Filtr pośredniej 1600 kHz

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Filtr pośredniej 1600 kHz

Post autor: Romekd »

Witam.
Jado pisze:Ostatnio trafiłem na ciekawy wątek dotyczący cewek nawijanych na rdzeniach toroidalnych chińskiego producenta, na których to rdzeniach ludziom udało się uzyskać dobroć rzędu 1300-1500 :shock:
(...)Dla zainteresowanych: http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?f=2&t=5586
Dziękuję za linka. Faktycznie uzyskano niesamowite wyniki. Przy tak dużej dobroci bardzo ważna jest stabilność parametrów w funkcji temperatury i tu bym się nieco obawiał.. Bo cóż z tego, że stosując pewne materiały ferrytowe można osiągnąć wysoką dobroć, jeżeli zmiany indukcyjności cewki spowodowane zmianami temperatury rdzenia są nie do przyjęcia (potrafią dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy ppm/°C).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

STUDI pisze:
Romekd pisze:Ja prawdę mówiąc nie sprawdzałem, ale wieczorem zerknę na wzory i z ciekawości policzę.. :wink:
ale to nie będzie zależnośc typu schodek. Czyż nie? Gęstość prądu będzie coraz bardziej odbiegać od rownomiernego rozkładu im wyższa będzie częstotliwość. .
STUDI, w tym przypadku zjawisko naskórkowości nie ma istotnego znaczenia. Przy częstotliwościach 100 kHz...1,7 MHz prąd będzie przepływał przez niemal cały przekrój drucika o średnicy 0,7 mm (od tego trzeba jeszcze odjąć grubość emalii). Może przekona Cię taki mały eksperyment. By go przeprowadzić wykonałem prosty wzmacniacz kaskodowy z tranzystorami BF199 (chciałem uzyskać stosunkowo dużą rezystancję wyjściową, by nie obciążać obwodu LC).
Kaskoda1.png
W testach wykorzystałem kilka rodzajów rdzeni: toroidalnych proszkowych firmy AMIDON T50-1, ferrytowych POLFER z materiału F-82 (takie akurat miałem pod ręką), na których nawinąłem cewki o indukcyjności zbliżonej do indukcyjności wspomnianego przeze mnie filtru 216 (7x7), oraz o indukcyjności 17,8 uH, która moim zdaniem bardziej pasowała do tak niskiej częstotliwości. Sprawdziłem też parametry filtru 216 z kondensatorem 4,7 nF przy częstotliwości zbliżonej do 1,7 MHz, oraz cewki powietrznej nawiniętej licą w.cz. (30x0,1 mm w jedwabiu). Oto elementy badanych przeze mnie obwodów LC:
elementy obwodów rezonansowych.jpg
Ciekawie zmienia się amplituda sygnału wyjściowego i pasmo przenoszenia (-3 dB) w zależności od użytego w teście obwodu rezonansowego. Cewka nawinięta drucikiem 0,05 mm na tym samym rdzeniu F-82 ma dobroć mniejszą od 10, choć nawinięta lica osiąga 150...
Tabela z wynikami pomiarów..png
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Myślę, że warto by było wypróbować w tym celu rdzenie ferrytowe kubkowe lub kształtkowe.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Romekd pisze:Witam.
Jado pisze:Ostatnio trafiłem na ciekawy wątek dotyczący cewek nawijanych na rdzeniach toroidalnych chińskiego producenta, na których to rdzeniach ludziom udało się uzyskać dobroć rzędu 1300-1500 :shock:
(...)Dla zainteresowanych: http://theradioboard.com/rb/viewtopic.php?f=2&t=5586
Dziękuję za linka. Faktycznie uzyskano niesamowite wyniki. Przy tak dużej dobroci bardzo ważna jest stabilność parametrów w funkcji temperatury i tu bym się nieco obawiał.. Bo cóż z tego, że stosując pewne materiały ferrytowe można osiągnąć wysoką dobroć, jeżeli zmiany indukcyjności cewki spowodowane zmianami temperatury rdzenia są nie do przyjęcia (potrafią dochodzić nawet do kilkunastu tysięcy ppm/°C).

Pozdrawiam,
Romek
Ciekawy jestem czy Chińczycy sami wpadli na ten materiał rdzenia czy skopiowali coś co się "wymsknęło z Zachodu". Bo być może takie materiały już od dawna są opracowane, ale nie ujawniane i nikt o nich do tej pory szerzej nie wiedział.
Tak czy inaczej fajnie było by pobawić się takimi rdzeniami i zobaczyć jak by się sprawował odbiornik z cewkami nawiniętymi na takim materiale :wink:

Swoją drogą - tamtejsi forumowicze są chyba podobnymi eksperymentatorami jak nasz kolega Romek :D

Nie wiem czy doczytałeś w w/w wątku na temat specjalnego nawinięcia uzwojenia na rdzeniu: najpierw połowa uzwojenia jest nawijana na górnej części pierścienia w jednym kierunku, a potem uzwojenie przechodzi na dół i jest nawijana w drugim kierunku - o ile dobrze zrozumiałem - w przeciwnym do tego górnego.
Wtedy Q rośnie jeszcze bardziej.
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"