Philips 4-39A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Philips 4-39A

Post autor: kopacz »

Witam. Znajomy przyniósł takie radio do naprawy gdy dowiedział się o moich zainteresowaniach, wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?. Pod jednym z elektrolitów była plama ciemnej mazi. Ma on wżery na wylot w deklu, jest lekki (chyba pusty) i praktycznie ma znikomą pojemność (napewno poniżej 1 mikro). Drugi chlupocze, ma jakąś pojemność (trzyma napięcie, prąd ładowania skacze i spada praktycznie do zera) ale też ma już przeżarcia i wycieki elektrolitu, więc chyba nie ma sensu go zostawiać? Na kondensatorach jest napisane TYP-10255 V.320uF.32, ale wg karty diody AZ1 max. kondensatora filtra to 60 uF. Czy przed wojną stosowano odwrotną notację: 320 tyczy się woltów a 32 mikrofaradów?
pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Philips 4-39A

Post autor: tszczesn »

kopacz pisze:Witam. Znajomy przyniósł takie radio do naprawy gdy dowiedział się o moich zainteresowaniach, wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?. Pod jednym z elektrolitów była plama ciemnej mazi. Ma on wżery na wylot w deklu, jest lekki (chyba pusty) i praktycznie ma znikomą pojemność (napewno poniżej 1 mikro). Drugi chlupocze, ma jakąś pojemność (trzyma napięcie, prąd ładowania skacze i spada praktycznie do zera) ale też ma już przeżarcia i wycieki elektrolitu, więc chyba nie ma sensu go zostawiać? Na kondensatorach jest napisane TYP-10255 V.320uF.32, ale wg karty diody AZ1 max. kondensatora filtra to 60 uF. Czy przed wojną stosowano odwrotną notację: 320 tyczy się woltów a 32 mikrofaradów?
Za jakiś czas schemat będzie na mojej stronie, ale jeszcze go nie ma. Posiłkuj się schematem Philipsa 215A - one są chyba identyczne. Schemat był też w którymś "Radioamatorze" z przełomu lat 40-tych i 50-tych, ale z błędami.

Kondensatory to oczywiście 32µF/320V. Jak są śledy przeżarcia przez elektrolit (nieistotne w przypadku górnego dekielka) to należy go spuścić do końca.

BTW. Jakby ci się kiedyś to radio znudziło to daj cynk, takiego jeszcze nie mam :)
Awatar użytkownika
jusz
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: jusz »

>wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?.

Witaj,
zasylam Ci schemat Philips´a 470A.

Good luck!

jusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jusz pisze:>wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?.
zasylam Ci schemat Philips´a 470A.
470A i 4-39A to nie to samo. Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny. Nie wiem co kierowało firmą Philips, żeby tak schematy rysować, zapewne utrudnienie życia szpiegom przemysłowym :)
Awatar użytkownika
jusz
5...9 postów
5...9 postów

nieczytelny schemat

Post autor: jusz »

>Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny

sorry...fakt, jakość schematu bezpośrednio z okna nie najlepsza. Ale po wrzuceniu fotki na twardy dysk i powtórnym kliknięciu, da się żyć.
Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Pozdrowienia
jusz
kopacz
50...74 posty
50...74 posty

Re: nieczytelny schemat

Post autor: kopacz »

tszczesn pisze: Posiłkuj się schematem Philipsa 215A - one są chyba identyczne.
Dziękuje. Rzeczywiście identyczne zewnątrz i wewnątrz.
tszczesn pisze: Jak są śledy przeżarcia przez elektrolit (nieistotne w przypadku górnego dekielka) to należy go spuścić do końca.
Właśnie tylko w górnym dekielku, poza tym nie widać. Ale jeden wyciekł całkiem, a drugi też już miał nacieki na ściance od dekielka właśnie. Nie wiem jak wyciekł ten pierwszy, może przez nieszczelną uszczelkę przy gwincie na dole - tam wszystko było w rdzy. Mam dylemat czy zostawić ten sprawny - byłby oryginalny i działający, ale jak wycieknie dalej to zapaskudzi otoczenie.
tszczesn pisze: BTW. Jakby ci się kiedyś to radio znudziło to daj cynk, takiego jeszcze nie mam :)
Radio nie jest moją własniością (niestety, właściciel nie chce się z nim rozstawać). Ja je tylko naprawiam.
jusz pisze: Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Dziękuje za schemat. U mnie są lampy AK2,AF3,ABL1 i AZ1 w zasilaczu. W 470A EK2,EF9 i EBL1, żarzenia trochę inne ale idea może być zbliżona. Brak zasilacza, to chyba radio bateryjne?

Rzeczywiście dziwaczna konwencja, zwłaszcza nietypowe symbole lamp. Tak się rysowało przed wojną, czy to tylko wynalazek Philipsa?

pozdrawiam
kopacz
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: nieczytelny schemat

jusz pisze:Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny

sorry...fakt, jakość schematu bezpośrednio z okna nie najlepsza. Ale po wrzuceniu fotki na twardy dysk i powtórnym kliknięciu, da się żyć.
Nie mówię o jakości widoku bezpośrednio w oknie przeglądarki (czymś się ten widok różni od widoku obrazka z domyslnej przeglądarce obrazów???), a o zrozumiałości schamatu jako takiego. Zamiast przełączników zakresów (a Philips stosował dość skomplikowane 2x12 stykowe tarczki z dowolnie ułożonymi krzywkami stykowymi) są numery końcówek. Przecież to dokładnie nic niew mówi - skąd wiadomo jak elementy na różnych zakresach są łączone i jak to jest podłączone do fizycznych przełączników.
jusz pisze:Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Sporo Philipsów jest zbliżone, akurat nie mam pod ręką 4-38A żeby porównać, ale konstrukcja mechaniczna odbiorników jest absolutnie inna, zdaje się , że np. ARW jest inaczej poprowadzone w 4-39A. Tobie zapewne chodzi o 6-39A, który rzeczywiście jest bardzo zblżiony do 470A, z dokładnością do oczka magicznego.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!

Zdobylem ten odbiornik.Gra,ale trzeba go troche poczyscic.Pomimo to jest w super stanie.Nie udalo mi sie znalezc schematu.Moze ktos z szanownych Kolegow jest w stanie mi pomoc.Nie znalazlem tez schematu 215A.

Dziekuje.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
nikspol
125...249 postów
125...249 postów

Schemat 470a

Post autor: nikspol »

Witam. Przejrzałem zbiór schematów i znalazłem 470A bardziej czytelny niż zamieszczony wyżej - jak pomogłem to sie ciesze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dziekuje,napewno sie przyda.

Pozdrawiam
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!Gral,gral i padl.Przepalilo sie wlokno zarzenia w AK2.Mam jeszcze jedna,ale ze wzgledu na to,ze moje radia sluza do codziennego sluchania(raz jedno raz drugie zaleznie od humoru)staram sie trzymac w pogotowiu rezerwowe lampy.Przyszlo mi do glowy,ze do takiej codziennej sluzby to mozna by wstawic jakies podebrane nowoczesne,tansze lampy.Oczywiscie nie dokonywac przerobek w radiu,jezeli juz to w cokole. Czym podmienic AK2?Moze ktos z Kolegow wie i posluzy rada?
Pozdrowienia.
jantu
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Ciężko będzie coś podmienić, bo nie dość że żarzenie 4V to jeszcze to oktoda, a od mieszaczy oktodowych producenci odeszli dość wcześnie i nie specjalnie wiem jaka nowsza lampa by się do tego celu nadała.
Ostatecznie można na codzień słuchać jakiegoś radia z bardziej popularnymi lampami :wink: .
Pozdrawiam

PS. Mam u siebie Empo Admirala, w którym ktoś wymienił AK2 na ECH21 - ale czy to działało to nie wiem, radia jeszcze nie odpalałem bo i tak nie mam do niego AD1...