Końcowka do hybrydy...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Końcowka do hybrydy...
Witam,
zainteresował mnie schemat odnaleziony na dysku. Interesuje mnie zastosowany układ boostrap. Do czego służy w tym ukladzie i jego stałość parametrów.
Pozdrawiam.
zainteresował mnie schemat odnaleziony na dysku. Interesuje mnie zastosowany układ boostrap. Do czego służy w tym ukladzie i jego stałość parametrów.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Oto i on.
Boski prototyp. Mutant, który nie
wszedł do masowej produkcji.
Zbyt pokręcony, by żyć. I zbyt
rzadki, by umrzeć..."
rzadki, by umrzeć..."
-
- 2500...3124 posty
Re: Końcowka do hybrydy...
Służy zwiększeniu rezystancji wejściowej. Gdyby wyrzucić kondensatory bootstrapu wynosiłaby ona tylko 15k. To bardzo mało z punktu widzenia poprzedzającego końcówkę stopnia lampowego. Bootstrap powoduje jej zwiększnie do zapewne około 150k. W przypadku końcówki na MOSFETach zastosowałbym raczej polaryzację taką jak w piotrowym Haiku Audio Bright, efekt będzie ten sam bez niepotrzebnych sprzężeń. Co innego końcówka z tranzystorami bipolarnymi.
I jeszcze jedna rzecz. Zasilanie symetryczne i regulacja napięcia stałego na wyjściu jedynie potencjometrem nie budzi mojego zaufania. Zastosowałbym raczej niesymetryczne zasilanie i kondensator na wyjściu, a jeśli już koniecznie zasilanie miało by być symetryczne to użyłbym DC serwa.
I jeszcze jedna rzecz. Zasilanie symetryczne i regulacja napięcia stałego na wyjściu jedynie potencjometrem nie budzi mojego zaufania. Zastosowałbym raczej niesymetryczne zasilanie i kondensator na wyjściu, a jeśli już koniecznie zasilanie miało by być symetryczne to użyłbym DC serwa.
-
- 25...49 postów
Dzieki za odpowiedź. Konstrukcje Piotra znam i nawet testowałem na e88cc z polaryzacją na rezystorze oraz wersje z tranzystorem. I wiem dlaczego jest zasilana asymetrycznie. Ale mam ochote porównać z werją symetrycznie zasilaną. Chyba z ciekawości poskładam. Na czym najlepiej zbudowac dc-servo? ...opamp?
"Oto i on.
rzadki, by umrzeć..."
rzadki, by umrzeć..."
-
- 2500...3124 posty
Tak,najlepiej jakiś z tranzystorami unipolarnymi na wejściu, tani TL071 nada się w zupełności. W książce Boba Cordella jest rozdział o DC serwach.
-
- 25...49 postów
Dzieki, mam ta książke w pdf. Z tego co pamietam on wolał z serii OPAxxx. W wolnej chwili pokombinuje...
"Oto i on.
rzadki, by umrzeć..."
rzadki, by umrzeć..."
Wiel sprzętów produkowanych masowo miało ustawianie zera na wyjściu peerką i jaoś nie było tragedii..Einherjer pisze: I jeszcze jedna rzecz. Zasilanie symetryczne i regulacja napięcia stałego na wyjściu jedynie potencjometrem nie budzi mojego zaufania.
Zastosowałbym raczej niesymetryczne zasilanie i kondensator na wyjściu, a jeśli już koniecznie zasilanie miało by być symetryczne to użyłbym DC serwa.
Wiesz co sie dzieje jak pada opamp w takim DC servo?
Pomijam jeszcze jeden problem otóż do opampa DC serwo trzeba w sumie dać pływające zasilanie względem wyjścia.
Jeśli jest bootstrap który zapewni 20 krotnie większa impedancje wejściową niz 15k / 2 to na "kiego grzyba" kondesatory na wejściu aż 10 mikro? przecież wtedy 470 nano dla ri = 150k da przenoszenie już od 2,3Hz. Ale może się tylko czepiam i szukak dziury w całym....

-
- 2500...3124 posty
Mniej więcej to samo, co wtedy gdy PRka straci kontakt?STUDI pisze: Wiel sprzętów produkowanych masowo miało ustawianie zera na wyjściu peerką i jaoś nie było tragedii..
Wiesz co sie dzieje jak pada opamp w takim DC servo?
Pomijam jeszcze jeden problem otóż do opampa DC serwo trzeba w sumie dać pływające zasilanie względem wyjścia.

Są PRki i PRki....Einherjer pisze: Mniej więcej to samo, co wtedy gdy PRka straci kontakt?![]()
A wyjściowych?Wzmacniacz operacyjny DC serwa nie musi mieć pływającego zasilania, da się problem napięć wejściowych rozwiązać bez tego.
-
- moderator
Panowie, każdy porządnie zaprojektowany wzmacniacz musi mieć zabezpieczenie na wypadek pojawienia się napięcia stałego na wyjściu. Z takim zabezpieczeniem przerywający PR-ek, czy uszkodzony wzmacniacz operacyjny w DC-serwo niczego więcej nie uszkodzi, a jedynie wyłączy wyjście..
Pozdrawiam,
Romek
Problem mógłby dotyczyć wzmacniaczy mostkowych, zasilanych pojedynczym napięciem, ale i w tym przypadku da się go rozwiązać bez sięgania po rozwiązania z "pływającym zasilaniem" wzmacniacza operacyjnego w DC serwo..STUDI pisze:A wyjściowych?Einherjer pisze: Wzmacniacz operacyjny DC serwa nie musi mieć pływającego zasilania, da się problem napięć wejściowych rozwiązać bez tego.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .