Generator-kalibrator kwarcowy

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Generator-kalibrator kwarcowy

Post autor: AZ12 »

Witam

Posiadam dużą ilość rezonatorów kwarcowych o częstotliwościach od 3 do 20MHz, więc pomyślałem nad zrobieniem prostego generatora-kalibratora kwarcowego do szybkiego sprawdzania odbiorników radiowych. Posiadając kwarc 18MHz można zrobić kalibrator z częstotliwością 90MHz do sprawdzania odbiorników z zakresem UKF FM.
Ratujmy stare tranzystory!
meteor
125...249 postów
125...249 postów

Re: Generator-kalibrator kwarcowy

Post autor: meteor »

Witam

Też kiedyś zamierzałem zrobić generator na rezonatorach kwarcowych i ceramicznych. Miał mieć częstotliwości p.cz. 110kHz, 455kHz, 465kHz, 468kHz, 5,5MHz, 6,5MHz i 10,7MHz oraz początki i końce zakresu fal długich oraz średnich. Niestety z powodu braku takich kwarców pomysł nie doczekał się realizacji. Wykonałem natomiast typowy kalibrator na rezonatorze 1MHz z podziałem do 500Hz, charmoniczne pokrywały cały zakres AM. Dodatkowo po podłączeniu woltomierza można było mierzyć pojemność.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Urządzenie to przypomina generator częstotliwości sterujących w częstościomierzach PFL-23, PFL-30. Ostatnio zbliżyłem końcówkę wyjściową generatora wewnętrznego z tego częstościomierza do wejścia antenowego tunera radiowego ZRK T7010, odbiornik zareagował na jego harmoniczne. Częstotliwość wyjściowa była ustawiona na 10MHz.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Czy ma ktoś może książkę "Poradnik radioamatora" J. Koźmińskiego i mógłby zeskanować lub sfotografować zamieszczony tam opis kalibratora?
_
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
Co takiego ciekawego było w tym kalibratorze kwarcowym, że chcesz go zbudować? Nie mam akurat książki tego autora, ale może podobny, lub nawet ten sam schemat występuje też w innych książkach?

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A nie chce mi wystartować (jakieś fatum :twisted: ) taki prosty kalibrator (właściwie generator na jedną częstotliwość ale kalibrator będzie lepszy) jak widac poniżej a podobno układ z książki jest na 200% pewny.
_
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

Zmierz napięcie na emiterze tranzystora.

Miałem podobny problem, pomogła zmiana pojemności jednego z kondensatorów, po tym zabiegu pracował poprawnie nawet z kawałkiem (ok. 20cm) przewodu włączonego jako pętla.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
fugasi pisze:A nie chce mi wystartować
(...)a podobno układ z książki jest na 200% pewny.
Muszę Cię zmartwić. Układ jest "minimalistyczny". Nieoptymalny zarówno pod względem sposobu polaryzacji tranzystora jak i poziomu sprzężenia zwrotnego dla powstania oscylacji. Mimo to działać powinien niemal z każdym małym krzemowym tranzystorem m.cz. i w.cz. Przez wiele lat prowadziłem klub krótkofalowców, organizując w nim również kursy elektroniki dla młodzieży. Jeden z kolegów przedstawił dokładnie ten układ generatora, a ja wówczas (mógł być to początek lat 80.) stwierdziłem, że jest zbyt uproszczony, by działać poprawnie. Wykonliśmy go i okazało się, że z rezonatorem 4 MHz zaczyna generować już przy napięciu ponad 1 V i to zarówno z tranzystorem m.cz. BC109C, jak i BF520, BF215.
Przy 12 V zasilania, napięcie na emiterze BC109C (bez kwarcu) wynosiło ok. 10 V, na emiterze BF215 ok. 6 V, a na BF520 było jeszcze niższe (miał małe wzmocnienie). Układ z każdym tranzystorem wprowadzał duże niekształcenia, co akurat w kalibratorze byłoby zaletą (duży poziom częstotliwości harmonicznych)...
W literaturze opisywane były głównie układy o lepszych parametrach, posiadające możliwość korekcji częstotliwości rezonatora kwarcowego, bardziej stabilne i wprowadzające mniejsze niekształcenia generowanego sygnału..
Poniżej kilka przykładów z książki "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców", Wiktora Chojnackiego (wydanie z roku 1979).
XT1.jpg
XT2.jpg
opis1.gif
opis2.gif
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .