A możesz zdradzić jaką techniką jest robiona ta skala?staku pisze:No i przyszła pora na mojego Sterna. Mam nadzieję, że Kolega Stołek się nie obrazi, że podklejam się pod jego temat, tym bardziej, że skrzynka i głośnik pochodzą od niego. Jeszcze raz wielkie dzięki. Skrzynia w stanie przyzwoitym, jednak klej puścił w praktycznie każdym miejscu.http://www.graetz-radio.de/die_nachkriegs-_super.htmChassis kupiłem ze zmytą skalą, ale jeszcze raz dzięki Koledze Stołek udało się wymęczyć coś na zaślepkę. Co ciekawe, wzór skali jakiś inny i nigdzie w sieci takiego nie znalazłem, nawet tu też nie mają:
A teraz problem. Jak się pozbyć tej paskudnej rysy z szyby? Niby oglądałem formatkę przed zrobieniem napisów, jednak nic nie zauważyłem, albo uszkodzenie powstało już później. Drugiej skali na pewno nie będę robił, bo męczarnia straszna a efekt taki sobie. Radio nie posiada zasilacza, tak więc zabawa na zimę zapewniona.
Stern 5E61/C
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Stern 5E61/C
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Żadna to tajemnica
. Grawer na szybie oklejonej taśmą pakunkową, potem farba w sprayu, zrywanie taśmy, a na koniec mozolne wydłubywanie resztek taśmy z liter o, a, g itd.

-
- 2500...3124 posty
No nadal nie rozumiemstaku pisze:Żadna to tajemnica. Grawer na szybie oklejonej taśmą pakunkową, potem farba w sprayu, zrywanie taśmy, a na koniec mozolne wydłubywanie resztek taśmy z liter o, a, g itd.

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
No, tak z ręki to się tylko naciska enter aby grawerka laserowa zaczęła pracować. Najpierw należy przygotować monochromatyczną bitmapę w lustrzanym odbiciu, wyskalować, załadować do maszyny, ustawić odpowiednie moce lasera i prędkości maszyny, ustawić materiał na stole, enter i cierpliwie poczekać. Czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej a czasem wcale. Taka trochę partyzantka. To ta sama maszynka którą dorabiałem ścianki i pieczątki, niestety nie moja.
-
- 1250...1874 posty
to przyda się także innym kolegom:
rysy na szkle usuwa się polerując pastą zrobioną z tlenku ceru 1:1 z wodą.Jest na Allegro ,minimalna ilość 10 gram wystarczy na kilka skal,a kosztuje aż 3pln
Roman
rysy na szkle usuwa się polerując pastą zrobioną z tlenku ceru 1:1 z wodą.Jest na Allegro ,minimalna ilość 10 gram wystarczy na kilka skal,a kosztuje aż 3pln
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 625...1249 postów
Jeszcze Cie pomęczę. Taśma nie głupieje podczas wypalania - jakieś bąble itp? Tak na mojego czuja to papier lepiej się spala niż plastik, znaczy w bardziej kontrolowany sposób i dlatego zapytam - dlaczego taka taśma, a nie papier samoprzylepny?staku pisze:No, tak z ręki to się tylko naciska enter aby grawerka laserowa zaczęła pracować. Najpierw należy przygotować monochromatyczną bitmapę w lustrzanym odbiciu, wyskalować, załadować do maszyny, ustawić odpowiednie moce lasera i prędkości maszyny, ustawić materiał na stole, enter i cierpliwie poczekać. Czasem wyjdzie lepiej, czasem gorzej a czasem wcale. Taka trochę partyzantka. To ta sama maszynka którą dorabiałem ścianki i pieczątki, niestety nie moja.
Dalej - jak już usuniesz niewypaloną taśmę, to nie zostaje na szybie klej? Te kleje od taśm są wredne pod tym względem. Czy(m) zmywasz te resztki kleju?
Na czym polega "inność" skali tego egzemplarza? Na pierwszy rzut oka wygląda właśnie typowo, choć z nosem przy szybie nie sprawdzałem.
Pzdr
-
- 625...1249 postów
Na początku też pomyślałem, że papierowa taśma będzie lepsza. Po testach okazało się, że papier jednak jest bardzo grymaśny. Raz to wilgotność, bo w trakcie grawerowania podsycha i go "kręci", a dwa to produkty spalania które zlepiają się z resztkami kleju przy krawędziach i psują efekt. Folia z taśmy praktycznie w całości odparowuje, prawie bo jest z tym kłopot na większych wybieranych powierzchniach. O dziwo od nowej szyby bardzo ładnie się odrywa nie pozostawiając śladów - nie trzeba niczym zmywać kleju.
W kwestii skali trochę się źle wyraziłem. Chodzi o to, że na skanie od Stołka, w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było. Wszystkie zamieszczone w sieci są inne, jednak nie jest to wyznacznikiem rzadkości tej skali, może miałem pecha albo źle szukałem.
W kwestii skali trochę się źle wyraziłem. Chodzi o to, że na skanie od Stołka, w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było. Wszystkie zamieszczone w sieci są inne, jednak nie jest to wyznacznikiem rzadkości tej skali, może miałem pecha albo źle szukałem.
-
- 3125...6249 postów
Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.staku pisze:w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było.
-
- 625...1249 postów
Wielkie dzięki!TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.staku pisze:w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było.

-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Szczęśliwy traf. Sam go tam wkleiłem bo było samo H i parę świderków.tradytor pisze:Horby, i masz ten napis na skali.
-
- 625...1249 postów
staku pisze: w lewej kolumnie były uszkodzone dwie nazwy miast i nigdzie nie mogłem znaleźć fotki takiej skali, aby obczaić co tam było. Wszystkie zamieszczone w sieci są inne, jednak nie jest to wyznacznikiem rzadkości tej skali, może miałem pecha albo źle szukałem.
Sprawdziłem na mojej skali i tam jest wyraźnie - Alpenland. Natomiast nazwa piętro wyżej to Halle (!). Poza tym jednym napisem reszta jest taka sama.TELEWIZOREK52 pisze:Witam. Na mojej rozmazanej skali ten fragment się zachował i jest - Alpeniano.
-
- 3125...6249 postów
TELEWIZOREK52 pisze: Na mojej rozmazanej skali
tradytor pisze:Sprawdziłem na mojej skali i tam jest wyraźnie - Alpenland. Natomiast nazwa piętro wyżej to Halle

-
- 625...1249 postów
A jednak pudłostaku pisze:Szczęśliwy traf. Sam go tam wkleiłem bo było samo H i parę świderków.tradytor pisze:Horby, i masz ten napis na skali.

-
- 250...374 postów
Witam. Kilka lat temu Tradytor odtworzył skalę w programie Corel, dałem ją do wykonania w sitodruku. Została mi jedna skala, była wykonana na próbę, niestety, na cienkiej (chyba 1 mm) szybie. Jeżeli ktoś reflektuje, to za zwrotem kosztów przesyłki dostanie ją. J.Szatkowski