Menuet 20303 - prośba o pomoc w diagnozie i naprawie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

hamster
2 posty
2 posty

Menuet 20303 - prośba o pomoc w diagnozie i naprawie

Post autor: hamster »

Witam!

Jestem nowy na forum, zarejestrowałem się na forum ponieważ zafascynowały mnie stare radia. Widziałem kilka działających egzemplarzy tych radyjek z "poprzedniej epoki" i poprostu mnie urzekły.

Chciałem spróbować naprawić radio które udało mi się zdobyć - menuet 20303. Nie miałem jednak wcześniej do czynienia z takimi sprzętami. Mam ogóle pojęcie o elektronice (raczej współczesnej) i elektryce. Zdaję sobię sprawę że to za mało aby samodzielnie poradzić sobie z naprawą takiego radia, ale chciałbym spróbować się dokształcić w tym temacie. Nie chcę oddać go komuś do naprawy - zależy mi na satysfakcji z samodzielnego wskrzeszenia tego radia - ale z braku wiedzy i umiejętności bardzo chętnie skorzystam z pomocy kogoś bardziej doświadczonego.

Stan mojego radia jest następujący:
- działa po włączeniu do prądu i przekręceniu pokrętła
- odbiera jakieś zagraniczne stacje na dlugich falach, ale charczy przy tym
- nie działa regulacja głośności, tzn jak już złapię jakąś stacje to gra bardzo głośno i nie reaguje na próby ściszenia

Co chciałbym uzyskać:
- chciałbym aby dało się regulować siłę głosu
- chciałbym aby w miarę czysto odbierał stacje - jeśli się da to współczesne

Moje pytanie/prośba:
- czy możecie polecić materiały z którymi się warto na początek zapoznać przed zabraniem się za grzebanie przy nim - nie chce go bardziej popsuć
- od czego warto zacząć diagnostykę/naprawę?
- jak od tego radia odmontować tą szklaną skalę?
- czy ktoś z Wrocławia lub okolic znalazł by czas aby zobaczyć to radio "na żywo" i coś podpowiedzieć?

Załączam zdjęcie jak to w tej chwili wygląda:
Obrazek

Obrazek

pozdrawiam
Hamster
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Menuet 20303 - prośba o pomoc w diagnozie i naprawie

Post autor: jacekk »

hamster pisze:chciałbym aby dało się regulować siłę głosu
Czyli należy skontrolować i najprawdopodobniej naprawić lub wymienić potencjometr siły głosu.
hamster pisze:odbiera jakieś zagraniczne stacje na dlugich falach, ale charczy przy tym
To dobrze że coś odbiera, oznacza to że tor m.cz i p.cz dla AM jest w miarę sprawny. efekt charczenia może powodowac kilka rzeczy, po pierwsze nalezy doprowadzic do ładu potencjometr głośności i dokładnie przejrzeć całe jesgo otoczenie pod względem przerw czy uszkodzonych elementów. Inny powód charczenia i brumu to wyschnięte elektrolityczne kondensatory w zasilaniu. Czyli kontrola i najpewniej wymiana. Trzeci powód to kondensatory szprzęgające, mogą miec upływność i przez to zmienić punkt pracy lampy = charczenie (takie coś co siedzi w obejmce kolo kondensatora elektrolitycznego, z białą masa albo już jest albo zaraz będzie uszkodzone), przeciążenie i często uszkodzenie lampy. Sama lampa przy dużym zużyciu tez potrafi tak zniekształcać.
hamster pisze:chciałbym aby w miarę czysto odbierał stacje - jeśli się da to współczesne
W tym przypadku najprostszą metoda by było doprowadzenie toru p.cz FM do sprawności i dołożenie konwertera przed głowicą UKF. To jest najmniejsza droga oporu, głowica a raczej polączenie głowicy i kowertera ma wadę że na raz nie pokrywa całego zakresu, ale jeśli się ma ulubiona stację którą się słucha to nie problem. Powód to inna szerokość pasma starego i nowego UKF-u.

Coś praktycznego...

nie trzeba miec doktoratu aby zacząć ożywiać radia, ale trzeba mieć doświadczenie i trochę (trochę dużo) respektu przed napięciami która występują w układzie radia lampowego. Chodzi o to aby przy ożywianiu samemu się nie umartwić Polecam tez poczytać tematy w tym dziale, to forum to istna kopalnia wiedzy na temat który Ciebie interesuje.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

hamster pisze:jeśli się da to współczesne
Ze współczesnymi stacjami by się dało. Trudniej odebrać stacje sprzed 50 lat, gdy radio było nowe :lol: Osobiście chciałbym, by każde stare radio było wehikułem czasu i grało stacjami ze swojej młodości, a nie współczesnymi...
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
ul1211n
4 posty
4 posty

Post autor: ul1211n »

Witam. Grzebałem w Trubadurze który ma taką samą płytę. Przestrojenie tej głowicy konwerterem nie daje zbyt dobrych efektów ale znowu przestrojenie cewkami nie da pełnego zakresu (góra słabo odbiera). Sprubuj przestroić konwerterem, może u cb. będzie lepiej odbierać. Na początek sprawdź napięcia zasilacza ponieważ tam siedzi mostek selenowy i miałem z nim niezłe cyrki - zaniżał napięcie i nijak to grało. Sprawdź go. Skale się zdejmuje w nst. sposób. Zdemontuj plastikowe pokrętełka. Na ośkach pokręteł są takie okrągłe gumy i na te gumy założona jest skala. Skala trzyma się na tychże właśnie okrągłych gumeczkach. Musisz ścisnąć tę gumę i pociągnąć jakby skalę do siebie (wtedy te gumy "wyjdą" z otworów w skali i skala będzie wolna. Jeżeli zamierzasz umyć tą skalę to uważaj bo od drugiej strony to czarne tło to coś ala winyl i przy dłuższym kontakcie z wodą po prostu się zmarszczy i odejdzie.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

W pierwszej kolejności wywal "kartoflaki". Są to kondensatory papierowe widoczne na drugim zdjęciu nad ECL86. Obejrzyj potencjometr, prawdopodobnie urwany przewód łączący krańcowe wyprowadzenie potencjometru z masą. Stąd brak możliwości ściszenia. Uważaj przy zdejmowaniu skali, gumki w otworach są skostniałe i demontaż często kończy się pęknięciem. Schemat masz tu - http://www.oldradio.pl/foto_schematy/00 ... uetUKF.PDF
hamster
2 posty
2 posty

Post autor: hamster »

Hej!

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki. Tak jak piszecie, zacznę od tego potencjometru, jak uda się go naprawić albo wymienić to będę (mam nadzieję że z Waszą pomocą) myślał co dalej. Jak zdiagnozować ten potencjometr?

Co do skali - dobrze że piszesz że to są gumki, bo u mnie są już tak twarde że przypominały raczej plastik. Skala niestety jest poklejona taśmą (te czarne pasy widoczne koło potencjometru) bo połamała się poprzedniemu właścicielowi. Może uda mi się gdzieś dokupić całą, ale na wypadek gdyby się nie udało to spróbuję tą ściągnąć tak aby się jeszcze do czegoś naddawała.

Dlaczego "na początek wywalić kartoflaki"?

pozdrawiam
Hamster
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Ponieważ te kondensatory (kartoflaki) z biegiem lat dostają sporej upływności, przestają być tylko kondensatorem a zaczynają działać jak rezystor wprowadzając dodatkowy opór tam gdzie go być nie powinno. Skutek jest taki że lampy mają niewłaściwe warunki pracy, zasilacz może być przeciążony, a czasem może dojść do przebicia tego kondensatora co może uszkodzić inne elementy. Radio może grać na nich ale awaria to tylko kwestia czasu.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

hamster pisze:Dlaczego "na początek wywalić kartoflaki"?
Bo jest to takie paskudztwo że jeżeli jeszcze dziś jest dobry to jutro będzie do du...
Jednym z ważniejszych jest kondensator sprzęgający i możesz go sprawdzić mierząc napięcie )przy wyjętej lampie) na S1 (8 nóżka) pentody ECL86 - nie ma prawa być dodatniego, powinno być 0V. Opisane przez ciebie charczenie może być spowodowane uszkodzeniem tego kondensatora a dalszym następstwem może być uszkodzenie lampy.