Komputer.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Komputer.
Witam.
Na początek proszę moderatorów o pozostawienie tego postu chociaż parę dni.
A teraz do rzeczy. Czy któryś z szanownych kolegów zamieszkały w Krakowie lub niewielkiej okolicy mógłby znaleźć trochę
czasu aby doprowadzić PC-ta do używalności? Nie opisuję dolegliwości bo raczej podam przez telefon. Na kasę liczyć no trochę
można, ale na otwarty składzik to i owszem. Dla lubiących te zabawki to nie będzie poważny problem,a dla mnie to bardzo
upierdliwa rzecz.
Pozdrawiam
tedi,.
Na początek proszę moderatorów o pozostawienie tego postu chociaż parę dni.
A teraz do rzeczy. Czy któryś z szanownych kolegów zamieszkały w Krakowie lub niewielkiej okolicy mógłby znaleźć trochę
czasu aby doprowadzić PC-ta do używalności? Nie opisuję dolegliwości bo raczej podam przez telefon. Na kasę liczyć no trochę
można, ale na otwarty składzik to i owszem. Dla lubiących te zabawki to nie będzie poważny problem,a dla mnie to bardzo
upierdliwa rzecz.
Pozdrawiam
tedi,.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Komputer.
Ale problemy masz z komputerem czy z działającym na nim Windowsem? Bo w tym drugom przypadku najszybciej i chyba najprościej (bo do zrobienia samemu) jest po prostu przeinstalować system.
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Zainstalowany jest XP kupiony razem z PC-tem. Głownie chodzi o zainstalowanie i odinstalowanie
odpowiednich wtyczek w celu lepszej jakości odtwarzania filmów i muzyki a ogólnie mówiąc żeby
dostał "kopa" Internet śmiga, na malutkim chyba zwanym netbookiem jest Windows 7 Starter i filmy
nawet te pseudo HD idą jak burza a na pececie ciągle czkawka.Mam trochę dość przekładania
kabli do monitora. Najchętniej to tą 7 wgrać do peceta, bo za to oprogramowanie już zapłaciłem,
ale chyba się nie da.....
Pozdrawiam.
tedi.
odpowiednich wtyczek w celu lepszej jakości odtwarzania filmów i muzyki a ogólnie mówiąc żeby
dostał "kopa" Internet śmiga, na malutkim chyba zwanym netbookiem jest Windows 7 Starter i filmy
nawet te pseudo HD idą jak burza a na pececie ciągle czkawka.Mam trochę dość przekładania
kabli do monitora. Najchętniej to tą 7 wgrać do peceta, bo za to oprogramowanie już zapłaciłem,
ale chyba się nie da.....
Pozdrawiam.
tedi.
A jaki procesor siedzi w PC? Bo to bardzo ważne. To zazwyczaj nie od systemu zalezy tylko od hardwearu. Niedawno złomowałem swojego PC w którym siedział ATHLON XP 2000+ z pamięcią 1G 400MHz. Ten komputer nie radził sobie nawet z youtube bo flash wykorzystywał w nim 100% wydajności procesora.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Bez przesady... Mój niedawno padły staroć z XP/ATHLONEM XP1700+/1GB RAM 333MHz dawał radę z odtwarzaniem HD 720p.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ja specem od kompów nie jestem. Kumpel stwierdził, że procek nie daje już sobie rady. System był przeinstalowywany, ale niewiele to pomogło. Była jeszcze propozycja wymiany Windy XP na jakiegoś Linuxa który mniej obciąża, ale kupiłem laptopa a 10-letniego kompa którego dostałem w spadku po bracie zezłomowałem. Jak ktoś chce to jeszcze zostały mi pamięci i karta sieciowa. Oddam za koszty wysyłki.
Oprócz procesora i RAM-u karta graficzna (plus działające sterowniki) potrafi zrobić różnicę.Thereminator pisze:Bez przesady... Mój niedawno padły staroć z XP/ATHLONEM XP1700+/1GB RAM 333MHz dawał radę z odtwarzaniem HD 720p.
_
- tedikruk111
- 625...1249 postów
A co trzeba nacisnąć w odpowiedniej kolejności aby się dowiedzieć " pokaż kotku co masz
w środku?" Ja pościągałem trochę programów aby chodził lepiej ale nie wszystkie się pootwierały
i chyba trzeba odinstalować stare tylko które? Dlatego ta prośba z mojej strony. On z początku
chodził prawie dobrze, ale przedobrzyłem i jest jak zwykle czyli c d. Jeszcze jedno na maluchu
pasek ściągnięcia zawartości jedzie szybko w zależności od jakości filmu, a w dużym cały czas
jest na styk. Nawet jak jest pauza z 10 min to dźwięk do przyjęcia ale obraz dalej chycka.
A przez internet nie da się połączyć aby sprawdzić na innym kompie co w moim się gryzie?
Ale takie rzeczy to tylko w Erze.
tedi.
w środku?" Ja pościągałem trochę programów aby chodził lepiej ale nie wszystkie się pootwierały
i chyba trzeba odinstalować stare tylko które? Dlatego ta prośba z mojej strony. On z początku
chodził prawie dobrze, ale przedobrzyłem i jest jak zwykle czyli c d. Jeszcze jedno na maluchu
pasek ściągnięcia zawartości jedzie szybko w zależności od jakości filmu, a w dużym cały czas
jest na styk. Nawet jak jest pauza z 10 min to dźwięk do przyjęcia ale obraz dalej chycka.
A przez internet nie da się połączyć aby sprawdzić na innym kompie co w moim się gryzie?
Ale takie rzeczy to tylko w Erze.
tedi.
U mnie siedziała FX5500 AGP 8X 256MB DDR a więc chyba nie najgorsza jeśli chodzi o choćby youtube.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Rok temu atom 1,6GHz z 1GB ram i XP wystarczył do komfortowego przeglądania internetu. Filmy na YT działały dobrze, strony ładowały się szybko. Teraz strach w ogóle YT odpalać, raz działa dobrze kiedy innym razem filmy tną się straszliwie. I to nie od transferu zależy. Podobnie przeglądarki, próbowałem już chyba wszystkiego od IE przez Operę, Firefoxa itd., przeinstalowywałem różne windowsy. Obecnie mam czasem ochotę zutylizować ten komputer. Niby wszystko wygląda identycznie ale komputer zwolnił potwornie, tak jakby z tego 1600MHz zostało 600MHz. To jest ten po(d)stęp technologiczny? A kiedyś Celeron 300A z zewnętrzną pamięcią L2 na Slot1 z 128MB RAM-u wystarczył żeby polatać w necie, obejrzeć film i zmasakrować kilku kolegów w Qake 3 Arena w 45FPS... Nie wspominam jak szybko śmigał Pentium 75MHz podkręcony na 100MHz z 24 MB EDO-RAM-u 

Ja jeszcze niedawno posiadałem sprawnego twardziela (z mojego pierwszego komputera) o oszałamiającej pojemności 1,6G. Zezłomowałem go tylko dla tego że mój stary pendrive 2G zajmował z 50 razy mniej miejsca, więc po co to trzymać. A pomyśleć, że swego czasu miejsca mu starczało i na system i na dane.
To nie komputer jest problemem ale niewydajne oprogramowanie, kiepska optymalizacja kodu pod względem szybkości obliczeń. Dziś nie pisze się na najgorsze maszyny tak by działały dobrze a na najlepsze aby wymusić ruch na rynku sprzętu.
Ja po ostatnim "ulepszeniu" alledrogo oraz gmaila zmuszony byłem po 10 latach zmienić komputer, czas stracony na oczekiwanie był już zbyt duży. Na szczęście używane stacje są tanie i bardzo przyzwoite, za 1500 można mieć mocnarny komputer z dwoma procesorami albo jednym szybkim i legalnym systemem. W zasadzie nawet i za 500 już można działać, ostanio kupiłem za podobne pieniądze komputer ojcu i mówi, że uratowałem mu jego czas emeryta.
Ja po ostatnim "ulepszeniu" alledrogo oraz gmaila zmuszony byłem po 10 latach zmienić komputer, czas stracony na oczekiwanie był już zbyt duży. Na szczęście używane stacje są tanie i bardzo przyzwoite, za 1500 można mieć mocnarny komputer z dwoma procesorami albo jednym szybkim i legalnym systemem. W zasadzie nawet i za 500 już można działać, ostanio kupiłem za podobne pieniądze komputer ojcu i mówi, że uratowałem mu jego czas emeryta.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Problem może leżeć w automatycznym instalowaniu aktualizacji , jeśli masz je włączone . Firma Windows dba o swój zarobek i pod płaszczykiem aktualizacji serwuje tego typu "ulepszenia " aby zmusić klienta do zakupu nowego systemu, najlepiej nie instalować aktualizacji ,szczególnie dla XP . Nie jestem specem od komputerów , jednak już dawno wyłączyłem aktualizacje automatyczne i nie instaluje ich, za radą zaprzyjażnionego informatyka .Jednak najlepiej jeśli problem zbada ktoś z odpowiednią wiedzą.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
Dobry komputer do zastosowań internetowych i multimedialnych mozna kupić za 300 no góra 350PLN. Polecam polizingowe DELLe OPTIPLEXY czy Precisiony z Core 2 Duo. Teraz jestem w robocie i właśnie z takiego pisze tego posta. Maszyny nie do zatłuczenia. Jak ktoś ma mało miejsca to polecam wersje SFF lub USFF Optiplexów. Jakbym nie zakupił laptopa już takowy stałby u mnie. Nawet rozważam aby takowego zakupić dla córki, ale żona krzywo się patrzy na mnie bo dziecka nie należy przyzwyczajać do komputera i generalnie ma racje.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Mojego umarlaka (padł w nim kontroler pamięci na płycie) zastąpił niedawno właśnie polizingowy Optiplex. Rewelacja.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.