Radio Tatry-śladowa Jedynka

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Radio Tatry-śladowa Jedynka

Post autor: Marconi »

Witam! Jak w temacie, ożywiłem Radio Tatry, ale Program Pierwszy w porównaniu ze średnimi i krótkimi gra bardzo cicho. Przełącznik zakresów rozebrany i wyczyszczony, kondensatory krytyczne 0,1uF; 0,02uF; 0,01uF oraz elektrolity w zasilaczu wymienione. Po dotknięciu statora Jedynka odbiera bez niekształceń i w miarę głośno. Tak samo się dzieje kiedy dotykam trymera przy cewce obwodów wejściowych. Sprawdziłem cewki i obwody wejściowe i zabrakło mi pomysłów. Zwracam się o pomoc do Kolegów z Forum. W załączniku schemat odbiornika. Zaznaczony kondensator na innym schemacie oraz w radio ma połączenie z masą.

Pozdrawiam, :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Radio Tatry-śladowa Jedynka

Post autor: jacekk »

To by oznaczało że coś się stało z obwodami wejściowymi. Czyli kontrola cewki wejściowej na wypadek przerwy i połączonych z nią pojemności. Ewentualnie korekta trymerka. No i to co w "klawiszowcach" się czasem zdarza czyli niekontakt w samym przełączniku.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

jacekk pisze:To by oznaczało że coś się stało z obwodami wejściowymi. Czyli kontrola cewki wejściowej na wypadek przerwy i połączonych z nią pojemności. Ewentualnie korekta trymerka. No i to co w "klawiszowcach" się czasem zdarza czyli niekontakt w samym przełączniku.
Cewka kilkakrotnie sprawdzana, wkłady/suwaki klawiszy zmieniłem na oryginalne nowe, sprawdzone omomierzem, kontaktują. Radio ma antenę wewnętrzną i możliwość zewnętrznej i na żadnej nie odbiera Jedynki. Inne zakresy w porządku. Wymiana suwaków i czyszczenie styków ożywiło pozostałe zakresy, a na długich pojawił się szum, który zamienia się w odbiór po dotknięciu sekcji statora.
Stawiałem na cewkę, ale sprawdzałem ją kilkanaście razy, pewnie coś przeoczyłem.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, ja bym posprawdzał nie tylko upływności ale i pojemności kondensatorów może któryś ma rozjechany parametr w obwodach wejściowych, być może radio odbiera poza zakresem skali, pozdrawiam Hieronim.
_idu

Post autor: _idu »

Marconi pisze: a na długich pojawił się szum, który zamienia się w odbiór po dotknięciu sekcji statora.
Stawiałem na cewkę, ale sprawdzałem ją kilkanaście razy, pewnie coś przeoczyłem.
Wygląda to na znaczną niewspółbieżność strojenia heterodyny i obwodu wejściowego. Zakłócenia są na tyle szerokopasmowe że najsilniej wtedy są odbierane nawet przy znacznym rozstrojeniu (a strojenie na słuch na maks sygnału często prowadzi na takie manowce).
Inna możliwość to zbyt mała amplituda oscylacji heterodyny (a wtedy niskie nachylenie przemiany). Tu możesz ocenić prąd anodowy mierząc napięcie na anodzie triody ECH81 - im niższy tym niższa amplituda generowanej częstotliwości heterodyny.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marconi pisze:Radio ma antenę wewnętrzną i możliwość zewnętrznej i na żadnej nie odbiera
Zwróć uwagę że antena zewnętrzna jest załączana w jednym skrajnym położeniu anteny ferrytowej
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Napięcia na ECH 81:

Stopka 1 - 81V
Stopka 6 - 176V
Stopka 8 - 85V

Napięcia na anodach ECH 81 jak widać są inne niż na schemacie. W kubkach pośredniej nic nie ruszałem, rdzenie wyglądają na nietknięte.
Cewka obw. wejściowych definitywnie sprawdzona i jest w porządku.
_idu

Post autor: _idu »

Marconi pisze:Napięcia na ECH 81:
Stopka 1 - 81V
Stopka 6 - 176V
Stopka 8 - 85V
Chodzi tylko o anodę triody czyli 8 pin.
Na innych zakresach AM jak jest z napięciem na anodzie triody?
Typowo wg katalogu dla ECH81: Ia = 4.5ma, rezystor w anodzie 33k, napięcie zasilania 250V czyli 250 - 4.5*33 - ~101V. (prąd siatki sterującej około 0,2mA przy pracy jako generator)
W twoim przypadku napięcie zasilania toru radiowego w.cz./p.cz. nie jest 250V lecz jakieś 185 - 190V. Rezystor anody triody ECH81 zazwyczaj 33k czyli - spadek rzędu 100V. Prąd 3mA. o 1/3 mniejszy albo masz za duże napięcie oscylacji albo ta trioda jest już słabowita.
Najpierw sprawdź na reszcie zakresów AM - i przestrajając się po całej skali.
Napięcia na anodach ECH 81 jak widać są inne niż na schemacie. W kubkach pośredniej nic nie ruszałem, rdzenie wyglądają na nietknięte.
Cewka obw. wejściowych definitywnie sprawdzona i jest w porządku.
Najpierw trioda ECH81, potem poprawne zestrojenie począwszy od właściwej wartości p.cz.
Marconi
375...499 postów
375...499 postów

Podczas obracania agregatem zmienia się napięcie na anodzie triody. Agregat mierzyłem wcześniej i nie wykazuje zwarcia stator/rotor. Dokładne zmiany mógłbym sprawdzić po podłączeniu miernika analogowego, bo tu w pewnym momencie na wyświetlaczu pojawia się "jedynka", jakby było poza zakresem (ustawione na 600V).