ZK z jasnoszarą/białą obudową
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
ZK z jasnoszarą/białą obudową
Spotkał się ktoś z magnetofonem ZK z jasnym panelem tylnym (coś koloru a'la atrapa głośnika)? Bo nic nie mogę o tym znaleźć.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Re: ZK z jasnoszarą/białą obudową
Wpadka przy produkcji, brakło barwnika a plan trzeba było wykonać. Ew pomyłka na linii produkcyjnej.bartek1025 pisze:Spotkał się ktoś z magnetofonem ZK z jasnym panelem tylnym (coś koloru a'la atrapa głośnika)? Bo nic nie mogę o tym znaleźć.
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Chyba w to nie wierzysz, co? 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 3125...6249 postów
Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji. Mogło być jak pisze Studi - nie ma szarego? Dajcie białego.
-
- 500...624 posty
Podejrzewam że raczej mała seria innej stylistyki, bo mam tego jeszcze kilka sztuk i to z ZURTu więc wersja "o cholera! Barwnik się skończył!" jest niezbyt prawdopodobna.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
W tamtych czasach były bardzo prawdopodobna.bartek1025 pisze:więc wersja "o cholera! Barwnik się skończył!" jest niezbyt prawdopodobna.
Nie opłacało się robić wersji stylistycznej w b., małej serii.
Ew. pomyłka na produkcji i poszło np. do serwisów.
-
- 500...624 posty
Ale ta seria mogła wcale nie być taka mała. Po rozejściu się po kraju i zezłomowaniu większości do dnia dzisiejszego mogły zostać pojedyncze egzemplarze, ale liczba wyprodukowanych mogła wynosić kilkanaście tysięcy albo i więcej. Kilka sztuk klapek które posiadam to fragment większej całości zapakowanej fabrycznie w duże pudło i pooddzielanej od siebie paskami folii, wszystkie ten sam odcień aż po brzegi skrzyni. I coś takiego mieliby wysłać niechcący? Ale początek ta seria mogła mieć faktycznie od braku barwnika. Dodali tego używanego do atrapy głośnika, talerzyków i klapy, i dało to ładny efekt, to pociągnęli produkcję.
Pozdrawiam.
Nie wiem w jaki dokładnie sposób były robione te obudowy(podejrzewam że klasycznie poprzez wtryskiwanie tworzywa do formy) ale mam nieodparte wrażenie że wykorzystując te same materiały co wcześniej i inny barwnik ale też używany przy produkcji nie zmienia to absolutnie nic, no może poza czyszczeniem formy przed i po białej serii(Po1; nie wiem czy przy zmianie barwnika trzeba czyścić formę. Po2; jeżeli tak to chaotyczne używanie białego gdy brak szarego jeszcze bardziej podnosiłoby koszty). Co innego jeżeli miałyby inne wykończenie bo trzeba by robić formę ale to raczej wykluczone.STUDI pisze:Nie opłacało się robić wersji stylistycznej w b., małej serii.
Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Nadal uważam że pochodziło to z końca produkcji. Do momentu trwania licencji musiały być zachowane barwy opisane w tejże licencji. Natomiast produkowane z logo Unitry to była już wolna amerykanka.
Z ZURTU czy z SPHW? ZURT istniał do 1976r. ale jeszcze długie lata mówiono "oddałem, zgłosiłem do ZURTU".bartek1025 pisze: mam tego jeszcze kilka sztuk i to z ZURTu
-
- 500...624 posty
Ale ja nie mówię że nie z końca, tylko że nie widzi mi się to jako pojedyncze egzemplarze powstałe w pewnym sensie "przez przypadek".
.
Pozdrawiam.
Powiedziano mi że z ZURTu, ale nie wykluczone że tak jak w twoim cudzysłowiu była to mowa potocznaTELEWIZOREK52 pisze:Z ZURTU czy z SPHW? ZURT istniał do 1976r. ale jeszcze długie lata mówiono "oddałem, zgłosiłem do ZURTU".

Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
myślę,że tak właśnie było i nie ma co snuć teorii o specjalnej seriiTELEWIZOREK52 pisze:Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji. Mogło być jak pisze Studi - nie ma szarego? Dajcie białego.
W czasie produkcji w GZE telewizorów Neptun 150 razu pewnego obserwowałem proces produkcji skrzynek do tych telewizorów.Materiał-granulat (kuleczki) tworzywa koloru czarnego i białego BASF i ogromna prasa-wtryskarka.Obok w kanciapie pracownik malował białe obudowy natryskowo,na żółto.Spytałem ,o co tu chodzi?Pokazał,na niektórych obudowach były wtrącenia czarnego koloru-rozmazane smugi.Powstały,kiedy do białego granulatu dostały się pojedyncze czarne kulki,z sąsiedniego wora
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
-
- 500...624 posty
http://olx.pl/oferta/dwie-unitry-na-cze ... c4097c9cb6 Jest dowód na istnienie białej Zetki.
-
- 3125...6249 postów
Jak widać to też jest już Unitra.TELEWIZOREK52 pisze:Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji.