Philips 456a
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Philips 456a
Bardzo dziękuję! Również mam nadzieję na pozytywne zakończenie wszystkich praw konserwacyjnych. Wyjąłem wreszcie po wielu trudach z udziałem środku penetrującego lampę AF3. Co mnie zdziwiło to cokół został prawdopodobnie rozbity celowo!
Co mógł mieć na myśli autor tej modyfikacji? Próby ratowania lampy, czy zniwelowanie jakiegoś przydźwięku w radiu?
Cokół został rozbity bo przewód wewnątrz jest dolutowany do tej pętelki.
Dzięki kraz za serwisówkę, na pewno będę korzystał.
Co mógł mieć na myśli autor tej modyfikacji? Próby ratowania lampy, czy zniwelowanie jakiegoś przydźwięku w radiu?
Cokół został rozbity bo przewód wewnątrz jest dolutowany do tej pętelki.
Dzięki kraz za serwisówkę, na pewno będę korzystał.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Przeglądając pobieżnie radio znalazłem bardzo słabo przylutowany, prawie, że latający przewód od detektora, czyli lampy AB2
Jak mam mierzyć napięcia? Wyjąć lampy i zostawić prostowniczą? Czy wszystkie lampy umieścić w podstawkach i od spodu mierzyć?
Pytanie o tą przeróbkę tej lampy, którą opisałem wyżej jest nadal aktualne bo niestety nie wiem co z nią robić, czy tak zostawić i przykleić cokół, czy powrócić do pierwotnego stanu.
Jak mam mierzyć napięcia? Wyjąć lampy i zostawić prostowniczą? Czy wszystkie lampy umieścić w podstawkach i od spodu mierzyć?
Pytanie o tą przeróbkę tej lampy, którą opisałem wyżej jest nadal aktualne bo niestety nie wiem co z nią robić, czy tak zostawić i przykleić cokół, czy powrócić do pierwotnego stanu.
Witam, kolego nie denerwuj się nie zawsze można siedzieć przed kompem niejednokrotnie trzeba czekać na odpowiedź nawet do drugiego dnia, w lampie brakowało ekranowania dlatego ktoś pogrzebał w lampie ale skopał to dokumentnie ja bym dał nowy cokół, ta złota farba na lampie to ekran, przy odwracaniu pamiętaj o wymontowaniu oryginalnego kondensatora elektrolitycznego i do prób przylutować współczesny, lampy najpierw pomierz przynajmniej czy żarzenie sprawne i czy nie ma zwarć wewnątrz wg serwisówki popatrz czy coś nie pokopane, na pierwsze pomiary pomierz kondensatory siatkowe lamp na upływność, to tak na pierwsze uruchomienie, później resztę , najpierw sam zasilacz bez reszty lamp sprawdź, to nie jest zabawa na pięć minut, pozdrawiam Hieronim.
-
- 625...1249 postów
Przepraszam za pośpiech.
Czy wymieniając cokół zachować tą pętelkę, czy ją zlikwidować i powrócić do całkowicie oryginalnego stanu?
Czy to prawda, że przy użyciu kropelki powstaną naprężenia i bańka może pęknąć? Sama taśma nie da rady, bo bocznostyki w miarę mocno trzymają nawet jak są całkowicie bez osadu i sprawne, dlatego będzie trzeba przykleić cokoły.
Czy wymieniając cokół zachować tą pętelkę, czy ją zlikwidować i powrócić do całkowicie oryginalnego stanu?
Czy to prawda, że przy użyciu kropelki powstaną naprężenia i bańka może pęknąć? Sama taśma nie da rady, bo bocznostyki w miarę mocno trzymają nawet jak są całkowicie bez osadu i sprawne, dlatego będzie trzeba przykleić cokoły.
-
- 625...1249 postów
Witam !
Serwisówki już masz , więc się nie będę powtarzał ;co do AF3 to można spróbować ją uzdatnić. Po pierwsze trzeba sprawdzić czy jest sprawna elektrycznie , a więc czy ma żarzenie i jakąś emisję. To drugie możesz zrobić korzystając z działu porad w naszym forum pt. sprawdzanie emisji lamp przy pomocy omomierza .
Ta metoda sprawdzenia będzie zupełnie wystarczająca. Jak lampa będzie dobra to w następnej kolejności czeka cię odspojenie bańki od cokołu . Fajnie jest przy tej czynności zidentyfikować ,które wyprowadzenia są które ( anoda , siatki, katoda, bo żarzenie to jest oczywiste ).
Jak uda Ci się dojść do tego etapu to dalej jest już dosyć prosto , a jak będziesz miał taką potrzebę podzielę się z tobą moim skromnym doświadczeniem jak mi się udało uratować kilkanaście lamp.
Pozdrawiam ed_net.
Serwisówki już masz , więc się nie będę powtarzał ;co do AF3 to można spróbować ją uzdatnić. Po pierwsze trzeba sprawdzić czy jest sprawna elektrycznie , a więc czy ma żarzenie i jakąś emisję. To drugie możesz zrobić korzystając z działu porad w naszym forum pt. sprawdzanie emisji lamp przy pomocy omomierza .
Ta metoda sprawdzenia będzie zupełnie wystarczająca. Jak lampa będzie dobra to w następnej kolejności czeka cię odspojenie bańki od cokołu . Fajnie jest przy tej czynności zidentyfikować ,które wyprowadzenia są które ( anoda , siatki, katoda, bo żarzenie to jest oczywiste ).
Jak uda Ci się dojść do tego etapu to dalej jest już dosyć prosto , a jak będziesz miał taką potrzebę podzielę się z tobą moim skromnym doświadczeniem jak mi się udało uratować kilkanaście lamp.
Pozdrawiam ed_net.
-
- 625...1249 postów
Mam już cokół nowiutki , ale jest problem. Jak odlutuję odsysaczem ten cokół to te nóżki są sprężyste i powrócą do pierwotnego stanu.
Nie mogę ich oznaczyć bo są małe i ciasno upakowane.
Jak się to robi? Jest jakaś technika? Dużym ułatwieniem byłoby jakbym miał taką notę katalogową w której pokazane są nóżki bez podstawki, wiem, że takie były dla niektórych lamp.
Jak się to robi? Jest jakaś technika? Dużym ułatwieniem byłoby jakbym miał taką notę katalogową w której pokazane są nóżki bez podstawki, wiem, że takie były dla niektórych lamp.
-
- 2500...3124 posty
Tu masz opis jak zidentyfikować poszczególne przewody:ECC83 pisze:Mam już cokół nowiutki , ale jest problem. Jak odlutuję odsysaczem ten cokół to te nóżki są sprężyste i powrócą do pierwotnego stanu.
viewtopic.php?f=6&t=23877&hilit=af7
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Czyli jest to dosyć pracochłonna robota. A nie ma możliwości, jakiegoś zaznaczenia tych przewodów? Jak będę mierzył to jest duże prawdopodobieństwo pomyłki i całkowitego zniszczenia lampy.
-
- 625...1249 postów
Jeśli użyjesz tylko napięcia żarzenia (4V) i miernika/omomierza, to nic się lampie nie stanie.ECC83 pisze:Czyli jest to dosyć pracochłonna robota. A nie ma możliwości, jakiegoś zaznaczenia tych przewodów? Jak będę mierzył to jest duże prawdopodobieństwo pomyłki i całkowitego zniszczenia lampy.
Chyba, że przez nieostrożność będziezs tyle razy wyginał druciki, że w końcu pękną.
Pozdrawiam
M.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 2500...3124 posty
Pomyśl o zakupie nowej lampy, a w tzw. międzyczasie załatw sprawy mechaniczne czyli odbuduj linki...ECC83 pisze:Czyli jest to dosyć pracochłonna robota. A nie ma możliwości, jakiegoś zaznaczenia tych przewodów? Jak będę mierzył to jest duże prawdopodobieństwo pomyłki i całkowitego zniszczenia lampy.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Ja właśnie tak myślałem, że nowa lampa będzie najlepszym rozwiązaniem, a tą potraktuję jako zapasową rozpoznając nóżki w ten sposób i doklejając nowy cokół.
Być może nawet dzisiaj będąc w sportowym sklepie uda mi się linki uzupełnić. Podczas, kiedy elektronika będzie czekała na nową lampę, to ja zajmę się skrzynką.
Ona jest taka jak ma być, czy jeszcze coś świeższego da się wyciągnąć z tego forniru po politurowaniu?
Być może nawet dzisiaj będąc w sportowym sklepie uda mi się linki uzupełnić. Podczas, kiedy elektronika będzie czekała na nową lampę, to ja zajmę się skrzynką.
Ona jest taka jak ma być, czy jeszcze coś świeższego da się wyciągnąć z tego forniru po politurowaniu?
-
- 2500...3124 posty
Tylko szukaj jak najcieńszej "koszulki" - te od przerzutek są cieńsze niż te od hamulców..ECC83 pisze:Ja właśnie tak myślałem, że nowa lampa będzie najlepszym rozwiązaniem, a tą potraktuję jako zapasową rozpoznając nóżki w ten sposób i doklejając nowy cokół.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
OK, będę szukał.
Rozpoznałem nóżki i oznaczyłem, próbowałem przecokołować tą lampę, ale jest to zadanie niewykonywalne.
Należy trafić w dosyć głęboki cokół, gdzie nic nie widać małymi drucikami, wszystkimi na raz i to jeszcze w prawidłowe pola.
Na razie muszę się zająć mechaniką, a jechać na giełdę jak będę miał czas po nową lampę. Nie ma innej opcji, bo na allegro czekałbym rok zanim ktoś będzie miał.
Matizz, ale chodziło mi o to, że jeśli włożę lamę do odbiornika z pomylonymi przewodami przy wkładaniu to mogę anodowe doprowadzić nie tam gdzie trzeba i skutki wiadome.
Rozpoznałem nóżki i oznaczyłem, próbowałem przecokołować tą lampę, ale jest to zadanie niewykonywalne.
Należy trafić w dosyć głęboki cokół, gdzie nic nie widać małymi drucikami, wszystkimi na raz i to jeszcze w prawidłowe pola.
Na razie muszę się zająć mechaniką, a jechać na giełdę jak będę miał czas po nową lampę. Nie ma innej opcji, bo na allegro czekałbym rok zanim ktoś będzie miał.
Matizz, ale chodziło mi o to, że jeśli włożę lamę do odbiornika z pomylonymi przewodami przy wkładaniu to mogę anodowe doprowadzić nie tam gdzie trzeba i skutki wiadome.
-
- 2500...3124 posty
Te przewody to ja przedłużam, przetykam przez otwory, lutuję i nadmiar obcinam.ECC83 pisze:OK, będę szukał.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Właśnie w międzyczasie wpadłem na taki pomysł, żeby najpierw przewlec później uciąć, teraz spróbuję i napiszę czy mi się uda.