Stern 5E61/C

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Stern 5E61/C

Post autor: zagore1 »

staku pisze:No i przyszła pora na mojego Sterna. Mam nadzieję, że Kolega Stołek się nie obrazi, że podklejam się pod jego temat, tym bardziej, że skrzynka i głośnik pochodzą od niego. Jeszcze raz wielkie dzięki. Skrzynia w stanie przyzwoitym, jednak klej puścił w praktycznie każdym miejscu.
P1110475.jpg
Chassis kupiłem ze zmytą skalą, ale jeszcze raz dzięki Koledze Stołek udało się wymęczyć coś na zaślepkę.
P1110469.jpg
Co ciekawe, wzór skali jakiś inny i nigdzie w sieci takiego nie znalazłem, nawet tu też nie mają: http://www.graetz-radio.de/die_nachkriegs-_super.htm
A teraz problem. Jak się pozbyć tej paskudnej rysy z szyby? Niby oglądałem formatkę przed zrobieniem napisów, jednak nic nie zauważyłem, albo uszkodzenie powstało już później. Drugiej skali na pewno nie będę robił, bo męczarnia straszna a efekt taki sobie.
P1110473.jpg
Radio nie posiada zasilacza, tak więc zabawa na zimę zapewniona :) .
A możesz zdradzić jaką techniką jest robiona ta skala?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Żadna to tajemnica :D . Grawer na szybie oklejonej taśmą pakunkową, potem farba w sprayu, zrywanie taśmy, a na koniec mozolne wydłubywanie resztek taśmy z liter o, a, g itd.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

staku pisze:Żadna to tajemnica :D . Grawer na szybie oklejonej taśmą pakunkową, potem farba w sprayu, zrywanie taśmy, a na koniec mozolne wydłubywanie resztek taśmy z liter o, a, g itd.
No nadal nie rozumiem :-( Tak sobie z ręki grawerujesz na tej taśmie pakunkowej, czy przykładasz jakiś szablon?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

No, tak z ręki to się tylko naciska enter aby grawerka laserowa zaczęła pracować. Najpierw należy przygotować monochromatyczną bitmapę w lustrzanym odbiciu, wyskalować, załadować do maszyny, ustawić odpowiednie moce lasera i prędkości maszyny, ustawić materiał na stole, enter i cierpliwie poczekać. Czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej a czasem wcale. Taka trochę partyzantka. To ta sama maszynka którą dorabiałem ścianki i pieczątki, niestety nie moja.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

to przyda się także innym kolegom:
rysy na szkle usuwa się polerując pastą zrobioną z tlenku ceru 1:1 z wodą.Jest na Allegro ,minimalna ilość 10 gram wystarczy na kilka skal,a kosztuje aż 3pln
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

staku pisze:No, tak z ręki to się tylko naciska enter aby grawerka laserowa zaczęła pracować. Najpierw należy przygotować monochromatyczną bitmapę w lustrzanym odbiciu, wyskalować, załadować do maszyny, ustawić odpowiednie moce lasera i prędkości maszyny, ustawić materiał na stole, enter i cierpliwie poczekać. Czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej a czasem wcale. Taka trochę partyzantka. To ta sama maszynka którą dorabiałem ścianki i pieczątki, niestety nie moja.
Jeszcze Cie pomęczę. Taśma nie głupieje podczas wypalania - jakieś bąble itp? Tak na mojego czuja to papier lepiej się spala niż plastik, znaczy w bardziej kontrolowany sposób i dlatego zapytam - dlaczego taka taśma, a nie papier samoprzylepny?
Dalej - jak już usuniesz niewypaloną taśmę, to nie zostaje na szybie klej? Te kleje od taśm są wredne pod tym względem. Czy(m) zmywasz te resztki kleju?
Na czym polega "inność" skali tego egzemplarza? Na pierwszy rzut oka wygląda właśnie typowo, choć z nosem przy szybie nie sprawdzałem.
Pzdr
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Na początku też pomyślałem, że papierowa taśma będzie lepsza. Po testach okazało się, że papier jednak jest bardzo grymaśny. Raz to wilgotność, bo w trakcie grawerowania podsycha i go "kręci", a dwa to produkty spalania które zlepiają się z resztkami kleju przy krawędziach i psują efekt. Folia z taśmy praktycznie w całości odparowuje, prawie bo jest z tym kłopot na większych wybieranych powierzchniach. O dziwo od nowej szyby bardzo ładnie się odrywa nie pozostawiając śladów - nie trzeba niczym zmywać kleju.
W kwestii skali trochę się źle wyraziłem. Chodzi o to, że na skanie od Stołka, w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było. Wszystkie zamieszczone w sieci są inne, jednak nie jest to wyznacznikiem rzadkości tej skali, może miałem pecha albo źle szukałem.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

staku pisze:w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było.
Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:
staku pisze:w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było.
Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.
Wielkie dzięki! :D W życiu bym się nie domyślił z tego co zostało, uzupełnię na wzorze. A jeśli można prosić, to jeszcze jakie jest miasto powyżej?
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Horby, i masz ten napis na skali.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

tradytor pisze:Horby, i masz ten napis na skali.
Szczęśliwy traf. Sam go tam wkleiłem bo było samo H i parę świderków.
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

staku pisze: w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było. Wszystkie zamieszczone w sieci są inne, jednak nie jest to wyznacznikiem rzadkości tej skali, może miałem pecha albo źle szukałem.
TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.
Sprawdziłem na mojej skali i tam jest wyraźnie - Alpenland. Natomiast nazwa piętro wyżej to Halle (!). Poza tym jednym napisem reszta jest taka sama.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

TELEWIZOREK52 pisze: Na mojej rozmazanej skali
tradytor pisze:Sprawdziłem na mojej skali i tam jest wyraźnie - Alpenland. Natomiast nazwa piętro wyżej to Halle
:oops: Faktycznie. Obejrzałem dokładnie pod lupką i jest tak jak piszesz. Alpenland i Halle.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

staku pisze:
tradytor pisze:Horby, i masz ten napis na skali.
Szczęśliwy traf. Sam go tam wkleiłem bo było samo H i parę świderków.
A jednak pudło :( .
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam. Kilka lat temu Tradytor odtworzył skalę w programie Corel, dałem ją do wykonania w sitodruku. Została mi jedna skala, była wykonana na próbę, niestety, na cienkiej (chyba 1 mm) szybie. Jeżeli ktoś reflektuje, to za zwrotem kosztów przesyłki dostanie ją. J.Szatkowski