Panowie proszę o radę mam dylemat czy zostawić skrzynkę w stanie oryginalnym ( tzn zatkałem wszystkie dziury po robalach ) czy też wyczyścić mocniej papierem i ponownie pocieniować czarną bejcą ?
Poniżej przedstawiam zdjęcia jak to wygląda i jak będzie wyglądać po nałożeniu politury. Będzie widać te przetarcia ale nie są one duże i sam nie wiem co zrobić czy dopieścić do końca czy powiedzmy tylko odświeżyć oryginał.
Ojciec ma doświadczenie w malowaniu mebli pistoletem tylko że nie robił cieni. Z drugiej strony uważam że radio nie jest na tyle zniszczone aby je malować hmm sam nie wiem co zrobić.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
Na podstawie tych obrazków trudno ocenić.
Myślę, że dobry wosk renowacyjny załatwi sprawę, ale dobry wosk renowacyjny będzie kosztował tyle co malowanie tego.
jedrzeej pisze:Panowie proszę o radę mam dylemat czy zostawić skrzynkę w stanie oryginalnym ( tzn zatkałem wszystkie dziury po robalach ) czy też wyczyścić mocniej papierem i ponownie pocieniować czarną bejcą ?
Poniżej przedstawiam zdjęcia jak to wygląda i jak będzie wyglądać po nałożeniu politury. Będzie widać te przetarcia ale nie są one duże i sam nie wiem co zrobić czy dopieścić do końca czy powiedzmy tylko odświeżyć oryginał.
Nie zdzieraj do gołego forniru bo masz skrzynkę w dobrym stanie. Aerograf lub bardzo delikatnie czarny spray ( trzeba wcześniej potrenować na jakiejś desce) lub uzupełnij pędzelkiem te przetarcia na cieniowaniu i tyle. Żadną bejcą nie uzyskasz cieniowania, bejcą zniszczysz nieodwracalnie fornir.
I po bólu decyzja zapadła jest już zrobione bejcą nitro malowane pistoletem. Delikatnie tylko przyprószone, skrzynka delikatnie zmatowiona papierem 400 tak tylko aby usunąć bród. Wyszło to całkiem sympatycznie. Jutro ciąg dalszy politura.
Efekty cieniowania dodam w najbliższym czasie.
zagore1 pisze:
Nie zdzieraj do gołego forniru bo masz skrzynkę w dobrym stanie. Aerograf lub bardzo delikatnie czarny spray ( trzeba wcześniej potrenować na jakiejś desce) lub uzupełnij pędzelkiem te przetarcia na cieniowaniu i tyle. Żadną bejcą nie uzyskasz cieniowania, bejcą zniszczysz nieodwracalnie fornir.
A dlaczego niby miałbym zniszczyć fornir od bejcy ? Przecież to co było to nic innego jak stara bejca. A jakżeby w tamtych czasach to cieniowali jak nie bejcą ?
gałka Elektrit Champion
Zgodzę się po części w przypadku bejc rustykalnych ale nie do końca bo zawsze idzie to w pewnym stopniu sczyścić.
W przypadku bejcy nitro jest prościej bo bejca się tak nie wchłania w fornir ponieważ bardzo szybko wysycha praktycznie 2 min i już można dotykać.
To w takim razie kiedyś czym było cieniowane ? farbą ?
gałka Elektrit Champion
Dziękuję koledze " HaMar " za odsprzedanie brakującej lampy EBC3.
Dzięki nieocenionej uprzejmości jednego z kolegów z forum radyjko już gra. W wolnej chwili muszę jeszcze dopracować skrzynkę i wszystko poskładać. Efekt końcowy na pewno zaprezentuję.
WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim życzę
gałka Elektrit Champion
Nie, w tym miejscu nie ma żadnej żarówki. Zresztą widać,że do tej oprawki nie dochodzą żadne przewody. W kilku różnych modelach widziałem takie dodatkowe oprawki, nie mam pojęcia do czego służyły. Jedyny co mi przychodzi do głowy to że wkręcało się w nie jakieś pomocnicze urządzenia, np. napinacze linek, ale z drugiej strony - to chassis można bez problemu rezebrać i złożyć bez takich dodatków.
tszczesn pisze: pn, 2 sierpnia 2021, 13:43
Nie, w tym miejscu nie ma żadnej żarówki. Zresztą widać,że do tej oprawki nie dochodzą żadne przewody. W kilku różnych modelach widziałem takie dodatkowe oprawki, nie mam pojęcia do czego służyły. Jedyny co mi przychodzi do głowy to że wkręcało się w nie jakieś pomocnicze urządzenia, np. napinacze linek, ale z drugiej strony - to chassis można bez problemu rezebrać i złożyć bez takich dodatków.
A może miejsce na przechowanie zapasowej żarówki?
Tak aby w razie potrzeby nie trzeba było opróżniać wszystkich szuflad w poszukiwaniu.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/