ZK z jasnoszarą/białą obudową

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

ZK z jasnoszarą/białą obudową

Post autor: bartek1025 »

Spotkał się ktoś z magnetofonem ZK z jasnym panelem tylnym (coś koloru a'la atrapa głośnika)? Bo nic nie mogę o tym znaleźć.
Pozdrawiam.
_idu

Re: ZK z jasnoszarą/białą obudową

Post autor: _idu »

bartek1025 pisze:Spotkał się ktoś z magnetofonem ZK z jasnym panelem tylnym (coś koloru a'la atrapa głośnika)? Bo nic nie mogę o tym znaleźć.
Pozdrawiam.
Wpadka przy produkcji, brakło barwnika a plan trzeba było wykonać. Ew pomyłka na linii produkcyjnej.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Chyba w to nie wierzysz, co? :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji. Mogło być jak pisze Studi - nie ma szarego? Dajcie białego.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Podejrzewam że raczej mała seria innej stylistyki, bo mam tego jeszcze kilka sztuk i to z ZURTu więc wersja "o cholera! Barwnik się skończył!" jest niezbyt prawdopodobna.
Pozdrawiam.
_idu

Post autor: _idu »

bartek1025 pisze:więc wersja "o cholera! Barwnik się skończył!" jest niezbyt prawdopodobna.
W tamtych czasach były bardzo prawdopodobna.
Nie opłacało się robić wersji stylistycznej w b., małej serii.
Ew. pomyłka na produkcji i poszło np. do serwisów.
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Ale ta seria mogła wcale nie być taka mała. Po rozejściu się po kraju i zezłomowaniu większości do dnia dzisiejszego mogły zostać pojedyncze egzemplarze, ale liczba wyprodukowanych mogła wynosić kilkanaście tysięcy albo i więcej. Kilka sztuk klapek które posiadam to fragment większej całości zapakowanej fabrycznie w duże pudło i pooddzielanej od siebie paskami folii, wszystkie ten sam odcień aż po brzegi skrzyni. I coś takiego mieliby wysłać niechcący? Ale początek ta seria mogła mieć faktycznie od braku barwnika. Dodali tego używanego do atrapy głośnika, talerzyków i klapy, i dało to ładny efekt, to pociągnęli produkcję.
STUDI pisze:Nie opłacało się robić wersji stylistycznej w b., małej serii.
Nie wiem w jaki dokładnie sposób były robione te obudowy(podejrzewam że klasycznie poprzez wtryskiwanie tworzywa do formy) ale mam nieodparte wrażenie że wykorzystując te same materiały co wcześniej i inny barwnik ale też używany przy produkcji nie zmienia to absolutnie nic, no może poza czyszczeniem formy przed i po białej serii(Po1; nie wiem czy przy zmianie barwnika trzeba czyścić formę. Po2; jeżeli tak to chaotyczne używanie białego gdy brak szarego jeszcze bardziej podnosiłoby koszty). Co innego jeżeli miałyby inne wykończenie bo trzeba by robić formę ale to raczej wykluczone.

Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Nadal uważam że pochodziło to z końca produkcji. Do momentu trwania licencji musiały być zachowane barwy opisane w tejże licencji. Natomiast produkowane z logo Unitry to była już wolna amerykanka.
bartek1025 pisze: mam tego jeszcze kilka sztuk i to z ZURTu
Z ZURTU czy z SPHW? ZURT istniał do 1976r. ale jeszcze długie lata mówiono "oddałem, zgłosiłem do ZURTU".
bartek1025
500...624 posty
500...624 posty

Ale ja nie mówię że nie z końca, tylko że nie widzi mi się to jako pojedyncze egzemplarze powstałe w pewnym sensie "przez przypadek".
TELEWIZOREK52 pisze:Z ZURTU czy z SPHW? ZURT istniał do 1976r. ale jeszcze długie lata mówiono "oddałem, zgłosiłem do ZURTU".
Powiedziano mi że z ZURTu, ale nie wykluczone że tak jak w twoim cudzysłowiu była to mowa potoczna :D .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

TELEWIZOREK52 pisze:Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji. Mogło być jak pisze Studi - nie ma szarego? Dajcie białego.
myślę,że tak właśnie było i nie ma co snuć teorii o specjalnej serii
W czasie produkcji w GZE telewizorów Neptun 150 razu pewnego obserwowałem proces produkcji skrzynek do tych telewizorów.Materiał-granulat (kuleczki) tworzywa koloru czarnego i białego BASF i ogromna prasa-wtryskarka.Obok w kanciapie pracownik malował białe obudowy natryskowo,na żółto.Spytałem ,o co tu chodzi?Pokazał,na niektórych obudowach były wtrącenia czarnego koloru-rozmazane smugi.Powstały,kiedy do białego granulatu dostały się pojedyncze czarne kulki,z sąsiedniego wora
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Samson »

http://olx.pl/oferta/dwie-unitry-na-cze ... c4097c9cb6 Jest dowód na istnienie białej Zetki.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:Spotkałem takiego albinosa i nie był to Grundig tylko Unitra bliżej końca produkcji.
Jak widać to też jest już Unitra.