile zajmuje/kosztuje wykonanie kopyta (formy) a wsadzać łapy w rękawiczkach bym się nie odważył.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Taka mnie natchnęła myśl (może i na przyszłość): A może by tak na leniwca :wink:
eswe_kw.jpg
kw_eswe.jpg
Tylko z grubsza pasuje, ale tuba jest tuba i może sam pomysł się przyda przy okazji jakiejś odbudowy bądź budowy głośnika - w końcu "trubki" telefonów też były z tworzywa
Spiga
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Na bezrybiu i rak ogier. Ale może być za lekkie. Nieco kulawe rozwiązanie bo mała podstawa i środek cieżkości łatwo wyjdzie poza obrys. Drykowanie łatwo wygląda w necie ale trzeba sporo się naharować i niemało materiału popsuć oraz palców aby w końcu wyszło. Smarujemy łojem wołowym aby poślizg był. Practice makes a master.
Pozdrawiam T
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Witam,
Wątek już "historyczny", ale... przeglądając Allegro zobaczyłem coś takiego:
Tuba.jpg
dostepnego tu: viewtopic.php?f=11&t=26461&hilit=g%C5%8 ... nik+tubowy. Wiem że to inna wersja/producent/pewnie materiał/itp..., może jednak autor wątku będzie zainteresowany?
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Drykier jest to zawód wymierający jak i szereg innych rzemielśniczych. Natomiast jak by się Ktoś rzucił na wykonanie tuby - nie jest to takie niemożliwe-to trzeba pamiętać o jednej istotnej sprawie . Jest to obróbka plastyczna metalu na zimno i w trakcie wyoblania metal się utwardza i w pewnym momencie może po prostu pękać. Tak więc proces wyoblania trzeba kilkakrotnie przerwać , materiał wyżarzyć , co go uplastyczni i kontynuować. Chyba ,że ma się do dyspozycji specjalną blachę ,która znosi tego rodzaju obróbkę.
Widziałem wielokrotnie produkcję łusek karabinowych . Produktem wejściowym była taśma mosiężna, którą kolejnymi tłoczeniami doprowadzało się do kształtu końcowego. Pomiędzy kolejnymi tłoczeniami było stosowane wyżarzanie.
A przy okazji wczasów u muslimów lub w Indiach to trzeba po prostu kupić kawałek blachy z której oni robią te swoje nocniki i wyoblić u nas.
Pozdrawiam ed_net.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Do Algerii bliżej.
T