Witam.
Projektuje układ mechaniczno-elektryczny generatora który będzie działał w trzech zakresach:
7-7,2MHz
5,2-5,5MHz
1,8-2MHz
Oscylator będzie w układzie Seilera.Bardzo stabilny,ale jego minusem(według moich doświadczeń)jest niestabilność wysokości amplitudy.Układ składał się będzie z oscylatora EF80,separatora EF183 i filtru dolnoprzepustowego.EF183 miała by pracować jako regulator tej amplitudy z podaniem -s1.Czy to dobry pomysł?
Trojzakresowy generator zewnętrzny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Trojzakresowy generator zewnętrzny
Witam
Do regulacji amplitudy najlepiej jest zastosować na wyjściu tłumik z przełącznikiem. Aby generator miał na wyjściu amplitudę rzędu 1V przez lampę wtórnika musi przepływać prąd anodowy o wartości kilkudziesięciu mA. Zasilanie lampy generatora powinno być stabilizowane.
Do regulacji amplitudy najlepiej jest zastosować na wyjściu tłumik z przełącznikiem. Aby generator miał na wyjściu amplitudę rzędu 1V przez lampę wtórnika musi przepływać prąd anodowy o wartości kilkudziesięciu mA. Zasilanie lampy generatora powinno być stabilizowane.
Ratujmy stare tranzystory!
1V przy kilku mA?Eee...Chyba nie
Mam VFO 5-5,5MHz gdzie przez trzodę ECF82(separator)płynie 8mA,a na wyjściu mam 6V
Pracuję już tak drugi rok.Ale nie ważne.Chcę zastosować tam(w separatorze)EF183 i nią regulować.Oczywiście do przełączenia zakkresów mam stosowny przełącznik i napylane cewki na porcelane.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Regulacja wzmocnienia za pomocą polaryzacji napięcia siatkowego nadaje się tylko do układów ze wspólną katodą, tak więc do wtórnika się nie nadaje.
Regulacja wzmocnienia za pomocą polaryzacji napięcia siatkowego nadaje się tylko do układów ze wspólną katodą, tak więc do wtórnika się nie nadaje.
Ratujmy stare tranzystory!