Grundig 3036 za niskie napięcia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wojtek_kow
5...9 postów
5...9 postów

Grundig 3036 za niskie napięcia

Post autor: wojtek_kow »

Witam wszystkich :D

Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem radia lampowego Grundig 3036.
Schemat
Radyjko było w stanie jak z fabryki, ale nie działało.
Usterka była dość łatwa do usunięcia - uszkodzony kondensator sprzęgający C60 i niekontaktujący rezystor katodowy lampy EL84.
Po wymianie radio zagrało pięknie. Wymieniłem kondensatory papierowe (wszystkie miały spory upływ) i elektrolityczne w zasilaczu - bo był lekki przydźwięk.

Radio gra super, ale niepokoi mnie jedna rzecz. Wszystkie napięcia anodowe są niższe o ok. 5%, niż na schemacie. Do tego grzeje się transformator. Po 0,5 godz. rdzeń jest dość gorący, nie mam termometru, ale myślę, że ok. 60 st. Uzwojenie wtórne przy dotknięciu lekko ciepłe. Napięcie w gniazdku mam 227-230V, na żarzeniu napięcie 6,6V. Prąd na uzwojeniu pierwotnym 0,2A. Czy te objawy wskazują na konieczność wymiany prostownika selenowego i zastąpienia go współczesnym mostkiem?

Na koniec anegdota- radio podobno leżało cały czas w kartonie, bo się od razu zepsuło. Stan na to wskazywał, bo było bez śladów używania. I w sumie nic dziwnego, że nie działało, bo podczas szukania na schemacie i porównywania z rzeczywistością znalazłem niezły błąd. Na schemacie rezystor R8 przy siatce 2 lampy ECH81 ma wartość 39K. A wlutowany był 39R.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Grundig 3036 za niskie napięcia

Post autor: jacekk »

Witam.

200mA to nie mało, zwłaszcza że na schemacie jest podany prąd około 74mA, napięcie żarzenia jest natomiast troszkę zawyżone co oznacza że uzwojenie jest przeciążone. Na schemacie są opisane jakie prądy powinny płynąć przez poszczególne elektrody lamp, warto by sprawdzić czy takie też są w rzeczywistości. Sprawdzałeś jaki prąd płynie za prostownikiem?
wojtek_kow
5...9 postów
5...9 postów

Prądu za prostownikiem nie sprawdzałem, bo tam jest trudny dostęp, ale widzę, że muszę sprawdzić. Na poszczególnych anodach prąd jest dobry, jedynie na EF89 jest 9,2 zamiast 8. Zauważyłem teraz, że nie wymieniłem kondensatora C40, zapewne ma upływ, nie mam na razie na wymianę, jak wymienię, to zmierzę ponownie. Czy taka różnica w prądzie na EF89 dawałaby takie efekty?

No i nie sprawdzałem w ogóle ECC85, bo założyłem, że nie ma tm niczego, co mogłoby się uszkodzić, też pomierzę.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

C40 z tego co widzę znajduje się w obwodzie ARW więc jeśli nie ma gigantycznej upływności czy jakiegoś innego uszkodzenia to może tam spokojnie zostać, tam nie ma wysokich napięć.
wojtek_kow
5...9 postów
5...9 postów

Za prostownikiem prąd też jest niższy niż na schemacie - 67mA zamiast 75mA.
Transformator pracujący na samym żarzeniu jest letni.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

To by wskazywało, że zaniżone napięcia nie wynikają z przeciążenia obwodu anodowego, tylko raczej ze słabej kondycji mostka.
wojtek_kow
5...9 postów
5...9 postów

Wymieniłem prostownik, napięcia poszły w górę, w sumie nawet za bardzo, ale spodziewałem się tego.
Po włożeniu rezystora 220R za prostownikiem - napięcia mam jak na schemacie.
Co do grzania się transformatora, to chyba tak musi być, zwłaszcza, że na transformatorze są założone fabrycznie radiatory, więc producent też zauważył, że transformator jest mocno ciepły.
_idu

Post autor: _idu »

wojtek_kow pisze: Co do grzania się transformatora, to chyba tak musi być, zwłaszcza, że na transformatorze są założone fabrycznie radiatory, więc producent też zauważył, że transformator jest mocno ciepły.
Trafa w niemieckich radiach grzeją się. Tak ma być.
Philips za to montował niepoprocjonalnie małe transformatory sieciowe (w całości czymś czarnym przypominającym smołę, zaimpregnowane) jak na moc pobieraną z sieci energetycznej.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

STUDI pisze: Philips za to montował nieproporcjonalnie małe transformatory sieciowe (w całości czymś czarnym przypominającym smołę, zaimpregnowane) jak na moc pobieraną z sieci energetycznej.
Chodzi tutaj o oszczędność drogiej miedzi.
Ratujmy stare tranzystory!