Komputer.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gumof
25...49 postów
25...49 postów

Re: Komputer.

Post autor: gumof »

...ale masz siłę perswazji ...nie powiem :).
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Witam
czy ktoś z kolegów zna odpowiedż na pytanie dot. Neostrady 10Mb/s
Mam szybkość pobierania 5,23 Mb/s
a szybkość wysyłania 0,76 Mb/s-dlaczego taka różnica?
/mam Windowsa 7 Professjonal/.
B. proszę o pomoc nie znam się na takich sprawach,za stary jestem na naukę.Ogólnie o Neostradzie nie mogę się wypowiedzieć,byłyby to słowa niecenzuralne
pozdrawiam wszystkich
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

Neostrada to łącze ADSL, czyli asymetryczne, a ta asymetria to własnie różnica między szybkościami wysyłania i odbierania danych, które w przypadku opcji 10M wynoszą odpowiednio 1 i 10 Mb/s - tyle teorii. W praktyce jest tak jak widzisz, ale można próbować to reklamować.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Włącz sobie na routerze opcje ADSL2 to wzrośnie szybkośc , u mnie wzrosła do 8 wysyłanie do 1
_idu

Post autor: _idu »

Boguś pisze:Włącz sobie na routerze opcje ADSL2 to wzrośnie szybkośc , u mnie wzrosła do 8 wysyłanie do 1
- musi mieć router ADSL2,
- proporcja pomiędzy download/upload nie zmieni się

Jeszcze gorzej niż w ADSL jest w przypadku internetu via kablówka. w przypakdu ADSL wystarczy odrzucać marketingowy bełkot o szybkim internecie i zostać przy ofertach z wyższy pasmem upload.

Niestety nikt w Polsce z dostawców używających ADSL nie wykorzystuje opcji Annex-M, która pozwala za pomocą "sprytnych sztuczek" część pasma download wykorzystać do upload. Były to dopiero istotny skok w szybkości upload (ponad dwukrotny to już coś!).

Żeby było ciekawiej to poprzez GSM w ofertach nawet pre-paid (nie LTE!!!!) można mieć łącze praktycznie symetryczne.

Praktycznie żaden z dostawców nie zwraca uwagi że internet to nie jest tylko przeglądanie facebook'a. Wystarczy wysyłanie poczty z załącznikami i mamy straszliwie powolny internet. Zaś praca zdalna na plikach w biurze to jest niestety coś nie znane naszym dostawcom internetu. Operatorzy kablówek jeszcze posuwają się dalej czyli dość powszechne cenzurowanie internetu - strony gdzie ktoś arbitralnie zadecydował że są be blokowane bo piractwo (ciekawe czy jeszcze inne "zalecenia" nie są brane pod uwagę....) np. trackery torrentów. Nawet zmiana adresów serwerów DNS nie zawsze pomaga.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam
Czy któryś z szacownych Kolegów mógłby w miarę wolnego czasu przesłać jakąś wiadomość (raczej dobrą) na mój adrestedikruk111@o2.pl bo nie wiem co się dzieje, bo prawie żadne nie wchodzą.
Od dwóch dni mam z tego powodu duże kłopoty. Ludzie myślą że mam ich w czterech literach a żadne
tłumaczenie nie pomaga.
Usunąłem trochę śmieci, bo może jest zapchana (ta skrzynka) ale koleżanka małżonka też siedzi na
tlenie i ma zaledwie parę wiadomości i też nie odbiera nowych. Czyżby w tlenie zabrakło tlenu do działania?
Z góry dziękuję za zrozumienie
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wysłano pięć minut temu.
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję Kolegom za sprawdzenie mojej poczty. Właściwie to ostatnie dwa posty można by wysiudać.
Ja wiem że w tym momencie przynudzam ale zachciało mi się oglądać na żywo obrady wybrańców
narodu,a tu ni ch....jakaś wtyczka potrzebna ale nie napisano jaka. Prosta,kątowa do transmisji
cyfrowej analogowej czy telepatycznej. Ani strona TVP ani iTVSejm nie chce działać w W7.
No i jak ja mam z tym dalej żyć?
Pozdrawiam
tedi.

Biedny kraj bogatych ludzi.
LuKash
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: LuKash »

Zainstaluj wtyczki flash player i silverlight
_idu

LuKash pisze:Zainstaluj wtyczki flash player i silverlight
I z chwilą zainstalowania masz jeden wielki śmietnik z reklamami, spamami, oraz aplikacjami które chcą na siłę doklejać do przeglądanych stron reklamy.
Niestety każda kolejna wersja flasha jest coraz mniej stabilna a i pisane reklamy potrafią zeżreć ogromne ilość zasobów komputera oraz potrafią zablokować na pewien czas przeglądarkę z powodu błędów w niechlujnie napisanym kodzie reklamy.

Silverlight jest już ślepą uliczką jak i Flash. Generalnie HTML5 otwiera drogę do odpalania kodu po stronie przeglądarki bez dodatkowych aplikacji.

Jeśli nie musisz mieć flasha nie instaluj. Wszystko będzie działało szybciej i stabilniej. Tak samo - nie wchodź w zgodność przeglądarki z HTML5.

Jak już chcecie mieć ta shity w postali ipli TVN playerów i inny tego typu badziew do podrzucania reklam. Posiadając TV/monitor z wejściem HDMI kupcie sobie sticka z Androidem i zainstalujcie sobie na nim XBMC (od nowej wersji 14.0 zmiana nazwy produktu na KODI) i poszukacie pluginów pod polski rynek. Tzw SmartTV to bezużyteczny gniot (klasyczny lep na frajerów) za który płaci się więcej niż za takiego dongle'a z Androidem oferującego w zasadzie prawdziwy dostęp do zasobów internetowych oraz możliwość odtwarzania niemalże dowolnego pliku multimedialnego a nie jakaś mocno ograniczona i cenzurowaną protezę, która nawet większości publikowanych plików z filmem nie potrafi odtworzyć. Potencjalnie jest możliwość strumieniowania z XBMC do innego komputera (w druga stronę też - są pluginy).

XBMC polecam nawet na komputer PC. Jedynie tylko wymagający (nie mam na myśli audiofili a np. 100% wsparcie dla embedded CUE) dla samego audio mogą preferować foobar'a. Ale Windows MediaPlayer oraz WinAMP'y i inne cuda przegrywają na starcie z XBMC.
Ostatnio zmieniony pt, 26 września 2014, 10:08 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Na litość, jak się ma współczesną wersję przeglądarki to sie ma HTML5 (nie wiem jak z IE, nie używam). A do eliminacji reklam to jest AdBlock a nie nieinstalowanie flasha.
_idu

tszczesn pisze:Na litość, jak się ma współczesną wersję przeglądarki to sie ma HTML5
I masz zżerane zasoby w przerażającym tempie. Sa przeglądarki bez HTML5 i jest to czasem bardzo pożadany feature.
tszczesn pisze: A do eliminacji reklam to jest AdBlock a nie nieinstalowanie flasha.
Adblocki sa jedynie protezą, niestety coraz bardziej nieskuteczną - po to m.in. było parcie na odpowiednie cechy HTML5 ze strony biznesu internetowego.
HML5 doprowadzi do tego że reklama będzie integralna częścia treści strony i niestety nie będzie łatwo pozbyć się tego dodatkowego niechcianego bagażu (dlatego największe firmy generujące spam reklamowy zapowiedziały że rozwiązania typu FLASH Silverlight nie mają dla nich przyszłości). Zaś tu w Polsce (oraz jeszcze w wielu krajach) 99,999% reklam jest we Flashu. Ba nawet niektórzy dostawcy internetowi doklejają swoje "śmieci" reklamowe do otwieranej strony (poprzez własny transparent proxy) . Nowy trend reklamy internetowej zakłada szpiegowanie użytkownika. Zaczęło się od Google'a którego pluginy potrafiły wysyłać w świat dane z komputerów lokalnych bez pytania o zgodę ich właściciela.
Pamiętaj że producent blokera reklam za lepszą kasę oferuje reklamodawcom mechanizm omijający jego działanie.....

Patrzyłeś ile te nowe wersje przeglądarek zżerają pamięci operacyjnej?
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Mam zainstalowane obydwa. Ale przy vod.tvp czasami wyświetla się pytanie o zezwolenie na włączenie
tej wtyczki, a w przypadku opisanych wyżej próbie odtworzenia materiału z izby pytania brak i co mam
nacisnąć aby się wzruszyło i ruszyło?
Tak na marginesie zainstalowałem iple bo aby nie oglądać materiału w wielkości znaczka pocztowego
z braku opcji pełny ekran to dostaję cholery z powodu wyskakujących reklam w prawym dolnym rogu
Coś mi się zdaje że wywalę to w diabły.Czy program anty reklamowy wspomniany wcześniej coś bytu zaradził?
Pozdrawiam
tedi.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze: I masz zżerane zasoby w przerażającym tempie. Sa przeglądarki bez HTML5 i jest to czasem bardzo pożadany feature.
Cecha wszystkich nowych programów niestety. HTML5 nie ma tu nic do rzeczy.
STUDI pisze:Adblocki sa jedynie protezą, niestety coraz bardziej nieskuteczną - po to m.in. było parcie na odpowiednie cechy HTML5 ze strony biznesu internetowego.
AdBlock (to konkretny program, wtyczka do FF, nie wiem jak działają te różne windziane programy) blokuje pewne elementy stron po adresach, typach, tudzież fragmentach konstrukcji strony (np. nazwach klas elementów na stronie). I większość reklam jest osadzona przez skrypty i pobierana z serwerów reklamowych co jest bardzo proste do ubicia. Wklejenie reklam na sztywno w kod strony jest mało wygodne, chyba, że ktoś robi wszystko sam, co raczej się rzadko zdarza i zapewne nie będzie, bo reklamodawcy nie chcą oddzielnie gadać z każdym właścicielem strony i oddzielnie się rozliczać i badać skuteczność reklamy.
STUDI pisze:Nowy trend reklamy internetowej zakłada szpiegowanie użytkownika. Zaczęło się od Google'a którego pluginy potrafiły wysyłać w świat dane z komputerów lokalnych bez pytania o zgodę ich właściciela.
AdBlock również to wycina (jak się go o to poprosi). I nawet nie trzeba tego robić samemu jak ktoś się nie chce podstaw HTMLa uczyć - są gotowe listy w sieci.
STUDI pisze:Pamiętaj że producent blokera reklam za lepszą kasę oferuje reklamodawcom mechanizm omijający jego działanie.....
Kod AdBlocka jest jawny - to program otwartoźródłowy. Kod FF również. Owszem, zdarzaja się w nim dziury, ale backdoorów prawie na pewno nie ma. A jak masz wysoki poziom paranoi to możesz wynająć fachowca który ci to sprawdzi na 100% (i potem samemu przekompilować sprawdzone źródła).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Panowie, potrzebuje pomocy. Złożyłem sobie kompa do zabaw z linuxem. Nie będę ukrywał, że płytę z procesorem zakupiłem za 20PLN z informacją, że może działać, a może nie. Zaryzykowałem. Uszkodzona jest zintegrowana karta graficzna bo wali artefaktami, ale płyta działała. Udawało mi się odpalić w trybie live płyty instalacyjne Minta w różnych grafikach. Cieszyłam się jak dziecko dopóki nie wpadłem na pomysł aby przeczyścić radiator na procesorze i wymienić pastę termoprzewodzącą. Po tej operacji oraz dołożeniu oddzielnej karty graficznej już odpalić płyt instalacyjnych się nie da. Otrzymuje w przypadku Minta poniższy ekran. W przypadku Ubuntu jest trochę inny. Jakby mi ktoś mądry naświetlił sprawę "ocokaman" było by fajnie.
Załączniki
20141011_200752.jpg
ODPOWIEDZ