Witam
Posiadam dużą ilość rezonatorów kwarcowych o częstotliwościach od 3 do 20MHz, więc pomyślałem nad zrobieniem prostego generatora-kalibratora kwarcowego do szybkiego sprawdzania odbiorników radiowych. Posiadając kwarc 18MHz można zrobić kalibrator z częstotliwością 90MHz do sprawdzania odbiorników z zakresem UKF FM.
Generator-kalibrator kwarcowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Generator-kalibrator kwarcowy
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 125...249 postów
Re: Generator-kalibrator kwarcowy
Witam
Też kiedyś zamierzałem zrobić generator na rezonatorach kwarcowych i ceramicznych. Miał mieć częstotliwości p.cz. 110kHz, 455kHz, 465kHz, 468kHz, 5,5MHz, 6,5MHz i 10,7MHz oraz początki i końce zakresu fal długich oraz średnich. Niestety z powodu braku takich kwarców pomysł nie doczekał się realizacji. Wykonałem natomiast typowy kalibrator na rezonatorze 1MHz z podziałem do 500Hz, charmoniczne pokrywały cały zakres AM. Dodatkowo po podłączeniu woltomierza można było mierzyć pojemność.
Też kiedyś zamierzałem zrobić generator na rezonatorach kwarcowych i ceramicznych. Miał mieć częstotliwości p.cz. 110kHz, 455kHz, 465kHz, 468kHz, 5,5MHz, 6,5MHz i 10,7MHz oraz początki i końce zakresu fal długich oraz średnich. Niestety z powodu braku takich kwarców pomysł nie doczekał się realizacji. Wykonałem natomiast typowy kalibrator na rezonatorze 1MHz z podziałem do 500Hz, charmoniczne pokrywały cały zakres AM. Dodatkowo po podłączeniu woltomierza można było mierzyć pojemność.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Urządzenie to przypomina generator częstotliwości sterujących w częstościomierzach PFL-23, PFL-30. Ostatnio zbliżyłem końcówkę wyjściową generatora wewnętrznego z tego częstościomierza do wejścia antenowego tunera radiowego ZRK T7010, odbiornik zareagował na jego harmoniczne. Częstotliwość wyjściowa była ustawiona na 10MHz.
-
- 3125...6249 postów
Czy ma ktoś może książkę "Poradnik radioamatora" J. Koźmińskiego i mógłby zeskanować lub sfotografować zamieszczony tam opis kalibratora?
_
-
- moderator
Witam.
Co takiego ciekawego było w tym kalibratorze kwarcowym, że chcesz go zbudować? Nie mam akurat książki tego autora, ale może podobny, lub nawet ten sam schemat występuje też w innych książkach?
Pozdrawiam,
Romek
Co takiego ciekawego było w tym kalibratorze kwarcowym, że chcesz go zbudować? Nie mam akurat książki tego autora, ale może podobny, lub nawet ten sam schemat występuje też w innych książkach?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
A nie chce mi wystartować (jakieś fatum
) taki prosty kalibrator (właściwie generator na jedną częstotliwość ale kalibrator będzie lepszy) jak widac poniżej a podobno układ z książki jest na 200% pewny.

_
-
- 3125...6249 postów
Witam
Zmierz napięcie na emiterze tranzystora.
Miałem podobny problem, pomogła zmiana pojemności jednego z kondensatorów, po tym zabiegu pracował poprawnie nawet z kawałkiem (ok. 20cm) przewodu włączonego jako pętla.
Zmierz napięcie na emiterze tranzystora.
Miałem podobny problem, pomogła zmiana pojemności jednego z kondensatorów, po tym zabiegu pracował poprawnie nawet z kawałkiem (ok. 20cm) przewodu włączonego jako pętla.
-
- moderator
Witam.
Przy 12 V zasilania, napięcie na emiterze BC109C (bez kwarcu) wynosiło ok. 10 V, na emiterze BF215 ok. 6 V, a na BF520 było jeszcze niższe (miał małe wzmocnienie). Układ z każdym tranzystorem wprowadzał duże niekształcenia, co akurat w kalibratorze byłoby zaletą (duży poziom częstotliwości harmonicznych)...
W literaturze opisywane były głównie układy o lepszych parametrach, posiadające możliwość korekcji częstotliwości rezonatora kwarcowego, bardziej stabilne i wprowadzające mniejsze niekształcenia generowanego sygnału..
Poniżej kilka przykładów z książki "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców", Wiktora Chojnackiego (wydanie z roku 1979). Pozdrawiam,
Romek
Muszę Cię zmartwić. Układ jest "minimalistyczny". Nieoptymalny zarówno pod względem sposobu polaryzacji tranzystora jak i poziomu sprzężenia zwrotnego dla powstania oscylacji. Mimo to działać powinien niemal z każdym małym krzemowym tranzystorem m.cz. i w.cz. Przez wiele lat prowadziłem klub krótkofalowców, organizując w nim również kursy elektroniki dla młodzieży. Jeden z kolegów przedstawił dokładnie ten układ generatora, a ja wówczas (mógł być to początek lat 80.) stwierdziłem, że jest zbyt uproszczony, by działać poprawnie. Wykonliśmy go i okazało się, że z rezonatorem 4 MHz zaczyna generować już przy napięciu ponad 1 V i to zarówno z tranzystorem m.cz. BC109C, jak i BF520, BF215.fugasi pisze:A nie chce mi wystartować
(...)a podobno układ z książki jest na 200% pewny.
Przy 12 V zasilania, napięcie na emiterze BC109C (bez kwarcu) wynosiło ok. 10 V, na emiterze BF215 ok. 6 V, a na BF520 było jeszcze niższe (miał małe wzmocnienie). Układ z każdym tranzystorem wprowadzał duże niekształcenia, co akurat w kalibratorze byłoby zaletą (duży poziom częstotliwości harmonicznych)...
W literaturze opisywane były głównie układy o lepszych parametrach, posiadające możliwość korekcji częstotliwości rezonatora kwarcowego, bardziej stabilne i wprowadzające mniejsze niekształcenia generowanego sygnału..
Poniżej kilka przykładów z książki "Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców", Wiktora Chojnackiego (wydanie z roku 1979). Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .