Co to za radio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Co to za radio

Post autor: Kawa T »

Wprawdzie aukcja już zakończona ale zaciekawiło mnie bo cena dość pokaźna. Może ktoś rozpozna jaka to wytwórnia bo niektóre części są takie same jak we wczesnym elektricie. http://allegro.pl/stare-polskie-radio-n ... 51654.html
Pozdrawiam
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Co to za radio

Post autor: anka »

Ma "coś" z NATAWISA , skala, "lokalizacja" elementów... ?
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

To wygląda na "rękodzieło" w środku i jakaś firmowa skrzynka. Ciekawe jaka?
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
kraz

Post autor: kraz »

Witam, duże firmy znakowały swoje wyroby mniejsze już nie koniecznie a jak wiadomo można było kupić poszczególne podzespoły łącznie ze skrzynką i chassis i samemu poskładać nieźle wyglądające radyjko i być tu mądry jaka firma za nim stoi :? , rozstawienie osiek raczej powinno być niesymetryczne, po boku niżej a w środku dużo wyżej, być może ktoś sobie sam złożył i nie do końca przemyślał, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Wygląda na Tekafon, model NN.
Pionier U2
kraz

Witam, proponuję przejrzeć katalog firmy sprzedającej podzespoły elektroniczne "Supra" z 1936 r i to być może rozwieje trochę wątpliwości wg mnie nie ma co się doszukiwać jakiejś firmy - składak, nie ma żadnych sygnatur no ale na siłę można każdą firmę przypisać, jak będzie drugi taki sam z sygnaturą lub tak samo składany to owszem, a tak to trzeba zakładać że to składak, pozdrawiam Hieronim K.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

kraz pisze:Witam, proponuję przejrzeć katalog firmy sprzedającej podzespoły elektroniczne "Supra" z 1936 r i to być może rozwieje trochę wątpliwości wg mnie nie ma co się doszukiwać jakiejś firmy - składak, nie ma żadnych sygnatur no ale na siłę można każdą firmę przypisać, jak będzie drugi taki sam z sygnaturą lub tak samo składany to owszem, a tak to trzeba zakładać że to składak, pozdrawiam Hieronim K.
Witam,
oto karta katalogowa Tekafona 360 z Radiomuseum,
http://www.radiomuseum.org/r/tekafon_360.html
Proszę porównać.

Pozdrawiam.
Pionier U2
kraz

Witam, porównałem i dla mnie ten z "Radiomuseum" o niebo lepiej wykonany, a skrzynki to przeróżne robili proszę popatrzeć kto by nie pomyślał że to nie Philips, bez tabliczki to prototyp Philipsa, ale nie będę się sprzeczał niech będzie Tekafon tylko poproszę o folder reklamowy tej firmy, zaznaczam że nie ma nigdzie loga firmy, pozdrawiam Hieronim K.
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Jest to niewątpliwie składak, prawdopodobnie współczesny. Świadczą o tym chociażby ślady ołówka pod lakierem, na pierwszym zdjęciu , gdzie wyznaczano oś obrotu londensatora, przenosząc oznaczenie (krzyżyk) ze skali. No i poziom techniczny, chyba to nie ta klasa.
kraz

anka pisze:Ma "coś" z NATAWISA , skala, "lokalizacja" elementów... ?
Witam a tu ciekawostka Natawis (a jak wiemy IKA też sprzedawała podzespoły no i wiele firm tak robiło) sprzedawał podzespoły i niekiedy można pomylić z oryginałem, Natawis sprzedawał też same głośniki bez obudowy, pozdrawiam Hieronim K.