Pozdrawiam,

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Cewka kilkakrotnie sprawdzana, wkłady/suwaki klawiszy zmieniłem na oryginalne nowe, sprawdzone omomierzem, kontaktują. Radio ma antenę wewnętrzną i możliwość zewnętrznej i na żadnej nie odbiera Jedynki. Inne zakresy w porządku. Wymiana suwaków i czyszczenie styków ożywiło pozostałe zakresy, a na długich pojawił się szum, który zamienia się w odbiór po dotknięciu sekcji statora.jacekk pisze:To by oznaczało że coś się stało z obwodami wejściowymi. Czyli kontrola cewki wejściowej na wypadek przerwy i połączonych z nią pojemności. Ewentualnie korekta trymerka. No i to co w "klawiszowcach" się czasem zdarza czyli niekontakt w samym przełączniku.
Wygląda to na znaczną niewspółbieżność strojenia heterodyny i obwodu wejściowego. Zakłócenia są na tyle szerokopasmowe że najsilniej wtedy są odbierane nawet przy znacznym rozstrojeniu (a strojenie na słuch na maks sygnału często prowadzi na takie manowce).Marconi pisze: a na długich pojawił się szum, który zamienia się w odbiór po dotknięciu sekcji statora.
Stawiałem na cewkę, ale sprawdzałem ją kilkanaście razy, pewnie coś przeoczyłem.
Zwróć uwagę że antena zewnętrzna jest załączana w jednym skrajnym położeniu anteny ferrytowejMarconi pisze:Radio ma antenę wewnętrzną i możliwość zewnętrznej i na żadnej nie odbiera
Chodzi tylko o anodę triody czyli 8 pin.Marconi pisze:Napięcia na ECH 81:
Stopka 1 - 81V
Stopka 6 - 176V
Stopka 8 - 85V
Najpierw trioda ECH81, potem poprawne zestrojenie począwszy od właściwej wartości p.cz.Napięcia na anodach ECH 81 jak widać są inne niż na schemacie. W kubkach pośredniej nic nie ruszałem, rdzenie wyglądają na nietknięte.
Cewka obw. wejściowych definitywnie sprawdzona i jest w porządku.