Jestem nowy na forum, zarejestrowałem się na forum ponieważ zafascynowały mnie stare radia. Widziałem kilka działających egzemplarzy tych radyjek z "poprzedniej epoki" i poprostu mnie urzekły.
Chciałem spróbować naprawić radio które udało mi się zdobyć - menuet 20303. Nie miałem jednak wcześniej do czynienia z takimi sprzętami. Mam ogóle pojęcie o elektronice (raczej współczesnej) i elektryce. Zdaję sobię sprawę że to za mało aby samodzielnie poradzić sobie z naprawą takiego radia, ale chciałbym spróbować się dokształcić w tym temacie. Nie chcę oddać go komuś do naprawy - zależy mi na satysfakcji z samodzielnego wskrzeszenia tego radia - ale z braku wiedzy i umiejętności bardzo chętnie skorzystam z pomocy kogoś bardziej doświadczonego.
Stan mojego radia jest następujący:
- działa po włączeniu do prądu i przekręceniu pokrętła
- odbiera jakieś zagraniczne stacje na dlugich falach, ale charczy przy tym
- nie działa regulacja głośności, tzn jak już złapię jakąś stacje to gra bardzo głośno i nie reaguje na próby ściszenia
Co chciałbym uzyskać:
- chciałbym aby dało się regulować siłę głosu
- chciałbym aby w miarę czysto odbierał stacje - jeśli się da to współczesne
Moje pytanie/prośba:
- czy możecie polecić materiały z którymi się warto na początek zapoznać przed zabraniem się za grzebanie przy nim - nie chce go bardziej popsuć
- od czego warto zacząć diagnostykę/naprawę?
- jak od tego radia odmontować tą szklaną skalę?
- czy ktoś z Wrocławia lub okolic znalazł by czas aby zobaczyć to radio "na żywo" i coś podpowiedzieć?
Załączam zdjęcie jak to w tej chwili wygląda:

pozdrawiam
Hamster