Transformator sieciowy buczy i blachy się grzeją

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Transformator sieciowy buczy i blachy się grzeją

Post autor: Seyv »

Nawinąłem transformator sieciowy (do żarzenia lamp) i blachy rdzenia buczą i grzeją się (uzwojenia się nie grzeją). Przy nawijaniu zrobiłem błąd (pomyliłem karkasy) i dla okna rdzenia 8.3 cm2 uzwojenie pierwotne zamiast ok 1200 zwojów jest 860. Napięcie na wtórnym jest ok. nawet pod obciążeniem. Kształtki (z wygodnictwa) nie złożyłem na przemian ale tak jak dla głośnikowego SE.
I teraz pytanie czy dowijać pierwotne (jeśli chodzi o moc to jest spory zapas) czy tylko blachy poskładać inaczej aby pozbyć się dość głośnego buczenia?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Transformator sieciowy buczy i blachy się grzeją

Post autor: AZ12 »

Witam

Grzanie rdzenia może wskazywać na zbyt dużą indukcje magnetyczną.

Zmierz prąd uzwojenia pierwotnego nieobciążonego transformatora.
Ratujmy stare tranzystory!
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Prąd uzwojenia pierwotnego nieobciążonego transformatora wynosi 35 mA. Sprostuje też sprawę buczenia. Blachy nie buczą jako takie ponieważ pomiędzy każdą jest izolator z papieru (0,01mm grubości) jednak transformator drży i jeśli postawi się go na czym twardym to oczywiście buczy. Jeśli trzymam go w rękach jest cisza ale wyczuwa się delikatne drżenie. Można by mocować go na podkładkach amortyzujących drżenie ale wolałbym aby to drżenie nie występowało.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Bo być może konstrukcja nie jest stabilna mechanicznie. Grzanie się może powodować np. występowanie szczeliny w magnetowodzie, a o to nie trudno kiedy poskłada się transformator jak do zastosowania w rozwiązaniu z transformatora wyjściowego do SE. Ja bym jednak pokonał lenistwo i złożył go naprzemiennie. Maleńka szczelina ( w TG2,5 jest to bibułka grubości 0,00nic) swoje robi.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

To chyba znam przyczynę. Szczelina jest - nawet papierek podłożyłem pomiędzy E a I ( na wszelki wypadek co by nie buczało). Szkoda mi tylko izolacji pomiędzy blachami - trochę się z tym na rzeźbiłem. Może na początek zlikwiduję szczelinę jak efekt będzie ok to zostawię jak nie to składam na przemian.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

To będzie bardzo trudne, złożyć tak żeby szczeliny nie było. Wystarczy że jedna blaszka będzie lekko wygięta i następna już nie będzie się prawidłowo stykać, następna się oprze o ta drugą i szczelina, choć mniejsza dalej będzie. Same blachy też nie są idealnie gładkie na krawędzi cięcia, więc szczelina samoistnie powstanie, mniejsza, czasem mikroskopijnej szerokości ale jednak. Dobrze złożony transformator praktycznie w ogóle nie powinien drgać, chyba że w pobliżu jest coś co przewodzi pole magnetyczne, na zasadzie wzajemnego oddziaływania.
saico

Post autor: saico »

Grzanie może wynikać właśnie ze zbyt małej liczby zwoi na pierwotnym, co przełoży się na zwiększony w nim pobór prądu po obciążeniu wtórnego. W konsekwencji może dojść do spalenia uzwojenia pierwotnego.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Złożyłem blachy rdzenia na przemian i teraz drżenie jest już mało wyczuwalne (lekko buczy jak stoi na twardym podłożu ale bez porównania do tego bo było poprzednio). Rdzeń też się mniej grzeje. Prąd jałowy spadł do 25mA. Może jeszcze dowinę te brakujące 300 zwoi pierwotnego.
saico

Po dowinięciu zwoi i buczenie powinno zmaleć a jeszcze po ich impregnacji w lakierze elektroizolacyjnym tym bardziej.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Dowinąłem zwoje, złożyłem blachy na przemian jest ok. Jak się ucho przyłoży to trochę go słychać ale wydaje mi się to w normie. Pobór prądu bez obciążenia to 7 mA.
Mam pytanie z innej beczki. Rozłożyłem drugi transformator i ma on blachy zgrzane na bokach (w jednym miejscu po każdej stronie) oddzielnie E i oddzielnie I. Ponieważ część E z I idealnie do siebie przylegają można by je złożyć tak jak były. W sumie tak działał i było ok ale wolę się poradzić bo jak się przekonałem każdy szczegół w sumie jest ważny.
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Mi się wydaje że jest to współczesna masówka z dalekiego wschodu-tańszy proces produkcji.jeśli nie rozpadną Ci się te blachy w międzyczasie to złóż je tak samo mocno je ściskając czym tam były ściśnięte.Takie trafo MUSI milczeć!
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Tak mam kilka transformatorów z rozbiórki sprzętu Made in China (głównie UPSy). Ale niektóre mają rdzenie o przekroju 15cm więc pomyślałem co by je wykorzystać (w sumie tylko rdzenie i karkasy). Tylko ten jeden trafił się zgrzany reszta jest "tradycyjna". W tym zgrzanym wątpię by blachy się rozpadły - musiałem się trochę namęczyć by w ogóle go rozłożyć.
saico

Te boki są spawane by zaoszczędzić na obejmach, nic dziwnego, że rozłożenie ich to męczarnia a nie kiedy są tak stopione, że jest to niemożliwe.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Co do chińskich oszczędności - to część transformatorów nawijana była drutem aluminiowym :shock:
choć powinienem napisać napetłana (coś takiego jak warstwa to raczej nie istniało).
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Aluminium ma większą rezystywność od miedzi, więc w celu uzyskania takiej samej sprawności należy zwiększyć przekrój drutu nawojowego, przez co wymagane jest większe okno w rdzeniu. Zwiększa to masę transformatora. :roll: Najczęściej w ten sposób są nawijane transformatory kuchenek mikrofalowych. 8)

Philips w stosował w dawnych czasach nawijanie transformatorów linii za pomocą taśmy aluminiowej. :P
Ratujmy stare tranzystory!