Philips 4-39A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Philips 4-39A
Witam. Znajomy przyniósł takie radio do naprawy gdy dowiedział się o moich zainteresowaniach, wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?. Pod jednym z elektrolitów była plama ciemnej mazi. Ma on wżery na wylot w deklu, jest lekki (chyba pusty) i praktycznie ma znikomą pojemność (napewno poniżej 1 mikro). Drugi chlupocze, ma jakąś pojemność (trzyma napięcie, prąd ładowania skacze i spada praktycznie do zera) ale też ma już przeżarcia i wycieki elektrolitu, więc chyba nie ma sensu go zostawiać? Na kondensatorach jest napisane TYP-10255 V.320uF.32, ale wg karty diody AZ1 max. kondensatora filtra to 60 uF. Czy przed wojną stosowano odwrotną notację: 320 tyczy się woltów a 32 mikrofaradów?
pozdrawiam
kopacz
pozdrawiam
kopacz
-
- moderator
Re: Philips 4-39A
Za jakiś czas schemat będzie na mojej stronie, ale jeszcze go nie ma. Posiłkuj się schematem Philipsa 215A - one są chyba identyczne. Schemat był też w którymś "Radioamatorze" z przełomu lat 40-tych i 50-tych, ale z błędami.kopacz pisze:Witam. Znajomy przyniósł takie radio do naprawy gdy dowiedział się o moich zainteresowaniach, wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?. Pod jednym z elektrolitów była plama ciemnej mazi. Ma on wżery na wylot w deklu, jest lekki (chyba pusty) i praktycznie ma znikomą pojemność (napewno poniżej 1 mikro). Drugi chlupocze, ma jakąś pojemność (trzyma napięcie, prąd ładowania skacze i spada praktycznie do zera) ale też ma już przeżarcia i wycieki elektrolitu, więc chyba nie ma sensu go zostawiać? Na kondensatorach jest napisane TYP-10255 V.320uF.32, ale wg karty diody AZ1 max. kondensatora filtra to 60 uF. Czy przed wojną stosowano odwrotną notację: 320 tyczy się woltów a 32 mikrofaradów?
Kondensatory to oczywiście 32µF/320V. Jak są śledy przeżarcia przez elektrolit (nieistotne w przypadku górnego dekielka) to należy go spuścić do końca.
BTW. Jakby ci się kiedyś to radio znudziło to daj cynk, takiego jeszcze nie mam :)
-
- 5...9 postów
>wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?.
Witaj,
zasylam Ci schemat Philips´a 470A.
Good luck!
jusz
Witaj,
Good luck!
jusz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
470A i 4-39A to nie to samo. Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny. Nie wiem co kierowało firmą Philips, żeby tak schematy rysować, zapewne utrudnienie życia szpiegom przemysłowym :)jusz pisze:>wiec zapytuję się czy gdzieś w sieci jest jego schemat?.
-
- 5...9 postów
nieczytelny schemat
>Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny
sorry...fakt, jakość schematu bezpośrednio z okna nie najlepsza. Ale po wrzuceniu fotki na twardy dysk i powtórnym kliknięciu, da się żyć.
Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Pozdrowienia
jusz
sorry...fakt, jakość schematu bezpośrednio z okna nie najlepsza. Ale po wrzuceniu fotki na twardy dysk i powtórnym kliknięciu, da się żyć.
Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Pozdrowienia
jusz
-
- 50...74 posty
Re: nieczytelny schemat
Dziękuje. Rzeczywiście identyczne zewnątrz i wewnątrz.tszczesn pisze: Posiłkuj się schematem Philipsa 215A - one są chyba identyczne.
Właśnie tylko w górnym dekielku, poza tym nie widać. Ale jeden wyciekł całkiem, a drugi też już miał nacieki na ściance od dekielka właśnie. Nie wiem jak wyciekł ten pierwszy, może przez nieszczelną uszczelkę przy gwincie na dole - tam wszystko było w rdzy. Mam dylemat czy zostawić ten sprawny - byłby oryginalny i działający, ale jak wycieknie dalej to zapaskudzi otoczenie.tszczesn pisze: Jak są śledy przeżarcia przez elektrolit (nieistotne w przypadku górnego dekielka) to należy go spuścić do końca.
Radio nie jest moją własniością (niestety, właściciel nie chce się z nim rozstawać). Ja je tylko naprawiam.tszczesn pisze: BTW. Jakby ci się kiedyś to radio znudziło to daj cynk, takiego jeszcze nie mam
Dziękuje za schemat. U mnie są lampy AK2,AF3,ABL1 i AZ1 w zasilaczu. W 470A EK2,EF9 i EBL1, żarzenia trochę inne ale idea może być zbliżona. Brak zasilacza, to chyba radio bateryjne?jusz pisze: Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
Rzeczywiście dziwaczna konwencja, zwłaszcza nietypowe symbole lamp. Tak się rysowało przed wojną, czy to tylko wynalazek Philipsa?
pozdrawiam
kopacz
-
- moderator
Re: nieczytelny schemat
Nie mówię o jakości widoku bezpośrednio w oknie przeglądarki (czymś się ten widok różni od widoku obrazka z domyslnej przeglądarce obrazów???), a o zrozumiałości schamatu jako takiego. Zamiast przełączników zakresów (a Philips stosował dość skomplikowane 2x12 stykowe tarczki z dowolnie ułożonymi krzywkami stykowymi) są numery końcówek. Przecież to dokładnie nic niew mówi - skąd wiadomo jak elementy na różnych zakresach są łączone i jak to jest podłączone do fizycznych przełączników.jusz pisze:Zwłaszcza, że ten schemat jest absolutnie nieczytelny
Sporo Philipsów jest zbliżone, akurat nie mam pod ręką 4-38A żeby porównać, ale konstrukcja mechaniczna odbiorników jest absolutnie inna, zdaje się , że np. ARW jest inaczej poprowadzone w 4-39A. Tobie zapewne chodzi o 6-39A, który rzeczywiście jest bardzo zblżiony do 470A, z dokładnością do oczka magicznego.jusz pisze:Schematy obu modeli choc są pewnie nie w 100% identyczne, uchodza za bardzo zblizone?
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Schemat 470a
Witam. Przejrzałem zbiór schematów i znalazłem 470A bardziej czytelny niż zamieszczony wyżej - jak pomogłem to sie ciesze.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- 125...249 postów
Witam!Gral,gral i padl.Przepalilo sie wlokno zarzenia w AK2.Mam jeszcze jedna,ale ze wzgledu na to,ze moje radia sluza do codziennego sluchania(raz jedno raz drugie zaleznie od humoru)staram sie trzymac w pogotowiu rezerwowe lampy.Przyszlo mi do glowy,ze do takiej codziennej sluzby to mozna by wstawic jakies podebrane nowoczesne,tansze lampy.Oczywiscie nie dokonywac przerobek w radiu,jezeli juz to w cokole. Czym podmienic AK2?Moze ktos z Kolegow wie i posluzy rada?
Pozdrowienia.
jantu
Pozdrowienia.
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
-
- 1250...1874 posty
Ciężko będzie coś podmienić, bo nie dość że żarzenie 4V to jeszcze to oktoda, a od mieszaczy oktodowych producenci odeszli dość wcześnie i nie specjalnie wiem jaka nowsza lampa by się do tego celu nadała.
Ostatecznie można na codzień słuchać jakiegoś radia z bardziej popularnymi lampami
.
Pozdrawiam
PS. Mam u siebie Empo Admirala, w którym ktoś wymienił AK2 na ECH21 - ale czy to działało to nie wiem, radia jeszcze nie odpalałem bo i tak nie mam do niego AD1...
Ostatecznie można na codzień słuchać jakiegoś radia z bardziej popularnymi lampami

Pozdrawiam
PS. Mam u siebie Empo Admirala, w którym ktoś wymienił AK2 na ECH21 - ale czy to działało to nie wiem, radia jeszcze nie odpalałem bo i tak nie mam do niego AD1...